İyot nedir? İyot hangi besinlerde bulunur?

Vücut üretmediği için dışarıdan takviye olarak alınan iyot, süt ürünleri, et, süt ve yumurta gibi besinlerde bolca bulunur. İyot eksikliği, dağlık alanlarda, sık yağış alınan yerlerde yaşayanlarda daha sık görünüyor. Bunun nedeni nedeni topraktaki iyotun bol yağış nedeniyle kaybedilmesidir.

Peki iyot nedir, iyot en çok hangi besinlerde görülür? Başta sofra tuzu olmak üzere birçok besinde bulunan iyot, hayati dengemizin kurulmasında öenmli bir yeri vardır. iyot eksikliğinin birçok hastalığa yol açtığı biliniyor.

Tiroid hormıonları, vücudun sağlık bir şekilde çalışması için hayati öneme sahiptir. Bu hormınların üretilmesi için de iyot elementinin varlığı olmalı. İyot elementi de en çok deniz ve okyanuslarda vardır. Dolayısıyle deniz ürünleri tüketimi iyot eksikliğine iyi gelir.

Hamilelik döneminde iyot eksikliği, düşük, bebeklerin ölü doğması ve doğumsal sakatlıklara yol açabiliyor. Yenidoğanda, erken bebek ölümü, fiziksel bozukluk, gelişme geriliği ve sağırlık da gelişebiliyor. Çocuklarda ise zeka geriliği, eğitim hayatında başarısızlık ve büyümede yavaşlık da iyot eksikliğine bağlı olabiliyor.

İYOT NEDİR?

Besinlerle alınan iyodun tamamı, sağlıklı bir mide ve bağırsağa sahip kişilerde kolayca emiliyor. Vücuda giren iyodun yüzde 10’unun tiroit bezi tarafından alındığını ve kalanı idrarla atılıyor. İyot eksikliği olanlarda tiroit bezi iyodun çoğunu emer, idrarda atılan miktar azalır. Lahana, karnabahar, brokoli gibi bazı besinler çok tüketildiğinde iyodun tiroit bezi içine girmesi engelleniyor. Darı ve soya fasulyesi ise tiroit bezinin iyodu tutmasını önlüyor.

İyot, bazı besin kaynaklarında doğal olarak bulunan ancak vücudun kendi kendine üretemediği bir elementtir.

İyot zengini yiyecekler

Kurutulmuş yosun,
İyotlu tuz,
Yoğurt
Otla beslenen süt,
Yumurta,
Ton balığı,
Peynir (çiğ ve pastörize edilmemiş arayın)
Muz

İyot nedir? İyot hangi besinlerde bulunur? ile ilgili etiketler sağlık iyot nedir iyotlu besinler iyot zengini besinler
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.