IMF'den Fed uyarısı: "Çalkantılara hazır olun"

IMF Fed’in beklenenden hızlı olarak faiz artırımına gitmesi durumunda piyasaların sarsılabileceği belirtirken, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde değer kayıplarının gözlenebileceğini vurguladı.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) geçtiğimiz ayki toplantı tutanaklarının yayınlanmasından sonra olası erken faiz artırımına gitmesi durumu ile ilgili uyarılarda bulundu.

IMF sitesinde yayınladığı yazıda, Fed'in beklenenden daha hızlı şekilde faiz artışlarına gitmesinin finansal piyasaları sarsabileceği ve dünya genelinde finansal çalkantılar gözlenebileceğini aktardı.

“Gelişmekte olan ekonomiler Fed'in sıkılaşmasına hazırlanmalı” başlıklı yazıda, olası faiz artırımının ABD'de talep düşüşünün yanı sıra gelişmekte olan ülkelerde sermaye çıkışlarına ve para birimlerinde gerilemelere neden olabileceği ifade edildi.

HIZLI FAİZ ARTIRIMI DURUMUNDA EKONOMİLER SALLANABİLİR

"Türbülansa hazırlıklı olun" ifadesinin kullanıldığı yazıda şu satır başları yer aldı:

"Geçen yılın büyük bölümünde, istikrarsız ekonomik toparlanma ve arz darboğazlarında yavaş bir çözülme koşullarında yatırımcılar ABD enflasyonunda geçici bir yükselişi fiyatladı ancak şimdi durum değişti.

Dolar cinsi borçlanma maliyetleri birçok ülke için düşük kalmaya devam etse de, enflasyon kaygıları nedeniyle aralarında Brezilya, Rusya ve Güney Afrika'nın da olduğu bazı ülkeler faiz artırmaya başladı."

Raporda ayrıca ABD'de talebin azalıp ticaretin yavaşlaması durumunda, gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışı gözlenebileceği ve fiyatların beklenenden daha fazla artmasına neden olup enflasyonun hızlanarak artabileceği vurgulandı.

IMF, gelişmekte olan ülkelerin mevcut koşullarını ve hassasiyetlerini göz önüne alarak böylesi bir duruma karşı nasıl mevzi alabileceklerine dair hazırlık yapmaları tavsiyesinde bulundu.

IMF'den Fed uyarısı: "Çalkantılara hazır olun" ile ilgili etiketler IMF enflasyon faiz Fed
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.