Özel sektörde başörtüsü yasaklanıyor

Fransa'da, maddelerinin çoğunluğu Müslümanları hedef aldığı için büyük tepki çeken yasa tasarısı mecliste kabul edildi. "Ayrılıkılık" yasa teklifi ile özel sektörde başörtüsü yasaklanırken, camilere yapılan yurt dışı yardımlar ise kayıt altına alınacak.

Fransa’da 16 Ekim 2020’de aşırıcı bir terörist tarafından öğretmen Samuel Paty öldürülmesinin ardından aşırılık yanlısı kişi ve grupların daha kolay tespit edilmesi ve cezaların daha etkili olması için hükümet tarafından “ayrılıkçılık” yasa teklifi hazırlanmıştı.

Son 3 haftadır hazırlanma aşamasında olan söz konusu yasa teklifi, Ulusal Meclis’te yapılan oylamada 151 “hayır”, 347 “evet” oyu ile onaylandı. Söz konusu yasa ile öğretmen ve polis gibi devlet memurlarına baskı yapan ve sosyal medyada hedef gösteren kişilere ağır cezalar verilmesi öngörülüyor.

EVDE EĞİTİM YASAKLANIYOR

Ayrılıkçılık yasa teklifi, evde uzaktan eğitim almayı yasaklayarak, çocukların evde eğitim almasına kısıtlama getiriyor. Çocukların aile değerleri yerine cumhuriyet değerleri altında eğitim alması sağlanmak isteniyor.

Gerekli görüldüğünde bazı spor kulüplerinde “ayrılıkçı” fikir sahiplerinin tespit edilmesi sonrası kulüp kapatılması veya başına kayyum atanması öngörülüyor.

 ÖZEL SEKTÖRDE BAŞÖRTÜSÜNE YASAK

Kamu yararına çalışan özel şirketlerde de artık başörtüsü gibi dini simgeleri yasaklayan yasa teklifi, ayrıca derneklerin “ayrılıkçı” fikir sahipleri tespit edilmesi sonrası kapatılabilmesine de izin veriyor.

Camileri Fransa devleti idaresine alan yasa teklifi ayrıca camilere yapılan yurtdışı yardımlarını da kayda tabi tutacak.

 Çoğu maddesi ile Müslümanları hedef almakla eleştirilen yasa teklifi, birçok insan hakları derneği tarafından protesto edilmişti. Ulusal Meclis'ten oy çoğunluğu ile geçen yasa teklifinin geçerli olması için Senato tarafından da onaylanması gerekecek.

Yorumlar
Yorum yapmak için tıklayınız
GÜNÜN VİDEOSU

PKK'nın silah bırakması sevinçle karşılandı: Süreci başlatan Erdoğan ve Bahçeli'ye minnettarız

Terör örgütü PKK’nın kendini feshetme ve silah bırakma kararının ardından Süleymaniye’de gerçekleşen ilk tören, Türkiye genelinde olduğu gibi Şanlıurfa’da da büyük bir memnuniyetle karşılandı. Kentteki vatandaşlar, barış ve huzurun kalıcı hale gelmesini temenni ederken sürecin mimarları Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli’ye teşekkür etti.