İngiliz Barclays bankasından Türkiye için faiz ve kur tahmini

Yeni ekonomi yönetiminin aldığı kararlar dünya finans merkezlerinde dikkatle izleniyor. Merkez Bankası’nın aldığı ve alacağı faiz kararları, uluslararası yatırımcıların da ilgi odağı oldu. İngiltere’nin ünlü bankası Barclays de Türkiye ile ilgili tahminlerini açıkladı. İşte faizden dövize kadar bankanın tahminleri…

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), 24 Ağustos’ta faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25’e çıkarmıştı. Faiz açıklanmadan önce Merkez Bankası, KKM’den TL mevduata dönüşün önünü açmak için yeni bir karar almıştı.

JPMorgan Chase & Co. ve Morgan Stanley 21 Eylül’deki toplantıda 500 baz puanlık bir faiz artışı yapılmasını beklerken, Barclays 250 baz puanlık bir adım atılacağını tahmin etti.

Barclays analistleri, çok daha keskin bir hamleyi ihtimal dışı görmese de, Ağustos ayında gerçekleştirilen beklenti üzeri faiz artırımının ardından ‘kademeli artışlar’ beklediklerini söylediler.

“TCMB bankalar, şirketler ve hane halkı üzerindeki etkisini sınırlamak için sıkılaştırma döngüsünü daha kademeli bir şekilde sürdürmeyi tercih edecektir” diyen analistler, şunu ekledi: “Buna ek olarak, makro ihtiyati sıkılaştırma tüm hızıyla devam ediyor ve merkez bankası muhtemelen bunun daha büyük bir artış yapma ihtiyacını azalttığını düşünüyor.”
Barclays Türkiye’de politika faizinin bu yıl sonunda yüzde 35, 2024 sonunda ise yüzde 40 olacağını tahmin etmeye devam ediyor.

DOLAR NE OLACAK?

Banka aynı zamanda geçtiğimiz günlerde dolarizasyon baskılarının yeniden gelişmesi halinde dolar/TL’de risklerin yukarı yönlü olduğunu vurgulamıştı.
Barclays, dolar/TL, Euro/TL ve politika faizi tahminlerini açıkladı. Türk otoritelerin cari işlemler açığını kapatmaya odaklandıklarını belirten Barclays, Türk lirasının değer kaybetmesine izin verilmesini beklediklerini ifade etti.

TCMB politika faizinin Türk lirası üzerindeki baskıyı bir miktar sınırlayacağını öngören Barclays, politika faizinin yıl sonunda yüzde 35, 2024 yılında yüzde 40 olacağını tahmin etti.
Barclays, dolarizasyon baskılarının yeniden gelişmesi halinde dolar/TL tahminleri için risklerin yukarı yönlü olduğunu da vurguladı.

Banka, dolar/TL’nin 2023 sonunda 29’a, Mart 2024’te 32, Haziran 2024’te 35, Eylül 2024’te 39 seviyesine yükselmesini bekliyor.

Euro/TL için 2023 sonu tahminini 31,32 olarak ortaya koyan Barclay, 2024 Mart, Haziran ve Eylül’de Euro’nun 34,56, 38,15 ve 42,90 olacağını öngördü.

İngiliz Barclays bankasından Türkiye için faiz ve kur tahmini ile ilgili etiketler faiz
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.