İki günde 2 deprem büyük depremin habercisi mi?

Antalya son iki gündür büyüklüğü 5 civarında olan iki deprem yaşadı. Peki bu depremler neyin habercisi? Antalya'da daha büyük bir deprem beklenmeli mi? Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan Antalyalıları rahatlatacak açıklama geldi.

İstanbul teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan Antalya'da iki gün peş peşe yaşanan depremleri Oda TV'ye değerlendirdi. 

4.8 ve 5.2 büyüklüğündeki iki depremle ilgili verileri yorumlayan Ercan, “12 Eylül 2018 Çarşamba günü, Antalya Kumluca’nın 65 km ötesinde, körfez içinde, 09.21’de, M 5,2 büyüklüğünde bir deprem oldu. Bu ana depremin öncüsü Antalya-Döşeme altında 11 Eylül’de M 4,8 olarak gerçekleşmişti. Depremin odak derinliği;Kandilli’ye göre 14 km, AFAD’a göre 40 km dir. Bu çelişkili açıklamalar yorum yapmayı güçleştirmektedir.Kandilli’ye göre 14 km orta derindir, etkileyici olur. AFAD’a göre 40 km derindir. Etkisi daha az olur” ifadelerini kullandı.

 

“DAHA BÜYÜK BİR DEPREM OLURSA…”

“Deprem, güneydeki Afrika anakarası Anadolu altına doğru, yılda 2 ile 4 cm hızla dalan dilimi üzerinde oluşmuştur. Deprem Anadolu Yarımadası üzerinde değildir” diyen Prof. Dr. Ercan değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

“Deprem; Antalya-Isparta-Zonguldak boyunca süren Batı Anadolu Parçası ile İç Anadolu Parçasının dokunak kuşağı içinde olmuştur.

Antalya Körfezi çok büyük depremlerle sınanmamaktadır. Dün M4,8’de döşeme altında öncüsü olan M5,2’lik depremin ana deprem olduğu kanısındayım. Kaldı ki bu Antalya’daki yapılaşma niteliği bu büyüklükteki depremlere direnç gösterir. Ancak, M6,5 üzerinde olabilecek depremler, özellikle sığ temelli yüksek katlı yapılarda etkili olabilir.

Özetle M5,2’lik deprem Afrika Anakarasının sıkıştırma, itmeyle Anadolu’da oluşturduğu gerginliğin boşalması sonucu oluşmuştur. Daha büyük bir deprem olursa şaşırırım. Beklemiyorum.”

İki günde 2 deprem büyük depremin habercisi mi? ile ilgili etiketler prof dr ahmet ercan antalya deprem
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.