“İsrail’in cirit attığı bir bölge olacak!” SuperHaber-Özel

Suriye Türkmenlerinin durumunu SuperHaber’e anlatan Suriye Türkmenleri Meclisi eski Başkanı Samir Hafez, yedi yıldan bu yana ilk defa Suriye’nin içinden hem parlamento hem de Başbakanlık ve Bakanlıklar kurmak için 1425 kişinin toplandığını söyledi.

Suriye Türkmenleri Meclisi eski Başkanı Samir Hafez, SuperHaber’den Arzu Erdoğral’a konuştu. Hafez, Türkmenlere ayrıcalık yapıldığı düşüncesinin yanlış olduğunu belirtirken “Suriye’nin kuzeyinde yapılanlar çok eski bir plan. Burada Kürt devleti adı altında tamamen Amerika’nın yarattığı ve İsrail’in cirit attığı bir bölge olacak. En büyük hata bunlara bu kadar yol verilmesi. Onun için biz diyoruz ki Bayırbucak tarafını zayıflatacağımıza güçlendirmemiz lazım”dedi. Hafez ayrıca Suriye rejiminin hala Hatay’ın peşinde olduğunu ifade etti.

TÜRKMENLER DAĞINIK DURUMDALAR

-Suriye Türkmenlerinin son durumu nedir? Sizden bilgi alabilir miyiz?

Bayırbucak başta olmak üzere Türkmenler dağınık durumdalar. Halep’in kuzeyinde durumları biraz daha iyi… Humus Türkmenleri perişan durumda. Lübnan’da kamplarda kötü koşullar altında yaşıyorlar. Suriye Türkmenlerinin şu an üzüldüğü durum; “Türkiye bize eskisi gibi önem vermiyor mu?” sorusu etrafında şekilleniyor. Küçük yardımlar bile ulaşamıyor artık. Bayırbucak’ta saldırı olduğunda tünellere sığınılıyor. Parası verildiği halde çimento gelmiyor. Hepsi Türkiye’ye bel bağladığı için daha iyi bir muamele bekliyorlar.

YEDİ YILDAN BU YANA İLK KEZ TOPLANILDI

-Astana sürecinden sonra daha iyi bir ortamın olması gerekirdi…

Astana’da neler olduğunu biz daha tam olarak anlayamadık. Astana’da İdlip bölgesinde ateşkes ilan ediliyor ve de güvenli bölge deniliyor. Ben 16-17 Ekim’de İdlip etrafındaydım. Orada sivil bir oluşum yapmaya başladık. Yedi yıldan bu yana ilk defa Suriye’nin içinden hem parlamento hem de Başbakanlık ve Bakanlıklar kurmak için 1425 kişi toplandık. Toplantıyı 1425 kişinin bütün Suriye’nin, kurtarılmış bölgelerinin temsilcileri ile iyi şartlar altında neticelendirdik. Ama bizim toplantımızın bittiğinin ertesi günü Rus uçakları İdlib’in üzerinden uçtu ve bütün okullar, hastaneler, gıda depoları hepsi bombalandı. Halen de bombardıman devam ediyor. Şimdiye kadar enkazdan çıkanlar ile birlikte 300’e yakın kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Astana’dan çıkan sonuç buranın bir güvenli bölge olduğuydu. Ben şimdi soruyorum, bunun neresi güvenli bölge? Kimse sokağa çıkamıyor, okullarda korku içerisinde yaşıyorlar. Durum böyle olunca Astana’dan çok şey bekleyemiyoruz.

