Jüpiter'e yolculuk başlıyor! Tam 8 yılda ulaşacak...

Avrupa Uzay Ajansı'nın JUICE uzay görevi bugün başlıyor. Görev kapsamında JUICE uzay aracı Jüpiter’e doğru 8 yıl sürecek uzun bir yolculuğa çıkacak.

Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni olan Jüpiter'e yeni bir uydu gönderiliyor. Daha önce NASA'nın gönderdiği Juno uzay aracının yanında Avrupa Uzay Ajansı'nın JUICE isimli uzay aracı da eklenecek.

Avrupa Uzay Ajansı, uzun süredir planladığı ‘JUICE’ uzay görevini aslında bugün gerçekleştirmeyi planlıyordu fakat yaşanan aksaklık nedeniyle fırlatma henüz açıklanmayan bir tarihe ertelendi.

JUICE GÖREVİ NEDİR?

“Jupiter Icy Moons Explorer (Jüpiter Buzlu Uydu Kaşifi)” yani JUICE uzay aracı, Airbus tarafından geliştirildi ve görev 13 Avrupa ülkesinin yanında ABD, Japonya ve İsrail'in de desteğiyle gerçekleştiriliyor.

11 yıldan beri planlanan ancak COVID-19 nedeniyle aksaklığa uğrayan görevde uzay aracı, Ariane 5 roketiyle uzaya taşınacak ve Jüpiter’e doğru 8 yıl sürecek uzun bir yolculuğa çıkacak.

1 milyar euro kaynak ayrılan görevin amaçları şöyle özetleniyor:

  • Gezegenlerin nasıl meydana geldiğini öğrenmek
  • Güneş Sistemi’nin nasıl çalıştığını öğrenmek
  • Evrendeki temel fizik yasalarını keşfetmek
  • Günümüz evreninin nasıl meydana geldiğini ve nelerden oluştuğunu öğrenmek

 

Uzay aracı, Jüpiter ve çevresinde yapacağı gözlemlerin birçoğunda Fransa ve İtalya’nın geliştirdiği “Moons and Jupiter Imaging Spectrometer” ekipmanından faydalanacak.

Jüpiter'e yolculuk başlıyor! Tam 8 yılda ulaşacak... ile ilgili etiketler uzay
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.