Japonya'da 7.5 büyüklüğünde deprem! Artçı sarsıntılar sürüyor...

Japonya'nın Ishikawa eyaletinde 7.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerel saatle 18.14 ile 22.11 arasında 4 ile 5 arası büyüklükte toplamda 20'yi aşkın deprem kaydedildi. Bazı evlerde yıkım yaşandığı belirtilirken, 32 bin 500 haneye elektrik verilemiyor. Ayrıca 5 eyalette toplam 51 bin kişiye yönelik tahliye emri yayınlandı.

Japonya’da meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki depremin ardından birçok yapıda maddi hasar meydana geldi. Sarsıntının ardından bazı evlerde yangın çıkarken, 32 bin 500 hanede elektrik kesintisi yaşandığı açıklandı.

Japonya Meteoroloji Ajansının (JMA) açıklamasına göre, İşikawa'nın Noto Yarımadası ve açıklarında 2 saat içinde 5 ila 7,6 büyüklüğünde 11 deprem meydana geldi.

Yerel saatle 16.06'da 5,7, 16.10'da 7,6, 16.18'de 6,1, 16.39'da 5,2, 16.42'de 5,2, 16.48'de 5, 16.56'da 5,7, 17.07'de 5,2, 17.29'da 5, 18.03'te 5,3 ve 18.08'de 5,6 büyüklüğünde depremler oldu.

Açıklamada ayrıca bölge genelinde yerel saatle 18.14 ile 22.11 arasında 4 ile 5 arası büyüklükte toplamda 20'yi aşkın depremin daha meydana geldiği rapor edildi.

Japonya'da 7.5 büyüklüğünde deprem! Artçı sarsıntılar sürüyor...

Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi'nin yayınladığı (USGS) haritaya göre, dokuz kilometre derinlikte gerçekleşen depremin Japonya'nın büyük bir kısmında hissedildiği görülüyor. En fazla hissedilen yer ise, Honshu'dan başlayıp ülkenin batı kıyıları.

BİRÇOK HANEDE ELEKTRİK YOK

Yerel yetkililerden edinilen bilgilere göre, Ishikawa, Toyama, Niigata, Fukui ve Gifu eyaletlerindeki bazı yol ve yapılarda maddi hasar meydana gelirken, bölgeden birçok yaralanma vakası bildirildi. Ishikawa eyaletindeki Wajima şehrinde bulunan bazı evlerde deprem sonrasında yangın çıktığını açıklayan yetkililer, toplam 32 bin 500 hanede ise elektrik kesintisi yaşandığını bildirdi. İtfaiye yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, eyaletteki Noto bölgesi ve Hakui şehrinde de bazı evlerde yıkım meydana geldiği belirtildi.

Deprem ardından tsunami uyarısı yapıldı. Deprem sonrası oluşan tsunami dalgaları böyle görüntülendi.

Depremden en çok etkilenen 5 eyalette toplam 51 bin kişiye yönelik tahliye emri yayınlandığı kaydedilirken, Japonya Baş Kabine Sekreteri Yoshimasa Hayashi nükleer santrallerde herhangi bir hasar tespit edilmediğini açıkladı. Demiryolu işletmecisi JR ise, Joetsu ve Hokuriku hatlarındaki tüm hızlı tren seferlerinin askıya alındığını duyurdu.

7.5 şiddetindeki deprem sonrası Japonya'dan sarsıntı sırasında ve sonrasında yeni görüntüler geliyor. Aşağıdaki videoda sarsıntı sonrası bir mağazanın durumu görülüyor.

JMA çeşitli büyüklüklerde artçıların gelecek hafta içine kadar sürebileceği tahmininde bulundu.

İşikawa Eyalet Polisi, bölgede birkaç binanın çöktüğünü, enkazdan kurtarılmayı bekleyen 6 kişi olduğunun belirlendiğini, Wajima kentinde bir binada yangın çıktığını bildirdi.

Sarsıntı İşikawa geneli ile Japon Denizi (Doğu Denizi) kıyısındaki Toyama, Fukui ve Niigata eyaletleriyle başkent Tokyo ve çevresinde de hissedildi.

Depremlerin ardından Yamagata, Niigata ve Toyama sahillerine azami 3 metre yüksekliğindeki tsunami dalgalarının ulaştığı ifade edildi.

Diğer bir videoda ise Wajima bölgesinde evlerin yıkıldığı görülüyor

ŞİDDETLİ ARTÇILAR

USGS’de yer alan verilere göre Noto yarımadasında meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki depremin ardından 6.2, 5.2, 5.4 ve 5.6 büyüklüğünde artçı depremler de meydana geldi. Depremlerin yerin 10 kilometre altında meydana geldiği ifade edildi.

Dünyanın en büyük su kütlesi Pasifik Okyanusu'nu boydan boya kat eden Pasifik Ateş Çemberi fay hattının kesişme noktası, Japonya. Sıklıkla depremlerin meydana geldiği Japonya'da Mart 2011'de kaydedilen 9 büyüklüğündeki sarsıntıyı 30 metrelik tsunami dalgaları izledi. Şehirleri haritadan silen tsunami ve deprem, Fukuşima Nükleer Santrali'nin de patlamasına neden oldu. Deprem ve tsunami resmi kayıtlara göre yaklaşık 20 bin can aldı.

NÜKLEER SANTRAL’DE SORUN YOK

Ishikawa Valisi Hiroshi Hase, Noto yarımadasında bulunan Shika Nükleer Santrali’ne ilişkin yaptığı açıklamada, “Tetikte olmaya devam etmemiz gerekecek olsa da şu anda nükleer santrallerle ilgili endişe yaratacak herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Söylentilere ve yanlış bilgilere karşı dikkatli olun” dedi.

 

 

Japonya'da 7.5 büyüklüğünde deprem! Artçı sarsıntılar sürüyor... ile ilgili etiketler Japonya deprem