İstanbul'da çöp krizi kapıda

HAK-İŞ, çöpleri geri dönüşüme aktarmakla görevli İSTAÇ AŞ'de taleplerinin karşılanmaması halinde greve gidileceğini bildirdi. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

İstanbul'da CHP'li İBB ile toplu iş sözleşmesinde anlaşamayan çöp transfer işçileri greve hazırlanıyor. HAK-İŞ Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan, İBB'ye bağlı İSTAÇ AŞ ve İSPER'de Hizmet-İş Sendikası olarak toplu iş sözleşmesi süreci yürüttüklerini belirtti.

İstanbul'da çöp krizi kapıda

Sözleşme görüşmelerinin iki şirketteki toplam 11 bin üyelerini ilgilendirdiğini vurgulayan Arslan, "Geçtiğimiz günlerde İBB iştiraki Boğaziçi Yönetim ve Ulaşım AŞ'de DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası ile bir sözleşme imzalandı. Bize de bu sözleşmenin koşullarıyla imza atmamız teklif edildi. Bunu kabul etmedik. 25 bin liranın altında bir toplu iş sözleşmesi bizim açımızdan sürdürülebilir değil. Bu konudaki uyuşmazlık devam ediyor. Arabulucu raporu önümüzdeki günlerde gelecek, sonrasında grev kararı almamız gerekiyor. Grev kararı almaya doğru gidiyoruz" dedi.

ÇÖP DAĞLARI OLUŞACAK

Arslan, "İlçe belediyelerinin topladığı çöpler, İBB'ye ait 9 adet katı atık aktarma istasyonuna biriktiriliyor. Grev halinde ilçelerden gelen çöpler transfer bölgelerinde kalacak, transfer bölgelerinde çöp yığınları olunca da ilçelerde çöpler ya toplanamayacak ya da toplansa da boşaltılamayacak. Transfer noktalarındaki çöpler 3 gün boyunca alınmadığı sürece temizlemesi 1 haftadan uzun sürecek. Bir de fabrikaya da ham madde lazım, bu yönüyle de sorun oluşturacak" sözleriyle şehri bekleyen tehlikeye dikkat çekti.

'ADAYIM' DİYEMEDİ YOLA ÇIKTIĞINI SÖYLEDİ

İkinci tur seçimlerinin ertesi günü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na değişim çağrısı yapan, Zoom üzerinden CHP'li yöneticilerle yaptığı gizli toplantı deşifre olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2024 yerel seçimlerinde İstanbul adaylığına yeşil ışık yaktı. Gazeteci Barış Yarkadaş'ın Kılıçdaroğlu'nun İBB adaylığı için rest çektiğini yazmasının ardından İmamoğlu dün Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında "Tekrar İstanbul ittifakını en güçlü şekilde kurmaya geliyorum" dedi. "Kendimi İstanbul'la mühürlü kabul ediyorum" diyen İmamoğlu, mayıs seçimlerinde yaşadıkları hayal kırıklığına çok üzüldüğünü belirterek, mağlubiyetinden dolayı özür diledi. CHP'nin ikinci parti olmakla övünmemesi gerektiğinin altını çizen İmamoğlu, "28 Mayıs'tan sonra neredeysem ordayım, bu değişimin tam göbeğimdeyim. İstanbul'u tekrar kazanmak için bir araya gelmeliyiz. Aramızdaki tartışmaları bir kenara bırakmalıyız. Partiler ötesi bir ittifakı kurmak için elimden geleni yapacağım. İstanbul'u bir kez daha savunmak için yola çıkıyorum. Adayım demek siyasi olarak doğru değil, yola çıkıyorum" diyerek adaylık sinyali verdi.

İstanbul'da çöp krizi kapıda ile ilgili etiketler ekonomi İstanbul Çöp
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.