İstanbul, Ankara ve İzmir 'kırmızı' mı olacak?

Türkiye 3 hafta önce yerinden karar dönemi ile birlikte renk kodlarına ayrılmış risk haritasını yayınladı. Bu haritada vaka ve aşılama oranları baz alınarak kırmızı, turuncu, sarı ve mavi olmak üzere risk oranları belirlendi. Son açıklanan vaka ortalamalarında ise üç büyük ilde dikkat çeken bir artış gözleniyordu. Bu da akılları İstanbul, Ankara ve İzmir kırmızı kategoriye mi yükselecek sorusunu getirdi. Yanıt ise Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Aydın'dan geldi. İşte cevap.

Kademeli normalleşme sürecinde iller risk durumuna göre; en düşükten en yükseğe doğru mavi, sarı, turuncu ve kırmızı renklere ayrıldı.

Haritaya bakıldığında mavi olan bölgelerin Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni kapsadığı görüldü. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki illerin neredeyse tamamı mavi renkte görünüm alırken, üç büyük şehir arasından İstanbul ve İzmir turuncu, Ankara ise sarı kategoride yer buldu. 

Ancak, vaka ortalamalarının açıklandığı haritaya göre bu üç büyükşehirde de ciddi vaka artışları meydana geldi. Hal böyle olunca bu illerde yaşayanlar şu soruyu sormaya başladı: "Kırmızı kategoriye mi alınacağız?"

Yaklaşık 25 milyon kişinin merak ettiği bu sorunun yanıtını Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın verdi.

Aydın, vaka artışlarının beklenen risk haritasına etkisinin nasıl olacağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Yeni açıklanacak risk haritasında belirli oranda değişiklikler olacağının altını çizen Prof. Dr. Aydın, İstanbul'da polikliniklerde bir artış söz konusu olduğunu ancak bu durumun hastane ve yoğun bakıma ek bir yük eklemediğini ifade etti.

İSTANBUL 'KIRMIZI' OLACAK MI?

Özellikle de ''Acaba İstanbul 100 binde 100'ün üzerinde kırmızı olur mu?'' sorusu ile karşılaştıklarını ifade eden Aydın yaptığı değerlendirmelere göre İstanbul, Ankara ve İzmir'de bir renk değişimi yaşanmayacağını söyledi. 

Prof. Aydın şunları söyledi:

''Küçük illerde değişiklikler olabilir; ama burada bir ili komple döndürmek yerine o ildeki bazı kararları, kırmızı iller kararında alabilirsiniz. Bir kısım illerde il rengiyle kalmakla beraber, ilin Hıfzıssıhha Kurulu bir üst renge ait kararlar alabilecek. Belki bunların içinde okulların seyreltilmesinden ya da bazılarına yeniden ara verilmesine kadar gidebilecek. Semtin eğlence, restoran, gezi, gibi alanları ile ilgili sınırlamalar gelebilir; ama 'Beşiktaş'ı kapattım Sultanbeyli açık' gibi tanımlamalar çok zor yönetilir İstanbul'da; çünkü kimse ilçe yaşamı yaşamıyor" 

'AİLESİNDE KAYBI OLMAYAN YOK'

Çoğunluğu mavi renkte olan doğu bölgelerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Aydın'a göre; coğrafi yaşam, mevsimsel durumlar vaka oranlarını tetikliyor.

Aydın, ''O bölge salgının bir önceki dönemini çok yoğun geçirdi. Ailesinde vakası olmayan, sülalesinde kaybı olmayan bir aile yok. Burada sürü bağışıklığı dediğimiz geçirilmiş enfeksiyon bağışıklığı önemli bir oranda oluştu. İkincisi bu bölge kış mevsiminde, kar, kış, mevsimsel şartlar, birbirlerine gitme, gelme oldukça az" ifadelerini kullandı.

KARADENİZ'DE TERSİ YAŞANIYOR

Bunun tam tersinin Karadeniz bölgesindeki illerde yaşandığını ifade eden Prof. Dr. Aydın, "Karadeniz'de mevsim iyi, hareketlik var, bağa, bahçeye gitme zamanı. Bugün Şırnak'ta bağa bahçeye gitme zamanın yok, yerde 15 santim kar var. Mevsimsel farklılıkların getirdiği bir mavilik var. Bu mavi kentlerde eğer toplumsal bağışıklık değil de bağa bahçeye gidememe etkiliyse, önümüzdeki günlerde mavilerin bir kısmının sarıya doğru dönüşme ihtimali var" dedi.

Yeni risk haritasında hangi illerin kırmızıya döneceği ise pazartesi günü yapılacak Kabine toplantısının ardından açıklanacak.

İstanbul, Ankara ve İzmir 'kırmızı' mı olacak? ile ilgili etiketler Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Ankara İzmir Prof. Dr. Kemalettin Aydın risk haritası
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.