İsrail, İngiliz vekilleri fonlamış

İngiliz İşçi Partisi milletvekillerinin yüzde 20'sinin İsrail yanlısı grup veya bireyler tarafından fonlandığı ortaya çıktı. Bu grup veya bireylerin yüzde 15'i ise doğrudan İsrail tarafından finanse ediliyor.

SUPERHABER-ÖZEL

 

İngiliz muhalif site Declassified'den John Mcevoy'un haberine göre, İngiliz İşçi Partisi'nin 197 milletvekilinden 41'i İsrail lobisinden para kabul etti.

Bu vekillere yapılan bağışların değeri 280.000 Sterlinin, Türk parasıyla yaklaşık 10 milyon TL'nin üzerinde. İsrail lobi grupları, İşçi Partisi milletvekillerinin 1999'dan bu yana 50'den fazla kez İsrail'i ziyaret etmesi için para ödüyor. Fonlarla yapılan ziyaretler İsrail'in Gazze'deki soykırımı sırasında da devam etti.

Fon sağlayanlar arasında parlamento grubu İsrail'in İşçi Dostları (LFI), Trevor Chinn gibi İsrail yanlısı isimler ve İsrail Dışişleri Bakanlığı da dahil olmak üzere hükümet organları yer alıyor.

İsrail'in İşçi Dostları

LFI kendisini “İsrail Devleti'ni desteklemek için İngiliz İşçi Partisi ile birlikte çalışan Westminster merkezli bir lobi grubu” olarak tanımlıyor. Örgüt, finansman kaynaklarını açıklamıyor ancak İsrail devletiyle yakın ilişki içinde .

LFI şu anda parlamentodaki destekçi veya gönüllüleri olarak 75 İşçi Partisi milletvekilini sayıyor. Bu sayının, İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırımının başlangıcından bu yana dikkat çekici bir şekilde arttığına dikkat çekilmekte.

LFI'nin ana faaliyetlerinden biri, İşçi Partili milletvekillerini İsrail'e “gerçeği bulma” misyonlarına götürmek.

Declassified sitesinin ortaya çıkardığı bilgiye göre örgüt, parlamentoya ilk seçildiklerinden bu yana İşçi Partili 32 milletvekilinin İsrail'e gitmesi için finansman ayırdı.

Bu ziyaretlerin masrafının 64.000 sterlinin, yani 2,5 milyon TL'nin üzerinde olduğu, ek masrafları da İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın karşıladığı kaydediliyor.

Sitenin iddiasına göre 15 İşçi Partisi milletvekili, bu ve diğer ziyaretler için doğrudan İsrail devletinden mali yardım kabul etti.

İsrail, İngiliz vekilleri fonlamış

İşçi Partili milletvekilleri İsrail cumhurbaşkanıyla “dayanışma misyonunda"

Soykırım sırasında İsrail'le 'Dayanışma misyonu'

İngiliz vekillerden Christian Wakeford ve Margaret Hodge, Ocak 2024'te LFI ile birlikte İsrail'e, Lordlar Kamarası sözcüsü Ruth Anderson ve eski milletvekili Louise Ellman'ın katıldığı bir "dayanışma misyonu" düzenledi. Hodge'nin, ziyaret için LFI'dan 2.500 sterlin kabul ettiği, Wakeford'un ilgi kayıtları henüz güncellenmediği belirtiliyor.

Declassified, Hodge'un ailesinin 1970'li ve 1980'li yıllarda Güney Afrika'daki apartheid devletiyle çalışarak ciddi kârlar edindiğini aktarmakta.

Netanyahu'nun kurduğu yapı da işin içinde

Milletvekillerinin İsrail gezilerini finanse eden yapılanmalar arasında Avustralya-İsrail Kültür Değişimi (AICE) ve ELNET UK de bulunuyor. Bunların İsrail gezilerine 10 bin sterlinin üzerinde finans desteği sağladığı belirtiliyor.

AICE, 2003 yılında dönemin İsrail Dışişleri Bakanı günümüzün soykırımcı Başbakanı Benjamin Netanyahu ile Avustralyalı mevkidaşı tarafından kuruldu.

ELNET, 2007 yılında "İsrail'e yönelik Avrupa'daki yaygın eleştirilere karşı koymak" amacıyla kuruldu. Bu yapılanma, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı savaş suçları davasına karşı mücadele veriyor ve davanın "siyasi amaçlı ve hukuki açıdan zayıf" olduğunu ileri sürüyor.

Örgütün Britanya kanadı şu anda eski İşçi Partisi milletvekili ve LFI başkanı Joan Ryan tarafından yönetiliyor.

İsrail lobicileri

Declassified sitesinden John Mcevoy, İngiliz İşçi Partisi'nin görevdeki milletvekillerinin bunlara ek olarak İsrail yanlısı lobicilerden yaklaşık 210 bin sterlin (yaklaşık 8 milyon 200 bin TL) kabul ettiğini de yazdı.

Sitenin iddiasına göre, 11 İngiliz vekil, multimilyoner iş adamı ve uzun süredir İsrail yanlısı lobici olan Trevor Chinn tarafından finanse ediliyor. Bu milletvekillerinden sekizi şu anda Keir Starmer'ın gölge kabinesinde yer alıyor.

Chinn'in İşçi Partisi milletvekillerine yaptığı bağışların değeri 195.210 Sterlin olup, bunun dörtte birinden fazlası 2020'deki liderlik kampanyası sırasında Starmer'a sağlanmış. Starmer, seçimi kazanana kadar bu bağışı beyan edemedi.

Chinn, 1980'lerden bu yana LFI ve Muhafazakar İsrail Dostları'nı finanse etti ve Britanya İsrail İletişim ve Araştırma Merkezi (BICOM) ve Yahudi Liderlik Konseyi gibi gruplarda öncü bir rol oynadı.

İsrail, İngiliz vekilleri fonlamış ile ilgili etiketler İsrail İngiliz İngiltere
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.