İngiltere, genetiği değiştirilmiş gıdaları yasal hale getirdi

İngiltere hükümeti, genetiği değiştirilmiş gıdalara yönelik yasağı kaldırdı. Artık İngiltere'de genetiği değiştirilmiş gıda geliştirmek yasal.

Brexit sonrası Avrupa Birliği üyeliğinden ayrılan İngiltere, AB'nin katı kurallarından kurtulmak amacıyla bazı önemli kararlar almaya devam ediyor. Bunlardan biri de, AB'nin oldukça katı kurallar koyduğu, genetiği değiştirilmiş ürünlerin geliştirilmesi ve ticari olarak kullanılabilmesi konusuydu.

Uzun bir süredir bu konuda adım atmayı planlayan İngiltere, yasalarda yapılan bazı değişikliklerin ardından ticari amaçlarla genetiği değiştirilmiş gıda geliştirmeyi yasal hale getirdi.

"TARIM BİLİMİ İÇİN ÖNEMLİ BİR DÖNEM"

İngiltere Çevre, Gıda ve Köy İşleri Bakanlığı Defra'nın Baş Bilim Danışmanı Gideon Henderson tarafından ''tarım bilimi için önemli bir dönem'' olarak anılan yeni uygulama sonrasında, kuraklığa ve hastalığa dayanıklı mahsuller yetiştirilebileceği, gübre ve pestisit kullanımının azaltılması ve zararlı hastalıklara yakalanmaya karşı korunaklı hayvanlar yetiştirilmesi planlanıyor.

İngiltere, genetiği değiştirilmiş gıdaları yasal hale getirdi

Alınan karar tabii ki bazı sınırlamalar içeriyor. Yeni yasalar diğer türlerin genlerinin dahil edilmesini içerebilen genetik müdahalelere değil, yalnızca doğal yollarla ya da halihazırda kullanılan geleneksel melezleme programları yoluyla yapılabilecek genetik değişikliklere izin veriyor.

Gideon Henderson konuyla ilgili, "Organizmaların genetik kodunda, geleneksel ıslahı taklit edebilecek şekilde kesin, hedeflenmiş değişiklikler yapmak amacıyla gen düzenlemeyi kullanabilmek, zararlılara karşı daha dirençli, yemesi daha sağlıklı ve iklim değişirken kuraklığa ve sıcağa karşı daha dayanıklı yeni ürün çeşitlerinin geliştirilmesini sağlar." diyor.

Tüm bunların yanında dünya genelinde genetiği değiştirilmiş gıdalara olan endişe ve eleştiri sürüyor. Hala birçok ülkede konuyla ilgili katı kurallar uygulanıyor.

İngiltere, genetiği değiştirilmiş gıdaları yasal hale getirdi ile ilgili etiketler İngiltere Gıda
GÜNÜN VİDEOSU

Bomba CHP-DEM Parti işbirliği itirafı: Kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler!

CHP'nin ittifak ortağı DEM Parti'nin Zeytinburnu'nda CHP listelerinden seçime giren Meclis Üyesi, DEM'li adayları tanıtarak ittifaka ilişkin itiraflarda bulundu. DEM Partililerin "Zeytinburnu'nda belediye başkan adayları çıkarmadık çünkü kazanamayacaktık. Bizim kazancımız olan Meclis üyelerimizi CHP listesinden aday gösterdik. Bunlar kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler" sözleri gündeme bomba gibi düştü.