İngiliz emperyalizminin ırkçı yüzü ortaya çıktı

İngiltere'nin 1. Dünya Savaşı'nda Afrika ve Asya'daki sömürgelerinden getirerek savaştırdığı yüz binlerce kişinin hayatını kaybetmesi sonrası hiç bir anıta mezar taşı koymadığı ortaya çıktı. Söz konusu durum Britanya İmparatorluğu'nun ırkçı ve emperyalist tutumunu gözler önüne serdi.

İngiltere'de ortaya çıkan bir rapor, bir dönem "Üzerine güneş batmaya ülke" olarak alınan Britanya İmparatorluğu'nun ırkçı yüzünü gözler önüne serdi. İngiltere için yaşayan siyah ve Asya kökenli yüz binlerce kişinin mezarlarında isimlerinin yer almadığı ve mezar taşlarının bulunmadığı ortaya çıktı. Öten yandan sayıları 350 bini bulunan ve İngiltere için savaşırken ölen kişilerin neden mezar taşının bulunmadığı ile ilgili bazı yazışmalardaki sözler dikkat çekti.

ABD'li yayın kuruluşu CNN'de yer alan habere göre, Birinci Dünya Savaşı'nda İngiltere adına savaşırken hayatını kaybeden ve sayıları 350 bini bulan siyah ve Asya kökenli kişilerin mezar taşı bulunmuyor. İngiltere'de ortaya çıkan bir rapora göre, ölümler kayıt altına alınmasına rağmen diğer beyazlar gibi defnedilmemesi İngiltere'deki büyük ırkçılığı gözler önüne serdi.

Raporda bu askerleri gerektiği gibi ve beyazlarla eşit şekilde anmamanın nedenlerinin "bilgi kıtlığı, diğer kurumlardan gelen yanlış bilgiler ve kolonyal yöneticilerin şahsi fikirleri" olduğu belirtilirken, "Bununla birlikte, tüm bu kararların temelini, yerleşik önyargılar, yerleşik fikirler ve emperyal tutumlardaki yaygın ırkçılık oluşturuyor" denildi.

VALİDEN IRKÇI SÖZLER

Ortaya çıkan raporda Britanya İmparatorluğu adına Altın Sahil (bugünkü Gana) Valisi olarak görev yapan kişinin Afrikalılar için mezar taşı konmamasının nedenini ırkçı ifadelerle anlattığı belirtildi. Rapora göre, vali, Londra'da bir toplantıda "yerlilerin mezar taşını anlamayacağı" gerekçesiyle mezar taşı konmasını gerekli görmediğini söyledi.

Buna cevaben komisyon yetkilisi Arthur Browne, "Belki 200 ya da 300 yıl sonra yerli halk daha medeni olduğunda, kendi topraklarında ölen askerleri için mezar taşları konulmuş olduğunu ve beyaz silah arkadaşlarıyla aynı muamelenin uygulanmış olduğunu görmek onları memnun eder." dedi.

1. Dünya Savaşı'nda Britanya İmparatorluğu için yaklaşık 6 milyon asker savaşmıştı.

İngiliz emperyalizminin ırkçı yüzü ortaya çıktı ile ilgili etiketler İngiltere mezar anıt birinci dünya savaşı siyah asyalı mezar taşı
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.