İçki ve sigaraya çifte zam yolda

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hazırladığı yeni düzenleme ile tütün ve içki ticareti yapanlara teminat zorunluluğu getirilecek. Teminat tutarı yeniden değerleme oranında zamlanacak. Yeni yıl ile birlikte bu düzenlemenin yürürlükte olması bekleniyor. Ayrıca yeni bir ÖTV zammı da yapılması planlanıyor.

Yeni yıl ile birlikte içki ve sigaraya çiftte zam gelmesi bekleniyor. İçki ve sigara üreticilerine 50 milyon liraya varan tutarlarda teminat zorunluğu için Tarım ve Orman Bakanlığı çalışmalara başladı.

1 OCAK'TA ZORUNLU HALE GELECEK

Bakanlık tarafından hazırlanan taslak çalışmaya göre; üreticilere uygulanacak teminat zorunluluğu, 1 Ocak 2024’te zorunlu hale gelecek ve en geç 60 gün içinde ödenecek.

Üreticilere 50 milyon liraya varan tutarlarda teminat zorunluluğu getirilmesi bekleniyor.

YENİDEN DEĞERLEME ORANINA GÖRE ARTACAK

Bu teminat her yıl yeniden değerleme oranında otomatik zamlanacak.

Sözcü’de yer alan habere göre, Tarım ve Orman Bakanlığı tütün ve alkollü içki üretimi ile ticaretine teminat yükü getirmek için hazırladığı 2023/50 nolu tebliğ taslağına göre, teminatlar geçiş süreci uygulanmadan 1 Ocak 2024’te zorunlu hale gelecek ve en geç 60 gün içinde ödenecek.

Teminatlar nakit para dışında banka teminatı ya da iç borçlanma senetleriyle de ödenebilecek. Taslağa göre sigara üreten ya da ithal eden tüm firmalar 50 milyon TL, makaron üretenler 40 milyon, sigara kağıdı ve filtre üretenler her biri için 5’er milyon teminat yatıracak.

SİGARA VE İÇKİ FİYATLARINA YANSIYACAK

Tüm sigara ve tütün ürünlerine ek maliyet getirecek bu çalışma ile fiyatlarda artış yaşanması bekleniyor. Alkollü içkilerde de benzer şekilde fiyatların artması bekleniyor.

ÖTV ZAMMI DA GÜNDEMDE

Ocak ayında açıklanacak enflasyon verisiyle birlikte üretici fiyat endeksinde son 6 ayda meydana gelen değişim oranında Özel Tüketim Vergisi’ne (ÖTV) zam gelecek. Yeni yılda akaryakıt, alkol ve tütün ürünlerine ÖTV oranında artış yapılacak. Vergi Uzmanı Ozan Bingöl sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında aralık ayında Yİ-ÜFE sıfır dahi açıklansa ÖTV’ye en iyimser" tahmin ile yaklaşık yüzde 25 zam yapılacağını açıklamıştı.

ÖTV artışı en çok akaryakıt, sigara ve alkol grubunu etkileyecek. Cumhurbaşkanı kararıyla özel tüketim vergisi kanununun 12. maddesinde yer alan "ÖTV (III) sayılı listedeki mallar için belirtilen asgari maktu vergi tutarlarının ocak ve temmuz aylarında, TÜİK tarafından ilan edilen üretici fiyat endeksinde son 6 ayda meydana gelen değişim oranında, bu değişimin ilanı gününden geçerli olmak üzere yeniden belirlenmiş sayılacağına" yönelik hükmünün Temmuz-Aralık dönemi için uygulanmamasına karar verilmişti.

ÖTV oranındaki artış ile birlikte alkol ve tütüne yüzde 25 zam gelmesi bekleniyor.

İçki ve sigaraya çifte zam yolda ile ilgili etiketler sigara alkol zam
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.