YPG'ye hem 'terör örgütü' dedi, hem de 'müttefik'

ABD’nin eski Suriye Özel Temsicisi James Jeffrey terör örgütü PKK/YPG ile ilgili çelişkili açıklamalar yaptı. ABD'li istihbarat yetkililerinin YPG'nin terörle bağlantısını dile getirdiğini belirten Jeffery, "O bölgede DEAŞ’a karşı savaşı yürütüyorlar, bu konuda da çok iyi bir ortaklar" dedi.


ABD’nin eski Suriye Özel Temsicisi James Jeffrey PKK/YPG'nin hem terör örgütü olduğunu itiraf etti hem de 'önemli bir müttefik' olduğunu söyledi. Jeffrey, terör örgütü PKK/YPG ile DEAŞ ve Esed rejimine karşı birlikte çalıştıklarını belirterek, HDP'nin kapatılmasının 'iyi bir şey olmadığını' savundu.

CNN Türk'ten Hilken Doğaç'ın sorularını yanıtlayan Jeffrey şu açıklamaları yaptı:

"Çok yakın bağlantıları var. Kıdemli Amerikan istihbarat ve savunma bakanlığı yetkilileri bunu defalarca dile getirdi, ben de söyledim. ABD’nin onlarla çalışmasının iki sebebi var: O bölgede DEAŞ’a karşı savaşı yürütüyorlar, bu konuda da çok iyi bir ortaklar. Zamanında Türkiye ile de bu mücadelede iş birliği yaptık. Ayrıca ABD’nin Suriye’nin Kuzeydoğusunda kalması için olmaz olmaz bir unsur. Türkiye’yi tehdit etmek için yapmıyoruz bunu. Esad’a, Rusya’ya ve İran’a toprak bırakmamak ve DEAŞ’la mücadeleye sürdürmek için yapıyoruz.

Ben hep Türk arkadaşlarıma şu soruyu soruyorum. Biz Amerikalılar olarak Türkiye’nin İdlib’de olmasından çok memnunuz, ama orada olabilmek için BM tarafından terör örgütü kabul edilen Heyet Tahrir El-Şam’la anlaşmak zorundasınız. Onları desteklediğinizi vesaire düşünmüyoruz. Orada bulunmak için iş birliği yapmak zorunda olduğunuzu biliyoruz. Aynı şey ABD ve SDG için de geçerli. Biraz farklı tabii. Onlara hafif silahlar verdik, ağır silah vermedik. DAEŞ ve Esad’a karşı birlikte çalışıyoruz. Durum benzer yine de. Türk arkadaşlarıma sorum şu: Suriye’de ABD askerlerinin kalmasını istiyor musunuz? Eğer istiyorsanız SDG ile iş birliği bunun tek yolu. Sahada olan olanlar. İlk geldiğimizde de onlar vardı."

"HDP'YE KAPATMA DAVASI ENDİŞE VERİCİ"

"Öncelikle yakın bir müttefik, ortak, NATO müttefiki ve OECD üyesinin siyasi bir partiye yönelik eyleme geçmesi endişe verici. Amerika ve Avrupalı ortaklarımızın çoğu durumu endişe ile karşıladı. Çünkü parti kapatmak genelde iyiye yorulmaz. HDP sanırım 2015’te %13 oy kazandı. Bunu kapatmak, nüfusun bir kesimini kapatmaktır bu yüzden iyi bir fikir değil. Tabii ki Türkiye’nin iç meselesi ama demokrasinize zarar verecek herhangi bir adım tabii ki müttefiklerinizi ve ortaklarınızı endişelendirir."

YPG'ye hem 'terör örgütü' dedi, hem de 'müttefik' ile ilgili etiketler ABD YPG PKK Suriye james jeffrey destek
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.