Irak’ta Türkmenler kazandı! PKK/PYD’nin yemek kartı oyunu bozuldu!

Irak Meclisi, seçim yasasında Kerkük'ü ilgilendiren maddeleri Türk ve Arap kesiminin istediği şekilde onayladı. Kerkük'te seçmen kütüğünün denetlenmesi ve kaçak oyların engellenmesi kararlaştırıldı. Kerkük Milletvekili Erşat Salihi "Bizim kanun geçti. Kerkük'ü ilgilendiren maddeler istediğimiz şekilde onaylandı." sözleriyle gelişmeyi duyurdu.

Mevlüt Yüksel
Mevlüt Yüksel

Irak Parlamentosu’nda iki gün süren büyük tartışma ve kavgalara neden olan 35. madde kabul edildi.


KAÇAK KÜRTLERİN YEMEK KARTI İLE SEÇMEN YAPILMASI OYUNU TUTMADI

Kerkük’te yaşayan başta Türkmenler olmak üzere Arap nüfusunun da geleceği Irak Parlamentosu’nda yapılacak oylamaya bağlıydı.

Irak Merkezi Hükümeti ve Irak Kuzey Bölgesel Yönetimi 6 Kasım 2023'te yapılması planlanan yerel seçimler öncesinde,seçim yasasını değiştirme kararı almıştı.

Bunun için Kerkük'te yaşayan ve ellerinde sadece yemek kartı bulunan ancak hiç bir vatandaşlığı olmayan yaklaşık 300 bin kaçak Kürt'ün oy kullanması yasallaştırılmaya çalışılıyordu.

Irak’ın iç kesimlerinden Suriye’den ve İran’dan Kerkük’e getirilen seçmen sayılmasına Türkmenlerin yanı sıra Araplar ile Kerkük’te yaşayan yerli Kürt vatandaşları da karşı çıkıyordu.

Kaçak gelen kürtlerin içinde bölücü terör örgütü PKK/PYD’nin getirdiği aile görünümlü teröristlerin de olduğunun tespit edildiği ifade ediliyordu.


IRAK TÜRKMEN CEPHESİ YENİ SEÇİM YASASINDAN ENDİŞE EDİYORDU

Kerkük'te Türkmen ve Araplar 6 Kasım 2023'te yapılacak yerel seçim öncesi kentteki seçmen kütüklerinin yeniden tetkik edilmesini talep etmişti.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Milletvekili Erşat Salihi de yaptığı açıklamalarda yerel seçimlerde Kerküklü olmayan yüzbinlerce seçmenin Kerkük'te oy kullanmasından endişe duyduklarını söylemişti.

Irak Meclisi Türkmen Grup Başkanı Salihi basına yaptığı açıklamada, 25 Mart'ta Irak yeni seçim yasası tasarısının bazı maddelerinde değişikliği gidileceğini ve olası tasarının 35. Maddesi'nde herhangi bir değişikliğin Türkmenleri endişelendirdiğini ifade etmişti.


TÜRKMENLER IRAK PARLAMENTOSU’NDAN iSTEDİKLERİ SONUCU ALMAYI BAŞARDI

Irak'ta yeni seçim yasası tasarısının bazı maddeleri 20 Mart'ta Meclis'ten geçmişti.

Yeni seçim yasası tasarısının diğer maddeleri ise 25 Mart'ta Meclis'te oylamaya sunuldu.

İlk gün görüşmeleri gece yarısına kadar sürdü.

Parlamentoda ki ikinci gün görüşmelerinde yine sert tartışmalar ve kavgalar meydana geldi.

Peşmerge askerleri güvenlik amacıyla parlamentonun içine kadar girdi. Zaman zaman ara verilen Irak Meclisi’ndeki oylamada seçim yasasında Kerkük'ü ilgilendiren maddeler, Türkmen Arap ve Kerküklü Kürt kesiminin istediği şekilde onaylandı.

Kerkük'te seçmen kütüğünün denetlenmesi ve kaçak oyların engellenmesi kararlaştırıldı.

Kerkük Milletvekili Erşat Salihi "Bizim kanun geçti.Kerkük'ü ilgilendiren maddeler istediğimiz şekilde onaylandı." diyerek duyurdu.

Irak’ta Türkmenler kazandı! PKK/PYD’nin yemek kartı oyunu bozuldu! ile ilgili etiketler Irak Kerkük
GÜNÜN VİDEOSU

İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin helikopter kazası enkazına ulaşma anına ait görüntü paylaşıldı

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin hayatını kaybettiği helikopter kazası enkazına ulaşma anına ait görüntü paylaşıldı.