İş var işçi yok: Türkiye’de açık iş sayısı 1.1 milyon kişiye ulaştı

İşsizlik oranı tek haneli rakamlara inerken açık iş sayısı da 1.1 milyona çıktı. İşverenlerin İŞKUR’a bildirdiği eleman aradıkları pozisyon anlamına gelen açık iş sayısı Haziran ayında da 236.505 oldu.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

2022 yılı Ocak- Haziran döneminde ise 1.173.662 açık alınmıştır.

İŞKUR’un altı aylık verilerine göre, Haziran ayında İŞKUR aracılığıyla 92.623’ü (%60,1) erkek, 61.414’ü (%39,9) kadın olmak üzere 154.037 işe yerleşme gerçekleşti. 2022 yılı Ocak-Haziran döneminde ise 739.497 işe yerleştirmeye aracılık edildi.

Ocak-Haziran 2022 döneminde sektörler itibarıyla en fazla işe yerleştirme sanayi sektöründe “İmalat” alanında; mesleklere göre ise en fazla işe yerleştirme sırasıyla “Turizm Otelcilik Elemanı, Satış Danışmanı/Uzmanı ve Konfeksiyon İşçisi” mesleklerinde gerçekleşti.

Yetişmiş eleman sıkıntısının en güzel örneğini ise TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan verdi. Doğan, yabancıların Türk firmalarıyla iş yapmak için iştahı olduğunu belirterek, “Bu fırsatı iyi değerlendirelim. Firmalarımız gelen siparişlere yetişemiyor. Yeni tesisler açılacak, ancak kalifiye elaman bulmakta zorlanıyoruz” dedi.

İş var işçi yok: Türkiye’de açık iş sayısı 1.1 milyon kişiye ulaştı

TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan

Rusya’nın gazı kesmesinin ardından Avrupalı birçok şirket hem yatırım hem de ürün tedariki için Türkiye’yi radarına aldı. Türkiye’nin üretim kalitesi ve konumu yabancıların ilgisini çekiyor. Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinden gelen siparişlerin artması, Türk firmalarının yeni yatırımlara yönelmesine yol açtı. Ancak sanayiciler kalifiye eleman bulamamaktan şikayet ediyor. Küçük ve orta işletmelere (KOBİ) hizmet vermek için 2005 yılında kurulan ve 14 bin üyesi bulunan Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Yaşar Doğan, Türkiye’nin önünde tarım ve sanayi alanında çok ciddi fırsatlar olduğunu dile getirdi.

Fırsatı Kaçırmayalım

Yabancı iş insanlarının Türkiye’de yatırım yapma iştahının bulunduğunun altını çizen Doğan, “Konumu itibariyle pazarlara yakın ve güvenilir ülke olmamız ortaklıklar ve iş birlikleri için Türkiye’yi çok cazip hale getirdi. Dünyada ekonomik sıkıntılar yaşanırken Türkiye’nin üretime ve ihracata devam etmesi ve yaşanan sıkıntılara rağmen dimdik durması yabancı yatırımcıyı çekiyor. Bu fırsatı kaçırmayalım ve iyi değerlendirelim” şeklinde konuştu.
Türk firmalarının yurt dışından gelen taleplere yetişmekte zorlandığını ifade eden Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

3 Bin Kişiye Hemen İş Var

“Firmalar çalıştıracak eleman bulamıyorlar. Konya, Denizli ve Kayseri’deki sanayicilerin tamamı işçi bulamamaktan muzdarip. Asgari ücretin üzerinde maaş verilmesine rağmen eleman sıkıntısı çok fazla. Son 15 gün içinde 17 şehir dolaştım. Hepsinin ortak noktası çalıştıracak eleman bulamaması. Konya’da bir arkadaşımız şekerleme işiyle uğraşıyor. Jelibon üretip İngiltere’ye satıyor. 12 ayı siparişle doldurmuş. Fabrikasını büyütmek için ek yatırım yaptı, ancak elaman bulamıyor. Konya sanayicisi 2-3 bin kişiye rahatlıkla iş sağlayabilir. Denizli’de iplik üreticileri eleman arıyor. Ancak insanlar masa başı iş yapmak istiyor. Sanayide; kaynakçı, tornacı, iplik makinesinde çalışacak çok sayıda elemana ihtiyaç var.”

İş var işçi yok: Türkiye’de açık iş sayısı 1.1 milyon kişiye ulaştı ile ilgili etiketler İşçi İŞKUR Yaşar Doğan TÜMSİAD
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.