işte 'silici' operasyonunda yakalanan firmalar

MASAK ile İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet tarihinin en büyük akaryakıt kaçakçılığı ortaya çıkartılmıştı. 50 ilde 220 şüpheli için gözaltı kararı çıkartıldığı 'Silici' kod adlı operasyonda ortaya çıkartılan firmalarla ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Usulsüz dağıtım yapan firmaların tabelalarıyla tüzel kimliklerinin uyuşmadığı ortaya çıktı. Bu akaryakıt istasyonları ile dağıtım firmalarının isimleri ve faaliyet yöntemleri tek tek deşifre edildi.

Cumhuriyet Tarihi'nin en büyük "Akaryakıta Bağlı Vergi Kaçakçılığı" operasyonuyla ilgili detaylar ortaya çıktı.

İstanbul, Ankara ve İzmir'in aralarında olduğu 50 ilde Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı koordinesinde düzenlenen "Silici" kod adlı operasyonda 220 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmişti.

Bu şüphelilerin son beş yılda devleti 15 milyar liradan fazla zarara uğrattıkları kaydedilmişti.

Şüphelilerin, akaryakıt istasyonlarından 608 milyon litrelik akaryakıt satış verilerini müdahale ettikleri otomasyon sistemlerinden sildikleri belirlenmiş ve silinen akaryakıtın maddi değerinin 3.6 milyar lira olduğu kaydedilmişti.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü Polisleri 30'u aşkın şüpheliyi İstanbul'da yakalarken, otomasyon sistemlerinden silinen akaryakıt miktarının 250 olimpik havuzu dolduracak yükte olduğu ifade edilmişti.

 işte 'silici' operasyonunda yakalanan firmalar

"TABELALAR İLE TÜZEL KİMLİKLER BİRBİRİNDEN FARKLI"

Emniyet kaynaklarına dayanan bilgilere göre "Akaryakıta Bağlı Vergi Kaçakçılığı" soruşturmasında vurgun yapan şüpheliler tarafından işletilen istasyonların ve dağıtıcılık yapan firmaların isimleri ile faaliyet yöntemlerine tek tek ulaşıldı. Milyarlarca lira vurgunun yapıldığı zincirleme vergi yolsuzluğundaki şirketlerin isimlerinin tabelalarda farklı, ruhsatlarda farklı göründüğü ortaya çıktı. Emniyet kaynaklarına dayanan özel bilgilere göre; söz konusu vergi kaçakçılığındaki zincirin en önemli halkasını oluşturan firmaların isimlerinin; tabelalarda ve kağıt üzerinde farklılıklar gösterdiği ortaya çıktı. Dağıtım yapan şirketlerin tabelalarıyla tüzel kimliklerin de uyuşmadıkları görüldü.

işte 'silici' operasyonunda yakalanan firmalar - Resim : 2 

İSTANBUL EMNİYETİ TEK TEK DEŞİFRE ETTİ

Soruşturma kapsamında İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamanın detaylarına göre "Meoil" adıyla giydirilmiş Akaryakıt Dağıtım Şirketi tarafından Ünalan Kardeşlerin Petrolcülük Şirketi'ne, "Lüks" ismiyle giydirilmiş Lüks Akaryakıt Dağıtım Şirketi tarafından Petrol Gıda Şirketi'ne usulsüz dağıtım yapıldığı belirlendi.

Yine İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü kaynaklarına dayanan bilgilere göre "Well Oil" ismiyle giydirilmiş Petrolcülük A.Ş. Şirketi tarafından Hacım Petrol ve Otomotiv Şirketi'ne ve "Classpower" adıyla giydirilmiş Akaryakıt Dağıtım Sanayi Şirketi tarafından Grup Otomotiv Şirketi'ne, bir Akaryakıt Şirketi tarafından Petrol ve İnşaat Nakliye Sanayi Şirketi'ne usulsüz dağıtım gerçekleştirildi.

işte 'silici' operasyonunda yakalanan firmalar - Resim : 3
İŞTE İSİM İSİM USULSÜZ DAĞITIM YAPAN O FİRMALAR

"Claspet" adıyla giydirilmiş Gaz ve Petrol Ürünleri Şirketi tarafından Clas Powerful Akaryakıt Şirketi'ne usulsüz dağıtım yapıldığı bildirildi.

Emniyet kaynaklarına dayanan bilgilere göre "Bigtovn" adıyla giydirilmiş Akaryakıt Dağıtım Şirketi tarafından Petrol Taşımacılık İnşaat Şirketi'ne ve "Nipett" adıyla giydirilmiş Petrolcülük Dağıtım Şirketi tarafından Enerji Akaryakıt Gıda İnşaat Şirketi'ne usulsüz dağıtım gerçekleştirildi.

Yine iddiaya ve bazı emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre; "Lifebet" ismiyle giydirilmiş bir Petrolcülük Şirketi tarafından Akaryakıt, Tarım ve Hayvancılık Sanayi Ticaret ve Limited Şirketi'ne, "Petrosped" adıyla giydirilmiş Petrol Dağıtım Pazarlama Şirketi tarafından Nezoil Akaryakıt Dağıtım Limited Şirketi'ne usulsüz dağıtım yapıldığı belirlendi. Usulsüz akaryakıt dağıtımı yapılan şirketlerin de mağdur olarak dağıtıcılardan şikayetçi oldukları ileri sürüldü.

işte 'silici' operasyonunda yakalanan firmalar - Resim : 4

"SİLİCİ" YAZILIMINA "OYUN SİTESİ" SÜSÜ VERDİLER

Şüphelilerin otomasyon sistemlerinden akaryakıtları silmek adına kullandıkları yazılım programına; polislere yakalanmamak için "Oyun Sitesi" süsü verdikleri belirlenmişti. 170 akaryakıt istasyonu, 23 akaryakıt dağıtıcı firması, istasyon teknik destek firması, üç otomasyon yazılım şubesi olmak üzere 242 noktadaki aramalarda bulunan bilgisayarlara da el konulmuştu. Şebeke üyelerinin silinen akaryakıtları faturasız bir şekilde yakıt tüketim kapasitesi fazla olan şantiye ve taş ocağı gibi firmalara sattıkları, söz konusu firmaların da faturaları "Gider" göstermek suretiyle daha az vergi vererek haksız vergi iadesi aldıkları belirlenmişti. Akaryakıt satış verilerini silme işlemini yapan 136 bayinin de mühürlendiği kaydedildi.

işte 'silici' operasyonunda yakalanan firmalar ile ilgili etiketler Akaryakıt MASAK emniyet Operasyon Silici
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.