İsrail, Güney Kıbrıs Rum Kesimi için 'gözetleme sistemi' üretecek!

İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasındaki ilişkiler giderek hem genişliyor hem de derinleşiyor. Bu kez de İsrailli Elbit Systems, Rum kesimi için ‘Kara gözetleme sistemi’ üretecek. Sistemin adayı Türk yönetimindeki kuzey kesimi ile Rum yönetimindeki Güney kesimi arasındaki BM gözetiminde olan Yeşil Hat için kullanılacağı tahmin ediliyor.

İsrail ve GKRY hükümetleri Perşembe günü İsrailli Elbit Systems’in gözetleme platformunu oluşturmasını sağlayacak bir kara gözetleme sistemi geliştirme anlaşması imzaladılar.

İSRAİL’DEN RUM KESİMİ’NE GÖZETLEME SİSTEMİ

Anlaşma, SIBAT olarak bilinen İsrail Savunma Bakanlığı Uluslararası Savunma İşbirliği Müdürlüğü Başkanı Yair Kulas ve Kıbrıslı mevkidaşı tarafından imzalandı.

İsrail bakanlığı sözleşme değeri de dahil olmak üzere daha fazla bilgi vermedi. Ancak Kıbrıs Savunma Bakanlığı sözcüsü Yarbay Christos Pieris Bloomberg tarafından aktarılan sözlerinde, sistemin üç yıl içinde 32 milyon dolarlık bir değer karşılığında geliştirileceğini söyledi.

Elbit bu bilgiyi doğrulamadı.

Yair Kulas, Kıbrıs Savunma Bakanlığı sekreteri Andreas Loukaile bir araya geldi ve İsrail hükümeti “ilgili savunma kurumları arasındaki savunma iş birliğinin genişletilmesi” konusunu görüştüklerini belirtti. Kıbrıs Rum Kesimi de benzer bir açıklama yaptı.

Sistemin GKRY’de, adayı Türk yönetimindeki kuzey kesimi ile Rum yönetimindeki Güney kesimi arasındaki BM gözetiminde olan Yeşil Hat için kullanılacağı tahmin ediliyor.

Bu nedenden dolayı bahsi gecen sözleşme Türkiye tarafından da ilgi gördü.

İSRAİL- GKRY İLİŞKİLERİ HEM GENİŞLİYOR HEM DERİNLEŞİYOR

İsrailli drone üreticisi Aeronautics’in de 2019 yılında Güney Kıbrıs’a İHA sattığı bildirildi.

Ayrıca Haziran 2020’de İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Ashkenazi, Yunanistan ile üçlü enerji iş birliğinin artırılmasını görüşmek üzere Rum mevkidaşı Nikos Christodoulides ile bir araya geldi. Bu görüşmenin Doğu Akdeniz boru hattı anlaşmasıyla ilgili olduğu düşünülmekte.

Şubat 2021’de dönemin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “barış ve güvenlik” konularında çalışma fırsatlarını görüşmek üzere Rum kesiminin lideri Nicos Anastasiades ile bir araya geldi.

Buna ek olarak, İsrail komandoları Kıbrıs’ta eğitim gördü ve son zamanlarda İsrail medyasında ortak bir askeri tatbikat yapıldığına dair haberler yer aldı.

 

Kaynak: M5

İsrail, Güney Kıbrıs Rum Kesimi için 'gözetleme sistemi' üretecek! ile ilgili etiketler İsrail Güney Kıbrıs elbit gözetleme sistemi
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.