İktisatçılar yılın dördüncü enflasyon raporunun açıklanacağı 28 Ekim'i bekliyor

Merkez Bankası Ekim ayında kararlaştırdığı iki puanlık faiz indiriminin ardından ilk, 2021 yılı için son enflasyon raporunu 28 Ekim günü açıklayacak. İktisatçılar, piyasalarda sürpriz olarak karşılanan faiz indirimi sonrası MB’nin bu kararı almasının nedenlerini anlamak için bilgilendirme toplantısını bekliyor.

Bir süredir ara verdiği faiz indirimlerine Eylül ayında tekrar başlayan Merkez Bankası, Ekim ayı para politikaları kurulu toplantısından sonra piyasa beklentilerini de aşarak 200 baz puanı indirimle politika faizini yüzde 16’ya düşürdü.

Eylül ayının ilk günlerinde düzenlediği görüşmede yatırımcılara artık çekirdek enflasyonu göz önüne alacağını açıklayan MB, faiz indirimlerini tekrar gündemine aldığının sinyalini vermişti. Eylül başında 8,3 civarı seyreden dolar/TL, Eylül ve Ekim’de çıkan faiz kararlarından sonra yaklaşık yüzde 13 oranında yükseldi. Yaşanan hareketliliklerin ardından uluslararası finans kuruluşları da Türkiye için yıl sonu beklentilerini güncelledi.

İktisatçılar 28 Ekim’de düzenlenecek olan toplantıda bildirilecek enflasyon raporuna dikkate alıp, MB’nin aldığı kararlarla neyi amaçladığını çözümlemeye çalışacak.

MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARLARI PİYASAYA NASIL YANSIYOR?

Faiz indirimleri sonrası bankacılık sektörü çalışanları, politika faizindeki indirimlerin piyasa faizlerinin düşmesine önayak olup istenen düşük faizli piyasanın sağlanamadığını vurguluyor. Kredi ve tahvil faizlerinde Eylül ayından beri artış gözlenirken, on yıllık tahvil getirisinde iki ayda yaşanan 4 puanlık faiz artışı, MB’nin 3 puanlık politika faizi indirimi ile zıt seyretti.

Enflasyon ve kurun nasıl seyredeceği konusunda fikir vermesi açısından iktisatçılar, Cuma akşamı Türkiye’de piyasalar kapandıktan sonra açıklanacak olan kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin değerlendirmesini bekleyecek.

 

İktisatçılar yılın dördüncü enflasyon raporunun açıklanacağı 28 Ekim'i bekliyor ile ilgili etiketler Merkez Bankası faiz indirimi kredi derecelendirme kuruluşu enflasyon raporu
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.