İYİ Parti 5. Olağanüstü Kurultayı'nda seçim 2. tura kaldı! İşte oy oranları

Genel başkanlık yarışının yapıldığı İyi Parti'nin 5. Olağanüstü Kurultayı'nın ilk turundan sonuç çıkmadı. Oylamada, Koray Aydın 472, Müsavat Dervişoğlu 370, Tolga Akalın 327 ve Günay Kodaz 2 oy aldı.

Seçim yenilgisinin ardından olağanüstü kurultay kararı alan İyi Parti'de beklenen gün geldi. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in aday olmadığını açıkladığı kritik 5. Olağanüstü Kurultay'dan sonuç çıkmadı, seçim ikinci tura kaldı.

Seçim yenilgisinin ardından olağanüstü kurultay kararı alan İyi Parti'de beklenen gün geldi. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in aday olmadığını açıkladığı kritik 5. Olağanüstü 1302 üyeden 1178'inin oy kullandığı seçimde 7 oy geçersiz sayıldı.

Adayların aldığı oy oranları ise şu şekilde sıralandı.

Koray Aydın 472

Müsavat Dervişoğlu 370

Tolga Akalın 327

Günay Kodaz 2 oy aldı

İYİ Parti tüzüğüne göre, genel başkanlık seçiminde ilk iki turda salt çoğunluk aranıyor. Yaklaşık bin 300 delegenin yarısından fazlasının oyunu alan aday, genel başkan seçilecek. İlk iki turda gerekli çoğunluk sağlanamazsa üçüncü tura geçilecek ve en fazla oyu alan iki aday arasından genel başkan belirlenecek.Kurultay'dan sonuç çıkmadı, seçim ikinci tura kaldı.

ADAYLARIN KONUŞMALARININ SATIR BAŞLARI;

MÜSAVAT DERVİŞOĞLU'NUN KONUŞMASINDAN ÖNE ÇIKANLAR

Çıktığımız yolculuk kolay değildi. Ve biz, 2018'de başlayarak, son yerel seçime kadar çeşitli ittifakların içinde bulunduk. 2019'da muhalefetin de kazanabileceğini ve hatta bu iktidarın gidebileceğini büyük milletimize gösterdik. Biz, o seçimdeki ittifakı 2023 yılındaki genel seçim için yapmıştık.

'STRATEJİK HATALAR YÜZÜNDEN SEÇİM KAYBEDİLDİ'

İktidarın yenilebileceğini gösterip, ondan sonra da 2023 seçimlerinde iş başında bulunan iktidarın artık siyasi ömrünün tamamlanmasını sağlamaya çalışacaktık. Ama süreç öyle akmadı. Hepinizin bildiği gibi, İyi Parti'nin tüm çabalarına rağmen, maalesef birtakım stratejik hatalar yüzünden 2023 seçimleri kaybedildi ve Türkiye bu seçimin akabinde bir yerel seçime gitti. Bu seçime partimiz, özgün kimliğini muhafaza edebilmek ve 2028 genel seçimlerine layıkıyla hazırlanabilmek adına, tüm yetkili organlarını toplayarak, müstakilen girme kararı aldı. Bu kararın alınmasıyla birlikte, yine İYİ Parti, çeşitli saldırıların muhatabı kılınmaya çalışıldı. Onun sonucudur ki, o sürecin akabinde, girmiş olduğumuz yerel seçimlerde maalesef başarılı olamadık ve bu başarısızlığı henüz değerlendirmeden, özeleştirimizi yapamadan bu kongreyle karşı karşıya kaldık.

Aslında, meselenin doğru anlaşılması, doğru yorumlanabilmesi ve uzun vadede partimize kazandıracaklarının hatırlanması lazımdı. Bunları yapamadık ve netice itibariyle de bu kongre salonunda toplandık. Sayın genel başkanımız, milletimize verdiği sözün gereği olarak aday olmayacağını açıklamak suretiyle, bu kurultayın zeminini oluşturdu.

