İkiyüzlü Batı Rusya’ya ambargo dayatıyor kendi şirketleri ticaret yapıyor

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından Batılı ülkeler, Moskova’ya yaptırım kararı alarak Rus ekonomisine zarar vermeyi planlarken, yaptırım kararlarının ardından çoğu Batılı şirket, Rusya’da faaliyetlerine son vereceğini açıklamasına rağmen birçoğu hala iş yapmaya devam ediyor. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Yale Yönetim Okulu İcra Liderliği Enstitüsü’nün araştırmasına göre; Rusya’dan tamamen çıkanların olduğu A kategorisinde 525 şirket, faaliyetlerini geçici durduran veya askıya alanları oluşturan B kategorisinde 503 şirket, bazı iş kollarını sürdürenlerin olduğu C kategorisinde 151 şirket, zaman kazananları oluşturan D kategorisinde 177 şirket ve işlerine normal şekilde devam eden F kategorisinde ise 227 şirket bulunuyor. 

İkiyüzlü Batı Rusya’ya ambargo dayatıyor kendi şirketleri ticaret yapıyor

ÇOĞUNLUK BATILI ŞİRKET

Toplam sayısı 1.500’ü aşan bu şirketlerin üçte ikisini Batılı, kalan kısmını çok uluslu şirketler oluşturuyor. Bu şirketler arasında C, D ve F kategorisindeki toplam 555 şirket, kısmen veya tam olarak Rusya’daki faaliyetlerini sürdürüyor. Veriler, özellikle Batılı şirketlerin savaşın hemen ardından Rusya’dan çekileceklerine yönelik hızla yaptıkları açıklamaların uygulamaya aynı şekilde yansımadığını ve savaşın başından bu yana geçen 16 aylık sürede çok sayıda şirketin ülkedeki faaliyetlerini sürdürdüğünü gösteriyor. 
 
YAPTIRIMLARA RAĞMEN
 
Almanya’dan 28, ABD’den 26, Fransa’dan 25, İtalya’dan 12, Avusturya’dan 8, İngiltere’den 5, İspanya’dan 5 ve İsviçre’den 3 şirket, Batılı ülkelerin yaptırımlarına rağmen Rusya’da her zamanki gibi işlerine devam ediyor. Rusya’da geleceğe yönelik büyüme planlarını erteleyerek ‘zaman satın alanlar’ arasında ise ABD’den 46, Almanya’dan 20, Fransa’dan 12, İtalya’dan 9, Avusturya’dan 7, İngiltere ve İsviçre’den 9’ar şirket bulunuyor. 56 ABD’li, 19 Alman, 10 İsviçreli, 6 Fransız, 5 İtalyan, 4 İngiliz ve 2 Avusturyalı şirket ise Rusya’da bazı iş kollarını sürdürmeye devam edenler arasında yer alıyor.

İkiyüzlü Batı Rusya’ya ambargo dayatıyor kendi şirketleri ticaret yapıyor ile ilgili etiketler ekonomi Rusya Ukrayna Moskova
GÜNÜN VİDEOSU

Fatih Portakal milli yas algısını bakın nasıl düzeltmek zorunda kaldı

Fatih Portakal canlı yayında İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümü üzerinden milli yas algısı yapacakken yalanını reji ortaya çıkardı.