Jeofizik Mühendisi Hurşit Canlı'dan önemli uyarılar: Sağlam temel ve iyi etüt yapılmış binalar yapılmalı!

Düzce Gölyaka'da meydana gelen Kandilli'ye göre 5,9, ABD verilerine göre 6,1 büyüklüğündeki deprem ile ilgili önemli uyarılar geldi. Jeofizik Mühendisi Hurşit Canlı, SüperHaber'e yaptığı açıklama da,"Japonya’da deprem olduğunda insanlar kırılacak eşyaları tutarken, bizde ise balkondan atlanıyor. Nedeni insanların yapılara güvenmemesidir. O yüzden müteahhitler üzerinde oluşturulması gereken talep, güzel banyo ve mutfak yerine, sağlam temel ve iyice etütü yapılmış yapılar olması gerekiyor'' dedi.

Mevlüt Yüksel
Mevlüt Yüksel

MEVLÜT YÜKSEL/ÖZEL HABER

Deprem kuşağın da bulunan Türkiye, yine önemli bir deprem daha yaşadı.

1999 DÜZCE DEPREMİ DE YİNE KASIM AYIN DA OLMUŞTU!

Ülkemiz yine bir kasım ayında, 12 Kasım 1999 yılında yaşamıştı. 1999 Düzce Depremi, 12 Kasım 1999 Cuma günü, saat 18.57'de aletsel büyüklüğü 7.2 ve merkez üssü Düzce olan deprem, 30 saniye süreyle etkili olmuştu. Deprem Türkiye'de bir çok ilin yanı sıra, Ukrayna'dan da hissedilmişti.

Jeofizik Mühendisi Hurşit Canlı'dan önemli uyarılar: Sağlam temel ve iyi etüt yapılmış binalar yapılmalı!

23 KASIM 2022 DÜZCE DEPREMİ BÜYÜK KORKU YARATTI!

Düzce Gölyaka'da meydana gelen ve Kandilli'ye göre 5,9, ABD verilerine göre ise 6,1 büyüklüğünde ki deprem, başta İstanbul olmak üzere, Ankara, Bursa, Sakarya, Kocaeli, Bolu, Tekirdağ ve diğer çevre illerden hissedildi. Düzce Değremi'n de ilk belirlemelere göre, kalp krizi ve yüksekten atlama sonucu, 2 kişi yaşamını yitirdi, 68 kişi de yaralandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun bölgeye giderek yaptığı açıklama da, 8 bin binanın hasar gördüğü açıklandı.

JEOFİZİK MÜHENDİSİ HURŞİT CANLI'DAN ÖNEMLİ UYARILAR!

ABD verilerine göre, büyüklüğü 6.1 olan Düzce Depremi ile ilgili olarak, SüperHaber'e önemli açıklamalar yaptı. Canlı açıklamasında, "Kuzey Anadolu Fay (KAF) Hattı'nın devamı olan, Marmara Denizi'nin dibindeki kısmını etkileyeceği kesindir. Dünkü depremle Marmara denizinin altındaki fayın belli bölgelerini sıkıştırmıştır. Bu depremde düşünülmesi gereken daha büyük depremler ne zaman olacağı değil yapıların daha güvenli daha sağlam hale nasıl getirileceğidir." dedi.

"İNSANLAR YAPILARA GÜVENMELİ!"

Canlı açıklamasının devamın da, "Japonya’da deprem olduğunda insanlar kırılacak eşyaları tutarken, bizde ise balkondan atlanıyor. Bunun da en temel sebebi, insanların yapılara güvenmemesidir. O yüzden müteahhitler üzerinde oluşturulması gereken talep, güzel banyo ve mutfak yerine, sağlam temel ile iyice etütü yapılmış yapılar olması gerekiyor. Müteahhitler önceliği, yapı güvenliği değil yapı görselliğine veriyor. O yüzden İstanbul’da yapılarımız çok güvenli değil. Düzce Depremi de bana göre başarılı şekilde atlatılmıştır. 17 saniye sürdüğü açıklan depreme, tekrarlı yük de yapılar dayanmış, zemin sıvılaşmasana müsait olan Düzce'nin zeminine göre, yıkıntıların yüksek olması beklenirken, 12 Kasım 1999 depremine göre oldukça başarılı bir deprem süreci geçirilmiştir." ifadelerini kullandı.

