Son yıllarda dünya genelinde genç yaşta kolon kanseri teşhisi konulan vakaların %80 oranında artış göstermesi, bilim insanlarını endişelendiriyor. Çevresel faktörler, obezite ve içme suyundaki mikroplastikler gibi potansiyel nedenler üzerinde durulsa da, araştırmaların odağı giderek işlenmiş et tüketimine yoğunlaşıyor. Kolon kanseri riskine karşı dikkat etmeniz gerekenler...
İşlenmiş ette büyük tehlike! Sigara kadar zararlı: Kolon kanserine davetiye çıkarıyor...
Kolon kanseri vakalarında gençler arasında gözlemlenen çarpıcı artış, uzmanları harekete geçirdi. Sağlık profesyonelleri, yapılan araştırmaların ışığında, işlenmiş et tüketiminin bu tehlikeli yükselişte önemli bir rol oynadığını vurgulayarak, doktorlara ve kamuoyuna yönelik ciddi uyarılarda bulundu. İşte uzmanlardan yapılan işlenmi et uyarısı...


"Doktorlar İşlenmiş Et Riskini Hastalarına Daha Net Anlatmalı"
New York Üniversitesi Langone Health'ten kanser uzmanları, genç neslin yüksek oranda işlenmiş et tüketiminin sağlık camiası tarafından yeterince ciddiye alınmadığını belirtiyor. Kanser araştırmacısı Dr. Peter S. Liang, meslektaşlarına çağrıda bulunarak, hastalarına pastırma, sosis gibi işlenmiş et ürünlerinin potansiyel risklerini düzenli olarak ve daha vurgulu bir şekilde anlatmaları gerektiğini ifade etti. Dr. Liang, doktorların tavsiyelerinin koruyucu sağlıkta güçlü bir motivasyon kaynağı olduğuna dikkat çekti.

DSÖ'den Net Tanımlama: İşlenmiş Et Birinci Sınıf Karsinojen!
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından sigara ve alkolle aynı risk grubunda değerlendirilerek birinci sınıf kanserojen olarak sınıflandırılan işlenmiş etin tüketiminin hala yaygın olması ve risklerinin yeterince bilinmemesi uzmanları kaygılandırıyor. Profesör Ulrike Peters, araştırmaların işlenmiş ette bulunan hem demiri ve yüksek sıcaklıkta pişirme sonucu oluşan nitratlar ve aminler gibi kimyasalların bağırsak kanseri riskini önemli ölçüde artırdığını açıkladı. Nitratların doğrudan kanserojen olmasa bile bağırsakta tümör oluşumuna zemin hazırlayan bileşiklere dönüşebildiği belirtiliyor.

İngiltere'deki Araştırmalar Alarm Veriyor
İngiltere'de yapılan kapsamlı çalışmalar, düzenli işlenmiş et tüketen bireylerin kolon kanserine yakalanma olasılığının %40'a kadar arttığını ortaya koyuyor. 2025 tarihli bir başka araştırma ise, alkol dışında kırmızı ve işlenmiş etin kolon kanseriyle doğrudan bağlantılı tek beslenme faktörü olduğunu gösteriyor. İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS), günlük işlenmiş et tüketiminin 70 gramı aşmamasını önerirken, Dünya Kanser Araştırma Fonu ve Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü ise mümkünse hiç tüketilmemesi veya minimum seviyede tutulması gerektiğinin altını çiziyor.
Her Yıl Binlerce Kişi Yaşamını Yitiriyor
Bağırsak kanserinin İngiltere'de her yıl binlerce ölüme neden olduğu ve bu sayının gelecekte artabileceği tahmin ediliyor. İngiltere Kanser Araştırmaları Kurumu'nun 2024 analizine göre, İngiltere genç yaşta bağırsak kanseri oranlarının en hızlı arttığı Avrupa ülkesi konumunda bulunuyor. Uzmanlar, bu vahim tablo karşısında işlenmiş et tüketimi konusunda farkındalığın artırılması ve doktorların daha etkin rol oynaması gerektiğinin altını çiziyor.