İspanyol basını: Her şey bitmiş görünürken yardım gökten geldi: TB-2

Bayraktar TB-2'lerin Etiyopya'nın kaderini birkaç günde 180 derece çevirdiği operasyonu SuperHaber okuyucularına canlı olarak aktarmıştı. Etiyopya'da yaşananların şokunu atlatabilmiş değil. Bu kez de Türkiye'nin Avrupa ve Akdeniz'deki samimi müttefiği İspanya merkezli Lavanguardia'da yayımlanan bir makalede TB2'ler ve Etiyopya konusu analiz edildi. Makalede 'Bir yıldır giderek kötüleşen bir savaşta radikal ve ekstrem bir dönüş elde edildi' ifadeleri kullanıldı.

İşte İspanya merkezli Lavanguardia'da yayımlanan makalenin İspanyolca'dan çevirisi:

 

Tam da Etiyopya hükümeti için her şey bitmiş gibi göründüğünde, yardım gökten geldi. Etiyopya Başbakanı ve Nobel Barış Ödülü sahibi Ahmed Abiy, son haftalarda silahlı insansız hava araçlarının yardımıyla ülkenin kuzeyindeki Tigray eyaletindeki isyancı güçlerin bir yıl boyunca güneydeki başkente ilerlediği savaşta radikal ve ekstrem bir dönüş elde etti.

Yakın zamanda Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri veya İran tarafından sağlanan SİHA'lar Etiyopya'nın kaderini değiştirdi.

BATILILAR ÇOKTAN KAÇMIŞTI BİLE

 Kasım ayının başında ve birbirini izleyen hızlı askeri zaferlerden sonra, Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) birlikleri başkent Addis Ababa'dan sadece 85 kilometre uzaktaydı ve başkentin işgali yakın görünüyordu.

Bunun üzerine halk arasında bir korku patlak verdi ve uluslararası örgütlerden personeller ülkeyi terk etti. ABD büyükelçiliği, vatandaşlarını Etiyopya'yı "mümkün olan en kısa sürede" terk etmeye bile çağırdı.

Anında hükümet tepkisi geldi. Abiy, birliklerini ön cephede bizzat kendisi yönetti, halkı "sıçanlara karşı" silahlanmaya çağırdı ve Tigraylıların Addis Ababa'dan neredeyse 300 kilometreye kadar çekilmesine neden olan bir karşı saldırı başlattı.

BATI İTİDAL ÇAĞRISI YAPARKEN TÜRKİYE SİHA ANLAŞMASI YAPTI

Bu beklenmedik denge değişiminin sırrı ise bulutlarda saklı: SİHA'ların kullanılması, bir yıldan fazla bir süre önce başlayan çatışmada rollerin değişmesini tetikledi. Son dört ayda, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği taraflara barış görüşmesi çağrısı yaparken, Etiyopya hükümeti, Türkiye'nin diğer savaşlarda da kullanılmış olan son teknoloji Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçlarını elde etmek için Türkiye ile halka açıklanan anlaşmalar yaptı.

SİHA'ların yabancı güçler tarafından kullanılması, Etiyopya'yı en son savaş teknolojisinin gösterildiği ve denendiği bir laboratuvara dönüştürüyor.

Tigraylılar, geri çekilmelerinin sebebinin askeri kayıplardan kaynaklandığını reddediyor ve insani yardıma kapıyı açmak için bir jest olduğunu iddia ediyor.

 

 

Kaynak: Lavanguardia (İspanya)

Çeviri: Cengiz Büyükuncu

 

İspanyol basını: Her şey bitmiş görünürken yardım gökten geldi: TB-2 ile ilgili etiketler İspanya SİHA lavanguardia tb2 Etiyopya
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.