Irak'ta Kürtlere bağımsızlık kapısı mı açılıyor?

İranlı general Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesi bölgede kartları yeniden dağıttı! MHP'den Irak'ın bölünebileceği ve Kuzey Irak'ın bağımsızlık ilan edebileceği yönünde uyarılar geldi

İran'ın, Irak ve Suriye'deki mezhep temelli askeri operasyonlarını yöneten Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ABD'nin düzenlediği suikast sonucu öldürüldü.

Suikast tüm dünyada büyük yankı uyandırırken, İran devletinin sembol isimlerinden Süleymani'nin öldürülmesine Tahran yönetimi ABD'ye yönelik intikam yeminleri ile karşılık verdi.

İran'ın etkisi altındaki, Irak Meclisi ise saldırı sonrası toplanarak ABD askerlerinin ülkeden çıkartıması yönünde karar aldı. Ancak bu karar Washington nezdinde ciddi karşılanması, ABD askeri kanadından ülkeden çekilmeyeceklerine yönelik açıklamalar geldi.

ABD Başkanı Donald Trump da Bağdat yönetiminin ABD askerlerinin ülkeyi terk etmesini istemesi durumunda Irak'a yönelik ağır yaptırımların devreye gireceğini söyledi.

Irak'ta Kürtlere bağımsızlık kapısı mı açılıyor?

CENAZESİ DEFNEDİLEMEDİ!

Diğer yandan, ABD tarafından Irak'ta düzenlenen saldırıda öldürülen general Süleymani bugün memleketi Kerman'da düzenlenen törenle toprağa verilecekti ancak cenazede yaşanan izdiham sonucu onlarca kişinin ölmesi nedeniyle cenaze töreni ertelendi.

İran Devlet Televizyonu, izdihamda 35 kişinin öldüğünü, 48 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Irak'ta Kürtlere bağımsızlık kapısı mı açılıyor? - Resim : 2

MHP'Lİ VURAL'DAN KRİTİK UYARILAR

Ankara'da ise krizin Türkiye'ye olası yankıları konusunda teyakkuza geçildi. Hükümet yetkileri suikast sonrası dengeli açıklamalar yapmaya özen gösterirken, MHP kanadından Süleymani'nin öldürülmesinin Türkiye'ye olumsuz etkilerinin çok ağır olacağına dair uyarılar geldi.

MHP eski milletvekili Oktay Vural bugün konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulunarak, "Irak meclisi, Kürt ve Sünni vekillerin katılmadığı oturumda, Şii çoğunluğuyla,ABD ve diğer yabancı güçlerin ülkeden çıkarılması kararını aldı. KDP oturuma katılmamasının hem Irak hem de Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) çıkarına olacağını ifade etti." ifadelerini kullandı.

KUZEY IRAK'A BAĞIMSIZLIK YOLU MU AÇILDI?

Gelinen süreçte Irak'ın bölünme riskinin güçlendiğini dile getiren Oktay Vural açıklamalarını şöyle sürdürdü;

"Gelişmeler sonucunda ABD Irak'taki varlığının ağırlığını Bölgesel Yönetime kaydırabilir. Merkezi yönetimle Bölgesel Yönetim arasındaki gerilim siyasi birliği derinden zedeler. İran'ın, Irak'ta daha etkin olması, DAEŞ'in güç kazanması Irak'ın bölünme sürecini tetikleyebilir.

K.Irak Bölgesel Yönetimin 25 Eylül 2017'de yaptığı Bağımsızlık referandumundan 2 yıl sonra ortaya çıkan yeni durum bağımsızlık için yeni bir fırsat olarak kullanılabilir.ABD Florida Senatörü Rubio Twitter'dan 5 Ocak'ta "Şu an Kuzey Irak için bağımsızlığın zamanı" mesajını verdi.

Irak'ın siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün Türkiye'nin güvenliği ve milli menfaatleri için hayati önemde olduğu açıktır. Bu bakımdan Irak'ı etkileyecek gelişmeler yakından takip edilerek milli ve gerçekçi bir stratejik akılla hareket etmek gerekir."

Irak'ta Kürtlere bağımsızlık kapısı mı açılıyor? ile ilgili etiketler ABD Irak İran Kasım Süleymani Kuzey Irak Kürtler
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.