İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği ihracatta 3 milyar doların aşıldığını duyurdu

Aylık inşaat malzemeleri ihracatını ölçümleyen İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), Eylül ayında 3 milyar dolarında üzerinde gelir sağlandığını kaydederken, 5,98 milyon ton ile toplam miktarda da daha önce görülmeyen seviyeye ulaşıldı.

İMSAD tarafından hesaplanan inşaat malzemeleri sanayi dış ticaret endeksi, Eylül ayı için inşaat malzemeleri ihracatında iki rekor seviye ölçümledi. Tutar ve miktar olarak endeksin ölçülmeye başlandığı 2013 Ağustos ayından günümüze en yüksek aylık ihracat gerçekleşirken, 3 milyar dolar seviyesi aşıldı.

İnşaat malzemeleri ihracatının toplam miktarı da 5,98 milyon ton olarak hesaplandı.

Ortalama yıllık ihracat birim fiyatı Eylül ayında 2020 yılının Eylül’üne kıyasla yüzde 48,6 artarken, bir önceki yılın Eylül ayında 0,35 dolar/kg olan ortalama ihracat birim fiyatı, bu Eylül’de 0,52 dolar/kg seviyesine yükseldi.

DEMİR-ÇELİK BİRİM FİYATI DA YARI ORANDA ARTTI

İnşaat sektöründe sekiz alt ürün grubunun altısında ihracat birim fiyatları 2020 Eylül ayına göre yükselirken, geçtiğimiz Eylül ayında demir çelik ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatları geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 52,4 oranında artış gösterdi.

Mineral, taş ve toprak ürünlerinde ise ortalama ihracat birim fiyatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20 artarken elektrik malzemeleri ve teçhizatları ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 26,5, ağaç ve ahşap ürünleri ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 24,6, kimyasal bazlı ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 26,5 oranlarında arttı.

İnşaat malzemeleri ithalat ise Eylül ayında 723 milyon dolar ve 225 bin 207 ton değerlerinde ölçümlendi. Ağustos ayına göre gerileme kaydeden ithalatta malzeme ithalat birim fiyatı Eylül ayı için 3,21 dolar/kg olarak hesaplandı. Bu değer, endeksin hesaplanma başlandığı 2013 Ağustos ayından beri gözlemlenen en yüksek değer oldu.

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği ihracatta 3 milyar doların aşıldığını duyurdu ile ilgili etiketler İhracat İthalat inşaat maliyet endeksi birim fiyat
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.