İsrail kurtarma ekibi, ülkesine dönerken tarihi eser parşömeni de yanında götürdü

Türkiye'yi sarsan depremlerden sonra ülkemize gelen İsrailli arama kurtarma ekibi ZAKA, yıkılan Antakya Sinagogu'nda bulunan tarihi Ester Kitabı'nı İsrail'e götürdü. Hatta bir ZAKA görevlisi canlı yayına çıkıp yanlarına aldıkları tarihi eseri TV'de gösterdi. Yaşanan olay sonrası Türk Yahudi Toplumu devreye girdi.

Kahramanmaraş'ta yaşanan depremler sonrası yardım için ülkemize arama-kurtarma ekibi gönderen ülkelerden biri de İsrail'di. Fakat İsrail ekibi çalışmalarını tamamlayıp ülkesine dönerken inanılmaz bir olay yaşandı. ZAKA isimli kurtarma ekibinin Antakya Sinagogu'nda saklanan iki asırlık Ester Kitabı parşömenlerini ülkesine götürdüğü ortaya çıktı. Hatta bu söz konusu parşömen ile ilgili görüntüler İsrail medyasındaki haberlerde de yer aldı.

İsrail kurtarma ekibi, ülkesine dönerken tarihi eser parşömeni de yanında götürdü

Ynet ve The Jerusalem Post'un haberine göre Antakya'da yaşlı bir şahsın kendisine bu eseri verdiğini iddia eden ZAKA arama kurtarma kuvveti komutanı Binbaşı Haim Otmazgin, tarihi eseri gösterip, "On yıllardır ZAKA gönüllüsüyüm, bu hayatımın en duygulandırıcı anlarından biriydi. Depremle neredeyse yerle yeksan olduktan sonra bile böylesine önemli bir tarihi belgeyi kurtarmaktan ve ve Antakya'daki Yahudi cemaatinin mirasının bozulmadan kalmasını sağlamaktan gerçekten onur duyuyorum" dedi.

Türk Yahudi Toplumu devreye girdi

Durumun ortaya çıkmasının ardından tepkiler büyüdü ve Türk Yahudi Toplumu (Türkiye Hahambaşılığı Vakfı) devreye girerek parşömenin İsrail'den geri alındığını açıkladı. Türk Yahudi Toplumu, Antakya Sinagogu'nun tadili sonrası parşömeni geri göndereceklerini belirtti:

"İlgili Ester parşömeni İsrail'den teslim alınıp Hahambaşılığımızda muhafaza altındadır. Antakya sinagogumuzun tadili sonrası yuvasına dönecektir. Saygılarımızla."

İsrail kurtarma ekibi, ülkesine dönerken tarihi eser parşömeni de yanında götürdü - Resim : 2

 "GEREĞİ YAPILIR"

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun ise sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

"Ülkemizdeki kültür varlıkları, dini niteliği olup olmadığına bakılmaksızın devlet malı niteliğindedir. Kültür varlığı niteliğini haiz objelerin ülkemizden çıkarılması yasaktır. Kültür varlıklarımızı yurtdışına çıkaranlar kim olursa olsun gereği yapılır."

İsrail kurtarma ekibi, ülkesine dönerken tarihi eser parşömeni de yanında götürdü - Resim : 3

İsrail kurtarma ekibi, ülkesine dönerken tarihi eser parşömeni de yanında götürdü ile ilgili etiketler İsrail Antakya tarihi eser
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.