İlber Ortaylı: Yeni Türkiye eski Türkiye'nin her şeyini telafi etti

İstanbul'da Fatih Belediyesi tarafından, Kültür Tarihimizin Emsalsiz Arşivi Cemalettin Server Revnakoğlu ve İstanbul Sempozyumu konuşma yapan Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı “Yeni Türkiye eski Türkiye'nin her şeyini telafi etti. Telafi etmediği bir şey kalmadı.” dedi.

Fatih Belediyesi tarafından Cemalettin Server Revnakoğlu’nu tüm yönleriyle ele alan bir sempozyum gerçekleştirildi. Sempozyumun açılış dersini veren Prof. Dr. İlber Ortaylı Fatih semtinin eski sınırlarını aktardığı konuşmasında, Türkiye'nin kültürel gelişimi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

YENİ TÜRKİYE ESKİ TÜRKİYE'NİN HER ŞEYİNİ TELAFİ ETTİ”

Yeni Türkiye’nin eski Türkiye’nin her şeyini telafi ettiğini söyleyen Ortaylı, “Telafi etmediği bir şey kalmadı. Tıbbiyemiz, mühendisliğimiz çok daha iyi. Ordularımız başkalarını talim edecek kadar iyi. İş hayatımız, menajer sınıfımız, sanayileşmemiz çok önde gidiyor. Geride kalan bir şey var. O da kültür. Kaybettiğimiz canlı kültürel varlıkları telafi edemiyoruz. Revnakoğlu gibi adamlar artık yok. O zaman çoktu. Her yerde rastlıyordunuz. Kendinden, dünyasından geçmiş insanlar. Onların evlerini de ortadan kaldırdık” dedi.

“BİLİM ELİNİZDEKİ ALETTEN ÖĞRENİLMİYOR”

Gençlere tavsiye veren Ortaylı, “Bu Revnakoğlu kitabını sürekli okumanız lazım. Sabahtan akşama kadar oturup da okuyun demiyorum. Başucunuza koyun. Eliniz değdikçe açın okuyun. Göreceksiniz. Bir münevver nasıl ıstırap çekti o yıllarda. Bu büyük semtin, insanların ikamet ettiği İstanbul’u temsil eden semtin her köşesindeki binalar nasıl gitti. İnsanların kaybolması, değişmesi kaçınılmazdır. O kültürü anlayan insanların yetişmesi lazım. Türkiye’yi o kurtarır. Bilim elinizdeki aletten öğrenilmiyor. Eserleri okumanın yolu şudur. Biyografisini okursunuz. Sonra mahalle mahalle, sokak sokak okursunuz. Böylelikle İstanbul’u yutmuş olursunuz” dedi.

 

İlber Ortaylı: Yeni Türkiye eski Türkiye'nin her şeyini telafi etti ile ilgili etiketler İlber Ortaylı
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.