İbrahim Kalın gündemi değerlendirdi: Yeniden Refah Partisi, ABD ile F-16 görüşmeleri...

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, NTV yayınında gündmee ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, canlı yayında Yeniden Refah Partisi'nin Cumhur İttifakı'na katılması, Kadına Şiddet Yasası tartışması, bakanların milletvekili adaylığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diploması tartışmaları, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği, ABD ile F-16 görüşmeleri, Rusya-Ukrayna savaşındaki gelişmeler ile gündemdeki pek çok başlıktaki soruları yanıtladı.

CUMHUR İTTİFAKI'NIN GENİŞLEMESİ

Cumhurbaşkanımızın yürüttüğü bir lider diplomasisi devreye girdi. Yeniden Refah Partisi'yle ilkeler konusunda anlaşıldı. Belli ilkeler üzerinde müzakereler yapılıp sonuca varıldı. Kamuoyunda iddia edildiği gibi milletvekilliği pazarlığı ve 6284 yasası gibi konular gündeme gelmedi. Cumhurbaşkanımızın Yeniden Refah Partisi'yle doğrudan bir teması oldu. Sayın Erbakan'la bir görüşmesi de oldu.

KADINA ŞİDDET TARTIŞMASI

Müzakereleri sonlandıran ve sonra tekrar başlatan konu 6284 yasası değildi. Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde taviz asla söz konusu olamaz ve gündeme gelmez. Konu çok yönli olarak bütünüyle ele alınmalı. Yalnızca yasayla kadına şiddet önlenemez.

14 MAYIS SEÇİMLERİ

Böyle büyük bir depremin ardından seçimlerin 3 ay sonra yapılması Türk demokrasisinin altyapısının güçlü olduğunun kanıtıdır. Bütün siyasi partiler her zaman sandığa sandıkta tecelli eden sonuca saygı duymuşlardır. Dolayısıyla sandık namustur.

BAKANLARIN MİLLETVEKİLİ ADAYLIĞI

Seçimlerin birinci konusu deprem. Kampanya buna göre revize edildi. Ağırlığı olan siyasi aktörler sahada halkla buluşacak. Bu dokunulmazlık için alınmış bir karar değil.

ERDOĞAN'IN DİPLOMASI TARTIŞMASI

Her seçim döneminde bu konu gündeme geliyor. Cevabı verilse de gündeme taşıyanlar var. Bu kadar bilgi, belge ortaya konduktan sonra hala bunun tartışılıyor olması eğer siyasi kaygıyla yapılıyorsa siyasi bir kayıptır. Buradan bir yıpratma siyaseti izleyelim, milletin zihnine bir şüphe düşürür müyüz gibi bir niyetle hareket ediyorlarsa bilgiler belgeler ortada Marmara Üniversitesi açıklama yaptı, İletişim Başkanlığı açıklama yaptı. Bu tür hamleler siyasetin seviyesini düşürüyor.

FİNLANDİYA'NIN NATO ÜYELİĞİ

Finlandiya'nın bizim açımızdan NATO'ya üyeliği önünde bir engel kalmadı. Finladiya tabiri caizse bu oyuna bir sıfır önde başladı. Finlandiya her zaman yapıcı bir tutum içinde oldu. Bizim taleplerimiz konusunda daha şeffaf ve daha yapıcı bir tutum aldı. Değerlendirmemiz sonucunda Finlandiya'yı onaylamayı doğru bulduk.

İSVEÇ AÇIKLAMASI

İsveç'e tamamen kapı kapanmadı. İsveç'in terörle mücadele yasası 1 Haziran'da devreye girecek. Bunu tamamladıkları zaman bizim güvenlik kaygılarımızı giderecek adımların atıldığını göreceğiz. Buna göre biz de süreci gözden geçireceğiz.

KUZEY IRAK'TA DÜŞEN HELİKOPTER

Kim almış, kime vermiş, kim kullanıyor bunların bütün detayları ortaya çıkacak. İstihbaratımız araştırıyor, detaylar netleşirse paylaşırız.

ABD İLE F-16 GÖRÜŞMELERİ

Biden yönetimi bu konuda başından beri açık ve net bir tutum sergiledi. F-16 programını destekledi. Fakat Kongre ayağında bunu İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği şartını öne sürenler oldu. Kongre'yi ikna etmesi gereken Biden hükümeti. Olursa iyi olur ama olmazsa alternatifler üretilir.

ABD'Lİ KOMUTANLARIN YPG'Yİ ZİYARETİ

ABD tarafı sadece Amerikan askerleri ile görüşüldüğünü PYD/YPG'lilerle görüşülmediğini söylüyorlar. Suriye'deki terör tehditlerini ortadan kaldırmak için bir başka terör tehditleriyle çalışmak mantıksal olarak tutarsızlıktır. Buna gerek yok. Bu Suriye halkına da saygısızlıktır. Bu rahatsızlığımızı ABD'ye ilettik.

İbrahim Kalın gündemi değerlendirdi: Yeniden Refah Partisi, ABD ile F-16 görüşmeleri... ile ilgili etiketler İbrahim Kalın Yeniden Refah Partisi
GÜNÜN VİDEOSU

Bomba CHP-DEM Parti işbirliği itirafı: Kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler!

CHP'nin ittifak ortağı DEM Parti'nin Zeytinburnu'nda CHP listelerinden seçime giren Meclis Üyesi, DEM'li adayları tanıtarak ittifaka ilişkin itiraflarda bulundu. DEM Partililerin "Zeytinburnu'nda belediye başkan adayları çıkarmadık çünkü kazanamayacaktık. Bizim kazancımız olan Meclis üyelerimizi CHP listesinden aday gösterdik. Bunlar kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler" sözleri gündeme bomba gibi düştü.