TÜRKMENLERE AYRICALIK YAPILMIYOR

-Astana’da Türkiye de var ve özellikle Türkmenleri zor durumda bırakacak bir girişimin içinde olmaz diye düşünülüyor…

Türkmenler bilmeden vatandaşlık istiyorlar. Halbuki bu doğru değil. Türkiye vatandaşlık vermemesi gerekiyor ki ilerde Türkiye’de bulunan Türkmenlere yardım etme ve içeriye kadar geçme onları koruma hakkı doğsun diye… Kerkük’te olduğu gibi… Bizim talebimiz vatandaşlık verilmesin ama Türkmenlere sahip çıkmamız gerekiyor. Örneğin Esed döneminde iyi bir eğitim alınamadı. Bunu Türkiye’de yapabilirler. Türkmenlere ayrıcalık yapıldığı düşünülüyor ama bu gerçek değil.

-Elbette söyledikleriniz çok önemli ama asıl olarak Suriye’de kalacak Türkmenler için Türkiye elinden geleni yapar demiştik, buna katılıyor musunuz?

Halep ve Cerablus gibi bölgelere dönen oldu. Onun dışında beklentiler çok daha fazla…

TEPKİ ÇOK YÜKSEKTİ

-Suriye’deki Türkmenler Kuzey Irak’ta yapılan gayrimeşru referandumla ilgili ne düşünüyorlar?

Tepki çok yüksekti. Bütün Suriye Türkmenleri inanın ki büyük destek veriyorlar Kerkük Türkmenlerine ama bir şey yapamıyorlar ki! Zaten Suriye’de kalanlar kötü durumda. Türkiye’de kalanlarında şikayetleri var.

İSRAİL’İN CİRİT ATTIĞI BİR BÖLGE OLACAK!

-Birilerini Suriye’de bir terör devleti kurma fikirleri var. Bunlar ile ilgili siz neler söylersiniz?

Bakın ben 2012’den bu yana şunu söylüyorum ve üstünde de duruyorum. Suriye’nin kuzeyinde yapılanlar çok eski bir plan. Burada Kürt devleti adı altında tamamen Amerika’nın yarattığı ve İsrail’in cirit attığı bir bölge olacak. En büyük hata bunlara bu kadar yol verilmesi. Onun için biz diyoruz ki Bayırbucak tarafını zayıflatacağımıza güçlendirmemiz lazım. Bu PYD-PKK’nın buralara açılmasına tek engel Bayırbucak Türkmenleri. Güçlendireceklerine zayıflatıyorlar. Destek vereceklerini söylediler ama bir sene boyunca bir karton gıda gelmedi onlara! Mühimmat desteği de gerekiyor. Düşünün 27 köyümüzü kaybettik. Bu ilerisi için tehlike. Başka bir şey söyleyeyim. Suriye rejimi hala Hatay’ın peşinde, gizli bir destek görüyorlar ve Hatay’a saldırmak istiyorlar. Onun için Suriye’nin Bayırbucak Türkmenlerini güçlendirmemiz lazım çünkü tampon bölge olacak. Bir gün bize Suriye’nin saldırısı olursa hiç şaşırmayın. Açıkçası bu büyük bir tehlike ve biz bunu seziyoruz. Suriye’nin içinde bununla ilgili çalışmalar var. Bence hem Rusya hem Amerika bu konuda destek verecek onlara! Onun için bu tehlikeyi bir an önce bertaraf etmemiz lazım. Suriye’nin içinde birçok yabancı ordular bunun peşinde. Bu yabancı ordular Hizbullah’tan Haşdi Şabi’ye kadar bir sürü paralı askerler getirmişler müthiş bir yığınak yapıyorlar. Elimizden giden Türkmen köylerinin hepsine yerleştiler hatta orada toprakları Afganistan’dan gelen Şii gruplar ile paylaştılar. Türkmenler burada çok kritik bir durumda. Onca sıkıntılara rağmen Kerkük’teki Türkmenlere ve Türkiye’nin izlediği politikaya destek veriyorlar.

“İsrail’in cirit attığı bir bölge olacak!” SuperHaber-Özel ile ilgili etiketler Kuzey Irak İsrail ABD Türkiye suriye türkmenleri referandum samir hafez
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.