İstanbul Üniversitesi Çapa ve Cerrahpaşa'da binalarında endişelendiren görüntü: Açıklama geldi

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi binalarının son hali endişe yaratttı. Öğrenciler tarafından çekilen görüntülere bakıldığında, iki fakülte içerisindeki çeşitli binaların hem dış cephelerinde hem de içerisinde bulunan kolon, kiriş ve duvarlarda çatlaklar göze çarpıyor. Öğrenciler ve çalışanlar depremde çökme riskine karşı önlem istediklerini belirtti.

Fatih'te bulunan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi (ÇAPA) ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi binalarında zamanla oluştuğu tahmin edilen tahribat dikkat çekti. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi içinde yer alan ve monoblok olarak da bilinen Cerrahi Tıp Bilimleri binasının zemin katındaki morg bölümünde; betonun döküldüğü, kiriş ve duvarların çatladığı, beton içindeki demirlerin paslandığı ve dışarı çıktığı; bazı noktalarda ise duvarların birbirinden yaklaşık 4-5 santimetre ayrık olduğu görüldü. Binanın dış cephesindeki çatlakların ise sıva benzeri bir ürünle kapatıldığı dikkat çekti.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa'da bulunan Tıp Fakültesi binalarında da benzer yıpranmaların olduğu görüldü. Bir kısmında tadilat çalışması yapılan Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı binasının dış cephesinin tamamında bulunan çatlak ve dökülmeler riskin boyutunu gözler önüne serdi. Çoklu bloklardan oluşan, ana bina içerisinde de çatlak ve dökülmelerin yoğun olduğu görüldü.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ VE AKADEMİSYENLERİ BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri ve çalışanları binaların olası bir depremde çökme riskine dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada konuşan Anesteziyoloji Ana Bilim Dalı öğretim görevlisi Ayşen Yavru, "Bulunduğumuz hastaneyi, evimizden daha çok yaşadığımız yeri bir an evvel sağlamlaştırmak, buradan nasıl canlı çıkabileceğimize dair bir umut yeşertmek için buradayız. Bildiğiniz gibi Suriçi'nde pek hastane kalmadı, hastaneler periferde (dış bölge) konumlanıyor. Burada yalnızca Çapa yani İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi kaldı. Her ikisi de son derece kötü durumda" ifadelerini kullandı.

İstanbul Üniversitesi Çapa ve Cerrahpaşa'da binalarında endişelendiren görüntü: Açıklama geldi

DERS GÖRDÜĞÜMÜZ BİNALARDA GÖZLE GÖRÜLEBİLİR ÇATLAKLAR FARK EDİYORUZ

Tıp Fakültesinde dördüncü sınıf öğrencisi olduğunu belirten Emre Ali Alın, "Ders gördüğümüz binalarda gözle görülebilir çatlaklar ve eksiklikler fark ediyoruz. Yerinde güçlendirme olsun, bütün çalışmalar hızla tamamlansın istiyoruz. Özellikle eski dahiliye binası hasarlı ve raporlu durumda. Endişeliyiz fakat sadece kendimiz adına değil, olası bir afet durumunda Çapa'nın hizmet vermek zorunda olması ve içindeki hastaların başka bir yere gönderilememesi. Bu sadece çalışan ve öğrenciler için değil herkes için büyük bir sorun" ifadelerini kullandı. 

BAŞIMIZA BİR ŞEY GELMESİN DİYE DUA EDEREK GÜNÜMÜZÜ GEÇİRİYORUZ

İntörn Doktor Elif Özerdem ise, "Şuan çalıştığım monoblok binası hakkındaki şikayetlerden haberiniz vardır. Bina içerisindeki bir sürü kırık ve çatlakla gün boyunca başımıza bir şey gelmesin diye dua ederek günümüzü geçiriyoruz. Acilen binanın kapatılmasını, bizlerin ve hastalarımızın korunmasını istiyoruz" İfadelerini kullandı.

AÇIKLAMA GELDİ

Endişelendiren görüntülerin ardından İstanbul Üniversitesi (İÜ), İstanbul Tıp Fakültesi hastane binalarının Çapa Yerleşkesi'nde ve Hasdal Yerleşkesi'nde olmak üzere iki ayrı yerdeki yapılanmalarının hızlı bir şekilde devam ettiği bildirdi. Üniversiteden yapılan açıklamada, İstanbul Tıp Fakültesi Çapa Yerleşkesi'nde bulunan hastane binalarının yenileme çalışmalarının uzun zamandır devam ettiği belirtildi. Bu doğrultuda öncelikli olarak binaların tespitlerinin yapıldığı, yenileme plan ve projelerinin uygulamaya konulduğuna işaret edilen açıklamada, ilk olarak tespit edilen, deprem için öncelikli risk teşkil eden binaların yıkımının gerçekleştirilerek yerine yenilerinin yapım sürecinin başlatıldığı aktarıldı.