"EVLER DE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER VAR!"

Öte yandan Jeofizik Mühendisi Hurşit yaptığı açıklamada, evlerde alınması gereken önlemleri şöyle açıkladı.

"Deprem öncesinde alınması gereken önlemler vardır. Öncelikle yapılacak yapı, sağlam bir zemin üzerine ve deprem yönetmeliğine uygun şekilde inşa edilmeli. Asla dik yarların ve vadilerin yakınında yapı inşa edilmemesi gerekmektedir.

-Ayrıca yapılsal olmayan binadan değil de, daire içerisindeki eşyalardan kaynaklı yaralanma ve ölmeleri engellemek amacıyla, dolap üzerine konulan eşya ile büro malzemeleri kayarak düşmelerini önlemek için, plastik tutucu malzeme veya yapıştırıcılarla sabitlenmelidir.

-Soba ve diğer ısıtıcılar sağlam malzemelerle duvara veya yere sabitlenmelidir.

-Dolaplar ve devrilebilecek benzeri eşyalar birbirine ve duvara sabitlenmelidir.

-Eğer sabitlenen eşya ve duvar arasında boşluk kalıyorsa, çarpma etkisini düşürmek için araya bir dolgu malzemesi konulmalıdır.

-Tavan ve duvara asılan avize, klima vb. cihazlar bulundukları yere ağırlıklarını taşıyacak şekilde, duvar ve pencerelerden yeterince uzağa ve kanca ile asılmalıdır.


-İçinde ağır eşyalar bulunan dolap kapakları mekanik kilitler takılarak, sıkıca kapalı kalmaları sağlanmalıdır.

-Tezgah üzerindeki kayabilecek beyaz eşyaların altına, metal profil koyarak bunların kayması önlenmelidir.

-Zehirli, patlayıcı, yanıcı maddeler düşmeyecek bir konumda sabitlenmeli ve kırılmayacak bir şekilde depolanmalıdır.

-Bu maddelerin üzerlerine fosforlu, belirleyici etiketler konulmalıdır.

-Rafların önüne elastik bant ya da tel eklenebilir. Küçük nesneler ve şişeler, birbirlerine çarpmayacak ve devrilmeyecek şekilde, kutuların içine yerleştirilmelidir.

-Gaz kaçağı ve yangına karşı, gaz vanası ve elektrik sigortaları otomatik hale getirilmelidir.

-Binadan acilen çıkmak için kullanılacak yollardaki tehlikeler ortadan kaldırılmalı, bu yollar işaretlenmeli, çıkışı engelleyebilecek eşyalar çıkış yolu üzerinden kaldırılmalıdır.

-Geniş çıkış yolları oluşturulmalıdır.

-Dışa doğru açılan kapılar kullanılmalı, acil çıkış kapıları kilitli olmamalıdır. Acil çıkışlar aydınlatılmalıdır.

-Karyolalar pencerenin ve üzerine devrilebilecek ağır dolapların yanına konulmamalı, karyolanın üzerinde ağır eşya olan bulundurulmamalıdır.

Jeofizik Mühendisi Hurşit Canlı'dan önemli uyarılar: Sağlam temel ve iyi etüt yapılmış binalar yapılmalı! ile ilgili etiketler deprem Düzce
GÜNÜN VİDEOSU

Erdal Beşikçioğlu'nun Melek Mosso konserindeki dansı dikkat çekti

Ankara Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu, gençlik festivali düzenledi. Beşikçioğlu'nun Melek Mosso konserindeki dansı dikkat çekti.