KAAN uçarken F-35 yere indi

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından yürütülen proje kapsamında üretilen milli muharip uçağı KAAN, ilk uçuşunu Şubat ayında gerçekleştirdi.TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, o gün yaptığı açıklamada KAAN’ın uçuşunda 13 dakika havada kaldığını, 8000 feet irtifada 230 knot hıza ulaştığını söyledi. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

2028 yılında Hava Kuvvetlerine 20 adet teslim edilmesi planlanan 5. nesil savaş uçağı KAAN’da işler hızlı ilerlerken ABD’nin parasını verdiğimiz halde teslim etmediği F-35 uçaklarında ise işler sarpa sardı.

F-35 ile ilgili güncelleştirme isteyen Amerikan ordusu, F-35 alımını durdurdu. Türk şirketlerinin tedarik zincirinden çıkarılmasıyla sıkıntı başladı. Tedarik zorlukları güncelleştirme programını aksatırken fabrikadan çıkan jetleri park edecek yer kalmadı.

Dünyanın en pahalı silah geliştirme projelerinden biri olan F-35’lerin maliyeti, üretim ve teslimat süreçlerinde yaşanan aksaklıklar nedeniyle daha da artıyor.

ABD'li Lockheed Martin şirketi Mart ayında üretimde tam kapasiteye ulaşsa da açık ara en büyük müşteri konumundaki Amerikan ordusu planlanan güncelleştirmeler yapılamadığı gerekçesiyle jetleri teslim almıyor. Fabrikadan çıkan uçaklar, şirkete ait pistlerde birikmeye başladı.

ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi'nin Cumhuriyetçi üyesi Robert Wittman, teslimatlar başlayana kadar şirketin apronunda 100'den fazla jetin birikmiş olacağını söyledi. Lockheed Martin elinde kaç uçak biriktiğini açıklamadı ancak daha fazla park yeri için genişleme planları yapıyor.

KAAN uçarken F-35 yere indi

F-35'ler güncellenemiyor

F-35 teslimatlarında yaşanan sorun ABD Devlet Hesap Verebilirlik Ofisi'nin (GAO) raporunda da yer aldı. Kongre'ye sunulan raporda, TR-3 adı verilen donanım ve yazılım güncellemesi ile motor iyileştirmelerinin henüz yapılamadığı kaydedildi.

TR-3 uçağa yeni yetenekler kazandıracakken jetin düşman radarlarından gizlenme kabiliyetini artırmak için daha az ısı yayan bir motor üzerinde çalışılıyor. Fakat tedarik zincirinde yaşanan zorluklar her iki iyileştirme programının da takvimin gerisinde kalmasına yol açtı.
Amerikan ordusunun elinde halihazırda 630 adet F-35 savaş uçağı var. Ayrıca bin 800 jet için sipariş vermiş durumda.

Pentagon, jetlerin 2088'e kadar görevde kalmasını planlarken toplam operasyon maliyeti 2 trilyon dolara yaklaştı. Bu F-35'lerin Amerikalı vergi mükellefleri üzerindeki yükünün, ilk planlanandan yüzde 44 daha fazla olacağı anlamına geliyor.

Mevcut uçakların bakım ve uçuş maliyetleri yüzünden Amerikan ordusu bu yıl için planlanan uçuş saatlerini azalttı.

KAAN uçarken F-35 yere indi ile ilgili etiketler ekonomi
GÜNÜN VİDEOSU

Sahibinden kaçan kurbanlık hayvan çatıya çıktı! Çıktığı damdan düşen hayvan kameraya böyle yansıdı

Konya'nın Kadınhanı ilçesinde kurban kesimi için hazırlanan büyükbaş hayvan, sahibinin elinden kaçarak çatıya çıktı. Çıktığı damdan düşen hayvanın güçlükle yakalandığı anlar cep telefonu kamerasına saniye saniye yansıdı.