İsrail'in yeni hükümeti hakkında bilmeniz gereken her şey

İsrail, sonunda Netanyahu karşısında birlik olabildi. Hakkında yolsuzluk ve şantaj suçlamaları bulunan Netanyahu'nun uzunluğuyla rekor kıran 12 yıllık kan ve gözyaşı dolu başbakanlık dönemi bugün yeni kurulan koalisyon hükümetinin yemin etmesi ile son buldu. Yeni hükümeti SuperHaber sizler için araştırdı.

Uzun süredir başını hem hukuki olarak hem iç politikada hem de dış politikada derde sokmuş olan (eski) İsrail başbakanı Binyamin Netanyahu, koltuğu bırakmak zorunda kaldı. 

4 kez seçime gidilmesine rağmen hükümetin kurulamamış olduğu İsrail'de, özellikle geçtiğimiz dönem yaşanan olayların da etkisiyle tek ortak noktaları 'Netanyahu'nun gitmesini istemeleri'ymiş gibi görünen ve bambaşka çizgilerde bulunan, Knesset'teki (İsrail parlamentosu) 8 parti koalisyon hükümeti kurdu. 

İsrail'in yeni hükümeti hakkında bilmeniz gereken her şey

HÜKÜMETTE NEREDEYSE LİKUD HARİÇ TÜM PARTİLER VAR

Birleşerek Netanyahu'yu gönderen partiler ise şu şekilde:  Yesh Atid, Mavi ve Beyaz, Yamina, İşçi Partisi Yisrael Beiteinu, Yeni Umut, Meretz ve Ra'am.

Bugün itibariyle koltuğu Netanyahu'nun Likud partisinden devralan ve İsrail'in yeni hükümeti olan 8 partiden oluşan koalisyonun, 4 yıllık görev süresi olacak. 4 yıllık görev süresinin ilk yarısında sağ eğilimli eski İsrail özel kuvvetler komandosu Naftali Bennett liderliği üstlenecek. Resmi görev süresinin son iki yılında ise merkez sol görüşlü eski bir oyuncu olan Yair Lapid liderliği devralacak.

Değişim Bloğu koalisyonun kurulmasını sağlayan 8 partinin arasında, 'Çok Arap öldürdüm, problem yok' diyen İsrailli de, Müslüman Arap Partisi olan Ra'am da, 'Evlenmek yasaklansın' diyen feminist İşçi Partisi de var. Yeni meclis başkanı Levy ise Kürt asıllı. 

Lapid ve Bennett, 8 partiden oluşan "birlik hükümetlerinin" İsrailliler arasındaki derin siyasi bölünmeleri iyileştireceğini ve nefreti sona erdireceğini umduklarını söylüyor.

Yeni hükümeti oluşturan kabineyi okuyucularımız için SuperHaber olarak araştırdık.

 

BAŞBAKAN: NAFTALİ BENNETT

İsrail'in yeni hükümeti hakkında bilmeniz gereken her şey - Resim : 2

İsrail'in öğrenci kenti ve Golan Tepeleri'ne çok da uzak olmayan bir şehir olan Hayfa'da doğan 49 yaşındaki siyasetçinin anne ve babası, ABD'den İsrail'e gelen göçmenlerden.

Eski İsrail Özel Kuvvetler Komandosu

Bennett aynı zamanda eski bir asker. Sayeret Markal ve Maglan isimlerini taşıyan İsrail Özel Kuvvetleri birliklerinde, Savunma Bakanlığına bağlı olarak görev yaptı.

ABD'li Siber Güvenlik Şirketinin Ortağı

İsrail ordusu için gizli ve resmi birçok çatışmaya girdikten sonra ani bir kararla 'yazılım girişimcisi' olup, ABD'li siber güvenlik şirketi Cyota'nın ortağı oldu.

Eskiden Netanyahu'nun Partisinde Yöneticiydi

Politikaya ise 2005 yılında Netanyahu'nun milletvekili olarak girdi. 2008'e kadar Likud Partisinde önemli görevler üstlendi. 2011'de ise Ayelet Shaked ile birlikte 'parlamento dışı' My Israel ismindeki hareketi başlattı. Günümüzde ise merkez sol siyaetçi Yair Lapid ile anlaşarak koalisyonun parçası oldu.

İsrail Başbakanı Bennett: Birçok Arap öldürdüm bunda problem yok

Bennett ise daha çok dindar ve milliyetçi duruşuyla öne çıkıyor. Kendisi Filistin karşıtı söylemlerin altına imza atan, sağ görüşlü İsrailli bir lider.  