Biz, buna 3 aday olarak, bu kritik süreçte tarihi sorumluluk üstlenmek suretiyle sizlerin huzuruna geldik. Bu adaylardan bir tanesi benim değerli ağabeyim, aile büyüğüm, aile dostum Sayın Koray Aydın'dır. Bu adayların bir diğeri de yine benim sevgili kardeşim, değerli dostum, ailemin bir ferdi olan Sayın Tolga Akalın'dır. Ben de bir adayımızın ağabeyi, diğer adayımızın kardeşi olarak bugün huzurunuzdayım.

'MÜŞTEREKEN KARAR ALDIK, MÜŞTEREKEN UYGULAYAMADIK'

Bu ülkede partimizi bekleyen ne kadar problem varsa, aslında emin olunuz ki, o problemler Türkiye'yi bekleyen problemlerdir. İyi Parti'nin kurulduğu gün hangi problemler varsa, bugün katlanarak büyümek suretiyle önümüze gelmiştir. Bu, İyi Parti'nin varlık gerekçesinin hala devam ettiğinin bir göstergesidir. İşte onun için diyoruz, İyi Parti'nin güneşi asla sönmeyecektir.

TOLGA AKALIN'IN KONUŞMASINDAN ÖNE ÇIKANLAR

İyi Parti, Türkiye'nin makul merkezinde kurulmuş, kuruluş ilkeleri de fevkalade bir siyasi harekettir. Ben, İyi Parti'nin kendisini milliyetçi, demokrat ve kalkınmacı olarak tanımlamasını doğru buluyorum.

"SEÇMENE 3 MESAJI VERMELİYİZ"

Seçmene 3 konuda mesaj vermeniz gerekiyor. Güvenlik, özgürlükler ve hukuk, üçüncü olarak da refah alanında mesaj vermeniz gerekiyor. İyi Parti'nin milliyetçiliği siyaset ve seçmen ihtiyaçlarının güvenlik alanına, İyi Parti'nin demokratlığı siyaset ve seçmen ihtiyaçlarının özgürlükler ve hukuk alanına, İyi Parti'nin kalkınmacılığı siyaset ve seçmen ihtiyaçlarının refah alanına tekabül ediyor.

Milliyetçilik ve demokrasi, birbirinin olmazsa olmazıdır. Güvenlik ve demokrasi de birbirinin çelişeni değil, tamamlayanıdır. Milliyetçilikle demokrasiyi birbiriyle içselleştirip, demokratik milliyetçiliği inşa etmemiz lazım.

KORAY AYDIN'IN KONUŞMASINDAN ÖNE ÇIKANLAR

Partimiz sarsılmıştır. Bu sarsıntıyı en az hasarla atlatabilmek için bir durum muhasebesi yapmamız elzemdir, kaçınılmazdır. Ne oldu partimizin oyları yüzde 4'lere geriledi.

'TOPLUMUN SESİNE KULAK TIKAYARAK SİYASET YAPILMAZ'

Elbette yerel seçimlerin dinamikleri farklı, elbette İyi Parti'nin asıl oyu bu değil. Doğru bir değerlendirme yapmaz, acil bir müdahalede bulunmazsak, bu kötü tablo sürekli hale gelecek. Toplumun sesine, parti teşkilatlarımıza ve tabanımızın taleplerine kulak tıkayarak, asla ve asla siyaset yapılmaz.

GÜNAY KODAZ'IN KONUŞMASINDAN ÖNE ÇIKANLAR

Partimizde mutlaka emek, liyakat, bilgi, istişare, çalışkanlık, sözünde durma hakim olmalıdır. Eleştirdiğimize benzememeliyiz.

Maalesef partimizde birçok farklı ses susturulmuştur. Tek kadın adayı olarak kadın hareketi denilen partide sürekli yok sayıldım.

İYİ Parti 5. Olağanüstü Kurultayı'nda seçim 2. tura kaldı! İşte oy oranları ile ilgili etiketler İYİ Parti Kurultay
GÜNÜN VİDEOSU

Pres makinesinin içini kontrol eden patron feci şekilde can verdi! O anlar kamerada...

Kocaeli'de arızalanan pres makinesinin içine giren patron makinenin çalışması sonucu feci şeklide can verdi. Olay anına ilişkin güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı.