İstinaf mahkemesinden Akıncı Üssü davası kararı: Cezalar onaylandı

15 Temmuz'daki hain darbe girişiminin yönetildiği Akıncı Üssü davası için istinaf mahkemesinden karar çıktı. Ankara Bölge İdare Mahkemesi aralarında FETÖ'nün sivil imamlarının da bulunduğu 475 sanıklı davada verilen cezaları onayladı.

FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin yönetildiği, aralarında FETÖ’nün sivil imamlarının da bulundu 475 sanıklı Akıncı Üssü davası kararı, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf) tarafından onandı. Ankara 4’ncü Ağır Ceza Mahkemesi kararında, darbeyi planladığı iddia edilen sivil imamlar Kemal Batmaz, Hakan Çiçek, Nurettin Oruç, Harun Biniş ve darbeyi yöneten 15 asker hakkında 'Anayasayı ihlal' ve 'Cumhurbaşkanına suikast' ile 77 kişiyi kasten öldürmek suçlarından 79'ar kez ağırlaştırılmış müebbet ve 3 bin 901 yıl hapis cezası vermişti. 291 sanığa en az 1 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilirken, 70 sanık beraat etmişti.

AKINCI ÜSSÜ DAVASINDA VERİLEN HÜKMÜN GEREKÇESİ AÇIKLANMIŞTI

Kararın ardından mahkeme, yaklaşık 9 ay süren çalışmalar sonucunda kararın gerekçesini açıklamıştı. Gerekçeli kararda tüm sanıklar yönünde tek tek değerlendirme yapan mahkeme sivil imamlar Kemal Batmaz’ın Hava Kuvvetleri, Nurettin Oruç'un Jandarma Genel Komutanlığı, Hakan Çiçek'in Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, firari Adil Öksüz'ün ise TSK imamı olduğu tespitini yaptı. Diğer sivil imam Harun Biniş'in ise darbe öncesi yapılan toplantılara katıldığı, teknik işleri yönlendirdiği belirtildi. Kararda, sivil imamların darbe gecesi ABD’de bulunun örgütün elebaşı Fetullah Gülen ile irtibat kurdukları belirtilerek, Hakan Çiçek’in kullandığı telefon hattı üzerinden, saat 20:49:28'de cep telefonu rehberinde 'Eczacı Abdi' olarak kaydettiği Fetullah Gülen’in yanında bulunan örgüt yöneticisi Abdullah Bayram'a mesaj atarak, Fetullah Gülen ile anlık olarak görüşme isteğini belirttiği, 20.49:34’te 'ölüm kalım' şeklinde mesaj attığı, 20:49:45’te 'abi bozun nmz' şeklinde mesaj attığı ve o anda namazda olan örgüt yöneticilerinin namazlarını bozarak örgüt liderinin kendisiyle telefonda görüşmesini sağlaması gerektiği isteğini ilettiği belirtildi. Saat 20.58:25’te 'sen yanında ol' ve 20:58:30’da 'aramak gerekirse' şeklinde mesaj attığı ve görüşme sırasında 'Eczacı Abdi'nin Fetullah Gülen’in yanından ayrılmaması gerektiğini ve gelişmelerden anlık haberdar edeceğini söylediği belirtildi.

Eczacı Abdi’nin sanığa 'buradayım' şeklinde cevaben mesaj yazdığının tespit edildiği, WhatsApp ve Viber uygulaması üzerinden darbe teşebbüsünün başlaması aşamasından sonra ABD Pensilvanya'da bulunan örgüt lideri Fetullah Gülen ve diğer örgüt yöneticileriyle anlık irtibat kurdukları ve görüşme yaptıklarının değerlendirildiği vurgulandı.
Kararda, FETÖ'nün anayasal düzeni değiştirerek, örgüt ideolojisine uygun, sözde cemaat zümresine dayanan, milli olmayan, gayrimeşru bir iktidar oluşturmayı amaçladığı da aktarılarak, sanıkların tek tek darbe girişimindeki rolleri detaylı bir şekilde anlatıldı.

İstinaf mahkemesinden Akıncı Üssü davası kararı: Cezalar onaylandı ile ilgili etiketler dava FETÖ Akıncı Üssü istinaf mahkemesi
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.