Daha önceki konuşmalarında 'Birçok Arap öldürdüm ve bunda bir problem yok.' cümlesini sarfeden eski İsrail Özel Kuvvetler komandosu, yeni İsrail Başbakanı Bennett, aynı zamanda İsrail'in Filistin'in topraklarını ilhak etmesi gerektiğini savunuyor. Filistinli direnişçilerden terörist olarak bahseden Bennett, 'Bence salıverilmemeli, öldürülmelilerdi.' diyerek Filistin karşıtı retoriğini gözler önüne sermişti. 

 

DIŞİŞLERİ BAKANI: YAİR LAPİD

İsrail'in yeni hükümeti hakkında bilmeniz gereken her şey - Resim : 3

Yair Lapid ise koalisyon ortağı Bennett'e kıyasla özgürlükçü görüş ve politikalarıyla faydalı bir fren görevi göreceğe benziyor. 

Eski Aktör ve Haber Sunucusu

Eski bir aktör, haber sunucusu ve gazeteci olan Yair Lapid, Yesh Atid (Gelecek Var) partisinin 2012'den beri genel başkanı ve merkez sol bir görüşe sahip. 

Hükümeti kuran 8 partiden biri olan İşçi Partisiyle de iyi ilişkilere sahip.

Koalisyonun Güler Yüzü

Bennett ile birlikte kurdukları 'Birlik  hükümetinin" İsrailliler arasındaki derin siyasi bölünmeleri iyileştireceğini ve nefreti sona erdireceğini umduğunu söylüyor.

 

MECLİS BAŞKANI: MICHAEL LEVY 

İsrail'in yeni hükümeti hakkında bilmeniz gereken her şey - Resim : 4

Kürt Asıllı Türkiye Göçmeni

Kudüs doğumlu olan yeni Meclis Başkanı Michael Levy'nin ailesi ise Türkiye göçmeni! Anne ve babası Kürt Yahudilerinden olan Levy'nin ailesi, Cizre'den Kudüs'e göçmüşler.

Eski Polis ve Bakan Yardımcısı

Politikaya girmeden önce, İsrail kolluk güçlerinde polis memuruydu.

Yair Lapid'in partisi olan Yesh Atid üyesi siyasetçi, 2013-2014 arasında Finans Bakan Yardımcılığı yaptı. 

 

İSTİHBARAT BAKANI: ELAZAR STERN 

İsrail'in yeni hükümeti hakkında bilmeniz gereken her şey - Resim : 5

Eski General

Tel Aviv doğumlu Elazar Stern de Başbakan Bennett gibi eski bir asker. 1974 yılında İsrail Savunma Güçleri (IDF) ile çalışmaya başlayan Stern, generallik rütbesine kadar yükseldi.

2013'de siyasete giren Elazar Stern, 2015'de Yair Laip'in partisi Yesh Atid'e katıldı ve hala aynı partide görevde. 

 

SAVUNMA BAKANI: BENİ GANTZ

İsrail'in yeni hükümeti hakkında bilmeniz gereken her şey - Resim : 6

Eski Genelkurmay Başkanı ve Eski Başbakan Yardımcısı

IDF'te yıllarca görev almış eski bir asker ve Genelkurmay Başkanı olan Beni Gantz, politikaya atıldıktan sonra da Başbakan Yardımcılığı gibi önemli görevler üstlenmiş deneyimli biri. 

Gantz: Filistin Hükümeti ile Görüşülmeli

Eski Genelkurmay Başkanı Gantz, koalisyonun parçası olan 'Mavi ve Beyaz' partisinin de lideri. Kendisi, Müslümanlara haklarının iade edilmesi ve Filistin hükümetiyle temaslarda bulunulması gerektiğini ifade ediyor.

Knesset'teki İsrailli politikacıların İsrail’in azınlıklarını içerecek şekilde ulus devlet yasasını değiştirmesini, İsrail’in Baş Rabbinatı’nın evlilikler üzerindeki gücünü sınırlamasını ve erken eğitime yatırım yapmasını yasaklamayı, sağlık hizmetlerinin genişletilmesi ve bir barış anlaşması için Filistin Otoritesi ile müzakerelerin yeniden yapılmasını talep ediyor.

 

 

İsrail'in yeni hükümeti hakkında bilmeniz gereken her şey ile ilgili etiketler İsrail Netanyahu yeni hükümet koalisyon bennett raam yair lapid elazar stern michael levy beni gantz
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.