"İnşallah her yer yeşile dönecek"

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, koronavirüs salgınının merkez üssü konumundaki mega kente ilişkin kritik uyarılarda bulundu. İstanbul'un tam anlamıyla bir plato döneminde olduğunu belirten, Memişoğlu vaka sayılarının dengeye geldiğini ifade etti ve uyardı: "Dikkat etmezsek yeni pikler görebiliriz. İnşallah haritada her yer yeşile dönecek." dedi.

Sabah gazetesinden Gül Kireklo'ya konuşan İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu megakentte Kovid-19'la mücadelede gelinen durumu ve salgının seyrini değerlendirdi.

İstanbul'da salgının seyrinin ve vaka artışlarının dengeye geldiğini ve bir plato çizmeye başladığını vurgulayan Memişoğlu, yine de dikkati elden bırakmamak gerektiği uyarısında bulundu.

"İnşallah her yer yeşile dönecek" diyen ancak tedbirlere uyulmaması halinde yeniden pikler görülebileceği uyarısında bulunan Prof. Dr. Kemal Memişoğlu'nun İstanbul'daki son duruma ilişkin açıklamalarının detayları şöyle:

"İnşallah her yer yeşile dönecek"

"HER GÜN 20 BİN HANEYE GİDİYORUZ"

"İstanbullular şunu bilsin ki biz Şubat'tan beri 185 bin sağlık kahramanı ile salgınla mücadele ediyoruz. Her gün 20 bin haneye gidiyoruz. İstanbul'da 260 hastane var. 47 bin hasta yatağımız var, doluluk oranı yüzde 60. Yaklaşık 9 bin yoğun bakım yatağımız var, yoğum bakım yatak kapasitemizin yüzde 70'i dolu. Bu seviyelerin aşağıya düşmesini bekliyoruz. Ülkemizdeki sağlık sistemi dünyanın en iyi sağlık sistemi. Prof. Dr. Murat Dilmener ve Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastaneleri diğer hastaneleri rahatlatıyor. Yoğun bakımlarımızdaki hastaların yüzde 80'i 50 yaş üzerinde. Yani yaşlı insanların hakları hepimizin üzerinde."

"KAHRAMANLAR DESTAN YAZIYOR"

İstanbul İlk Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu uyarılarının başında koronavirüsle canı pahasına savaşan sağlık çalışanlarına yönelik olumsuz söz ve davranışları eleştirdi. Memişoğlu, "Lütfen sağlıkçıları eleştirmeyin. Bir savaş içindeyiz. Savaşta askerimizin motivasyonunu bozacak sözlerden, davranışlardan kaçınmalıyız. Onlar büyük bir kahramanlık destanı yazıyor." dedi.

Memişoğlu hastanelerde yer kalmadığına ilişkin iddialarla ilgili ise şunları söyledi:

"Bazıları 'hastalar sokakta yatıyor' diye söylüyor. Biz her hastaya bakabilir durumdayız. Böyle bir sıkıntımız yok. Özellikle yatan hastalarda da bir denge ve kontrolü sağladık. İstanbul'da vaka sayıları çok arttı. Haritada her yer kırmızı görünüyordu. Ama şunu söylemeliyim ki İstanbul'da vaka sayılarında bir platoyu yakalamak üzereyiz. Belirli bir dengeye ulaştık. Ama her an yukarı da aşağı da inebiliriz. Dikkatli olmalıyız. Dikkat etmezsek yeni pikler görebiliriz. İnşallah haritada her yer yeşile dönecek."

"İnşallah her yer yeşile dönecek" - Resim : 2

TÜRKİYE'NİN VE İSTANBUL'UN AŞI PLANI;

11 Aralık'tan sonra Türkiye'de uygulanması beklenen aşılamaya ilişkin de bilgi veren Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, "Çin'in koronavirüs aşısını bu ay dağıtacağız. Aşı, virüsle mücadeleyi kolaylaştıracak. Ülkemizin aşı takip sistemi var. Her aile hekiminde, her hastanede aşı dolaplarımız var. Bütün planlamalarımızı yaptık." ifadesini kullandı.

İstanbul'daki test çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Memişoğlu, "PCR en fazla 12 saatte sonuç veriyor. Filyasyon süremiz 10 saat. Hemen insanımıza ulaşıyor, ilaç veriyoruz." dedi.

İlaç kullanımı konusunda yanlışlıklar olduğunu belirten Memişoğlu bu konuda ise şunları söylüyor:

"İlacı erken almayılız. Çünkü virüs hücre içinde yayılıyor. Hücre içine girmeden bu virüsü yok etmemiz lazım. Erken dönem antiviral ilaçları kullanmaları lazım ki virüsü önceden öldürebilelim."

Misafirliğe gitmeyin uyarısında bulunan Memişoğlu, "Ev içi bulaşı da önlememiz lazım. Pozitif çıkan kişi ev içinde maskesini takacak, izole olacak. Biz kısıtlıyoruz, 'Sokağa çıkma yasağı' diyoruz. İnsanlar, aynı apartmanda alt komşusuna misafirliğe gidiyor. Lütfen misafirliğe gitmeyin." dedikten sonra Türkiye'deki sağlık sistemiyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Gece gündüz çalışan bir 112 'miz var. Hastalarımızı özel ekiple hastaneye ve evine götürüyoruz. Dünyanın hiçbir ülkesinde 112 sistemi böyle çalışmıyor. Türkiye, dünyanın en iyi sağlık sistemine sahip."

 

"İnşallah her yer yeşile dönecek" ile ilgili etiketler İstanbul prof. dr. kemal memişoğlu il sağlık müdürü aşı kovid-19
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.