İkili anlaşmalar tamam Körfez’de sıra serbest ticarette

Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleriyle sağlıktan enerjiye, altyapıdan teknolojiye birçok alanda onlarca anlaşma yapıldı. Şimdi ise daha büyük bir anlaşmanın ilk adımları atılıyor. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Körfez İşbirliği Konseyi ile Türkiye arasında, Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalanması için müzakerelere başlanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne gerçekleştirdiği ziyaretlerde, onlarca ikili anlaşmaya imza atıldı.

İkili anlaşmalar tamam Körfez’de sıra serbest ticarette

Resmi programla eş zamanlı olarak bölgeye giden yüzlerce iş adamı da Arap firmalarıyla yeni işbirliklerinin kapısını aralayan imzaları attı. Bu gelişmelere paralel olarak Körfez İşbirliği Konseyi ile Türkiye arasında, Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalanması için de girişimler başlatıldı. Bilindiği üzere Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA), ülkelerin birbirleriyle imzaladıkları ve aralarındaki ticareti arttırmak için karşılıklı olarak ihracatın önündeki engelleri kaldırdıkları ikili anlaşmalar. Bu tür anlaşmalarla, taraf devletler, ticaretin önündeki engelleri kaldırarak daha çok ticaret hacmi oluşturuyor. Bu da daha çok döviz ve istihdam anlamına geliyor.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Körfez ülkeleri genelinde bir STA imzalanması için görüşmelere mayıs ayında başladıkları bilgisini paylaştı. Bolat, konu hakkında yaptığı açıklamada, “En kısa sürede müzakerelere başlamayı ve neticede Serbest Ticaret Anlaşması’nı iş insanlarının istifadesine sunmayı ümit ediyoruz. Suudi Arabistan hükümetinin vereceği destekle bu müzakerelere en kısa sürede başlayacağımıza ve anlaşmayı hayata geçireceğimize olan inancımız tamdır” dedi. 

Karşılıklı yatırımlar konusuna da değinen Bolat, “Yasal çerçeve olarak gerek yatırımların karşılıklı korunması ve teşviki anlaşması gerekse çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması ile karşılıklı yatırımlar için güçlü bir altyapıya sahibiz” diye konuştu. 
 
ÜÇÜNCÜ ÜLKELERE BİRLİKTE GİDİLECEK

Bakan Bolat, Suudi Arabistan ile ekonomik ilişkilere sadece ikili boyutta bakmadıklarını, üçüncü ülkelerde de güçlü işbirlikleri kuracak potansiyele sahip olduklarını belirtti. Bolat, özellikle Körfez ülkelerinin Avrupa’ya ve dünyaya erişimini kolaylaştıracak projelerde Türkiye ile Suudi Arabistan’ın işbirliğinin güçlü bir sinerji meydana getireceğini söyledi. Bolat, “Eğer Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi arasında bir STA imzalanırsa kurulacak değer zincirleri sayesinde Suudi firmalar yalnızca bizim ülkemizde değil, ülkemizin geniş serbest ticaret ağı vasıtasıyla dünya pazarlarına da ulaşma fırsatı yakalayacaklardır” diye konuştu. 
 
BÜYÜK HACİMLER
 
Körfez ziyaretlerinden önce çok yoğun görüşme trafiği ve toplantılar yapıldığını hatırlatan Bakan Bolat, “Birleşik Arap Emirlikleriyle ikili ticaret anlaşmamız imzalandı. 10 milyar dolarlık karşılıklı ticaret hacmini ilk planda 25 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz, daha sonra 40 milyar dolar hedefi var. Siyasi alandaki hızlı yakınlaşma, Türkiyemiz, ekonomimiz, halkımız için çok güzel ekonomik faydalara dönüşecek” dedi. Bakan Bolat, Körfez ziyaretinden önce Suudi Arabistan Ticaret Bakanı’nın da kendilerini aradığını, aynı istek ve kararlılığı onlarda da gördüklerini belirtti.
 
HAREKET SONBAHARDA 
 
Avrupa’dan da ciddi arayışlar olduğunu kaydeden Bolat, “Herkes başlamaya hazır. Önümüzdeki birkaç ay içinde, sonbahara girerken biz bu girişimlerin somut yatırımlara dönüşeceğine inanıyoruz. Mevcut yatırımlarını artırma eğiliminde olacak olanlar ve yeni girecek olanlar var. Yakın zamanda dış yatırımlarda büyük bir ivme göreceğiz” diye konuştu.

Suudi Arabistan-Türkiye

Cidde’de Suudi Arabistan ile Türkiye arasında 9 anlaşma imzalandı. Bunlardan bazıları şunlar: 

Doğrudan Yatırımın Teşvik Edilmesi Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı 

İletişim Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı 

Savunma bakanlıkları arasında işbirliğine ilişkin uygulama planı 

Enerji Alanında Mutabakat Zaptı  AKINCI TİHA ihracatı ve işbirliği sözleşmesi
 
Katar-Türkiye

Türkiye Cumhuriyeti ile Katar Devleti arasında diplomatik ilişkilerin 50. yıl dönümü olması münasebetiyle ikili anlaşma imzalandı. Anlaşmayı, Türkiye Cumhuriyeti adına Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar adına ise Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman bin Jassim Al Thani imzaladı.

İki ülke arasında Ekim 2022’de 11 anlaşma, Aralık 2021’de de 15 anlaşma imzalanmıştı.
 
BAE-Türkiye

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında 13 belge imzalandı. 

Enerji, ulaştırma, altyapı, lojistik, e-ticaret, finans, sağlık, gıda, turizm, emlak, inşaat, savunma sanayi, uzay endüstrisi, yapay zeka ve ileri teknolojiler gibi alanlarda mevcut işbirliğinin derinleştirilmesi kararlaştırıldı. 

BAE’nin yatırım için Türkiye’ye 10 milyar dolarlık fon ayırdığı kaydedildi.

İmzalanan anlaşmaların toplam tutarının 50.7 milyar dolar olduğu açıklandı.

İkili anlaşmalar tamam Körfez’de sıra serbest ticarette ile ilgili etiketler ekonomi Körfez Katar BAE Suudi Arabistan
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.