İstanbul Üniversitesi Çapa ve Cerrahpaşa'da binalarında endişelendiren görüntü: Açıklama geldi - Resim : 2

"CERRAHİ SERVİSLERİMİZİN TAŞINMASI GÖRÜŞMELERİ DEVAM EDİYOR"

Açıklamada şunlar kaydedildi: "İstanbul Tıp Fakültesi hastane binalarının Çapa Yerleşkesi'nde ve Hasdal Yerleşkesi'nde olmak üzere ayrı ayrı yerdeki yapılanmaları hızlı bir şekilde devam etmektedir. İstanbul Üniversitesinin genişleme bölgesi olan Hasdal Yerleşkesi'nde İstanbul Tıp Fakültesi birinci ve ikinci etap olarak yapılanmaktadır. Çapa Yerleşkesi'nde şehrin acil ihtiyaçlarını karşılayacak dahili, cerrahi birimleri, kardiyovasküler hastalıklar merkezi, diyaliz üniteleri, ayaktan onkoloji hasta takip birimleri, yanık üniteleri ve nörovasküler girişim merkezleri bulunacak ve kalıcı olarak hizmete devam edecektir Burada acil hastaların takip ve tedavilerinin yapıldığı 100 yataklı dahili ve 100 yataklı cerrahi üniteleri de yer alacaktır. Çapa Yerleşkesinde planlanan binaların bir kısmı tamamlanmış, diğerlerinin yapım süreci devam etmektedir. Bunun dışında halihazırda Sağlık Bakanlığımıza bağlı kamu hastaneleri ve vakıf üniversite hastanelerinden uygun olan bir hastanede cerrahi servislerimizin taşınması konusunda görüşmelerimiz devam etmektedir."

Açıklamada, bu süreçlerin başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yakın himayesi ve ilgili tüm bakanlık ve kamu kurumlarının destekleriyle takip edildiği ve ilerletildiği ifade edildi.

HASDAL YERLEŞKESİ SAĞLIK BİRİMLERİ

Hasdal Yerleşkesi'nde sağlık birimlerinin 949 bin 494 metrekare alan üzerine kurulduğunu, hastane bloğunun 1. ve 2. etap olmak üzere toplam 653 bin 511 metrekare kapalı alan olarak planlandığı aktarılan açıklamada, burada Tıp Fakültesi Hastanesi, Onkoloji Enstitüsü, Kardiyovasküler Hastalıklar Merkezi, Kronik Hastalıklar ve Tedavi Merkezi, Proton Merkezi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Hastanesi, Hemşirelik Fakültesinin yer alacağı bildirildi. Yerleşkedeki 452 bin metrekare alana kurulu, 600 yatak kapasiteli 1. etap hastane binasında 50 ameliyathane, 208 yoğun bakım ünitesi, 112 acil yatak kapasitesi bulunduğu belirtilen açıklamada, binanın kaba inşaatının tamamlanmak üzere olduğu ve 2024'te bitirilmesinin öngörüldüğü kaydedildi.Açıklamada, kapalı alanı yaklaşık 200 bin metrekare olan Hasdal Yerleşkesi 2. ve 3. etap hastane binalarının 800 yatak kapasiteli olduğu, içerisinde Kardiyovasküler Merkezi, Onkoloji Merkezi, Proton Kanser Tedavi Merkezi, Nükleer Tıp ile Kronik Hastalıklar ve Tedavi Merkezi birimlerinin bulunacağı aktarıldı.

HASDAL YERLEŞKESİ EĞİTİM BİRİMLERİ

Açıklamada, yerleşkede master plan kapsamında yer alan eğitim birimleri, "Temel Tıp Binası ve Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Hastanesi, Hemşirelik Fakültesi, İşletme Fakültesi, Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Turizm Fakültesi, Muhasebe Enstitüsü ve İşletme ve İktisadi Enstitüsü, Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Matbaa Tesisi, merkezi derslik, merkezi laboratuvar binası." şeklinde sıralandı. Yerleşkenin sosyal hizmet birimlerinde Ar-Ge Merkezi, kütüphane öğrenci Kültür Merkezi ve kurumsal arşiv, öğrenci yemekhanesi, kapalı spor salonu, sosyal yaşam merkezi ve öğrenci kültür merkezi, kültür ve kongre merkezi, 200 yataklı otel, 300 adet hemşire lojmanı, 2 bin kişilik yurt ve 2 bin kişilik spor alanı, kampüs idari binası ile cami ve kreşin yer alacağı bildirildi.

ÇAPA YERLEŞKESİ

Açıklamada, Çapa Yerleşkesinde deprem güvenliği açısında risk taşıdığı gerekçesiyle diş hekimliği binası, Hulusi Behçet Öğrenci Kütüphanesi, göz hastalıkları binası, öğrenci yemekhanesi, Kaya Çilingiroğlu Spor Salonu, Onkoloji Ek Hizmet Binası ve Çocuk Hastalıkları Binası'nın yıkımlarının öncelikli olarak gerçekleştirildiği belirtildi.Yerleşkedeki Dahili Tıp Bilimleri Binası, Çocuk Poliklinikleri, Çocuk Acil ve Çocuk Kemik İliği Nakil Ünitesi Binası, Patoloji, Su Altı Hekimliği Binası, Öğrenci Okuma Salonu ve Kütüphane'nin yapımının sürdüğü aktarılan açıklamada, Faz-1 Klinik Araştırma Merkezi Binası, Öğrenci Yemekhanesi, Çocuk Diyaliz Ünitesi, Kulak Burun Boğaz - Göz Hastalıkları ve Cerrahi Hastanesi, Diş Hekimliği Fakülte Binası'nın ise yapımlarının tamamlandığı, bazılarının da hizmete açıldığı kaydedildi.

Açıklamada, depreme dayanıklı olarak inşa edilen bu binalardan Dahili Tıp Bilimleri Binası'nda 136 sismik izolatör kullanıldığı bilgisi yer aldı. Açıklamada, Yeni Psikiyatri Binası, Onkoloji Poliknikleri ve Laboratuvar Binası ile Temel Bilimler Binası'nın yatırıma alınacağı ve ihalesi yapılacağı belirtildi.

İstanbul Üniversitesi Çapa ve Cerrahpaşa'da binalarında endişelendiren görüntü: Açıklama geldi ile ilgili etiketler deprem Cerrahpaşa İstanbul Üniversitesi
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.