İşsizlik oranı düştü

Türkiye'de işsizlik oranı, ağustosta bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak yüzde 9,2'ye geriledi. İşte detaylar...

Türkiye İstatiktik Kurumu (TUİK) ağustos ayı işsizlik oranlarını açıkladı.

İşsizlik oranı düştü

Açıklanan verilere göre, Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranının %9,2 seviyesinde gerçekleştiği açıklandı.

İŞSİZLİK AZALDI

Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre, 2023 yılı Ağustos ayında 15 yaş ve üzeri kişiler arasında işsizlik oranının bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak %9,2 olduğu belirlendi. İşsiz sayısı ise 56 bin kişi azalarak 3 milyon 223 bin kişi olarak kaydedildi. İşsizlik oranının cinsiyete göre dağılımında ise erkeklerde %7,5, kadınlarda ise %12,6 olarak tahmin edildi.

Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı %48,4 seviyesinde gerçekleşti. İstihdam edilenlerin sayısı 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre bin kişi artarak 31 milyon 686 bin kişi olarak kaydedildi. İstihdam oranı ise değişim göstermeyerek %48,4 olarak raporlandı. Bu oranın cinsiyete göre dağılımında erkeklerde %65,6, kadınlarda ise %31,5 olarak gerçekleşti.

İşgücüne katılma oranı da mevsim etkisinden arındırıldığında %53,3 olarak tespit edildi. İş gücü 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 55 bin kişi azalarak 34 milyon 909 bin kişi olarak belirlendi. İş gücüne katılma oranının cinsiyete göre dağılımında erkeklerde %70,9, kadınlarda ise %36 olarak kaydedildi.

GENÇ NÜFUSTA İŞSİZLİK AZALDI

Genç nüfus arasında mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %17,2 olarak ölçüldü. 15-24 yaş aralığındaki genç nüfusta işsizlik oranının bir önceki aya göre 0,7 puanlık azalış gösterdiği belirtildi. Bu yaş grubunda işsizlik oranının erkeklerde %14,2, kadınlarda ise %22,7 olduğu raporlandı.

Ayrıca, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresinin 43,3 saat olduğu kaydedildi. İstihdam edilenler arasında referans döneminde işbaşında olanların çalışma süresinde bir önceki aya göre 1,1 saatlik bir azalma yaşandığı bilgisi verildi.

Son olarak, mevsim etkisinden arındırılmış atıl iş gücü oranının %23 olduğu açıklandı. Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel iş gücü ve işsizlerden oluşan atıl iş gücü oranının bir önceki aya göre 0,4 puanlık bir artış gösterdiği belirtildi. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %15,3 iken işsiz ve potansiyel iş gücünün bütünleşik oranının ise %17,5 olarak tahmin edildi.

Bir sonraki veri, 10 Kasım 2023 tarihinde yayımlanacak.

İşsizlik oranı düştü ile ilgili etiketler ekonomi TUİK İşsizlik
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.