İBB'deki ihale skandalında dikkat çeken gelişme: 3 ay önce kurulan şirkete davetle ihale!

İBB'deki ihale yolsuzluklarında dikkat çeken detaylar ortaya çıktı. İmamoğlu'ya yakınlığı ile bilinen ve 3 ay önce kurulan şirkete davetle ihale verildiği ortaya çıktı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na 5 farklı ihaleden soruşturma izni verilirken hakkında suç duyurusunda bulunulduğu da öğrenildi. İşte İBDD'deki ihale yolsuzluğunun detayları...

İstanbul Büyükşehir Belediye'sine (İBB) bağlı Kültür A.Ş. ve Medya A.Ş. iştirak şirketlerdeki yolsuzluklarla ilgili yapılan ihbar sonrasında İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri 10 bin sayfalık rapor hazırlandı.

Soruşturmalarla ilgili şirket sorumluları ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'na İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından soruşturma izni verildi.

Mülkiye müfettişleri tarafından hazırlanan ihale yolsuzluğuna ait raporlarda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına da suç duyurusu olarak gönderildi. Ekrem İmamoğlu ile birlikte haklarında soruşturma izni verilen isimlere SABAH ulaştı.

 İBB'deki ihale skandalında dikkat çeken gelişme: 3 ay önce kurulan şirkete davetle ihale!

(Kağan Sürmegöz)

"3 AY ÖNCE KURULAN ŞİRKETE DAVETLE İHALE"

Eyüp Subaşı'nın imza yetkisinde olan kendisi, eşi ve oğlu adına olan 3 şirkete İBB tarafından verilen 471 milyonluk ihaleyle ilgili, Eyüp Subaşı'nın adına olan Popüler Reklam Yayıncılık şirketine 40 milyon 653 bin liralık, eşi Gülşah Subaşı'nın sahibi olduğu Genç Popülist Medya Planlama Organizasyon şirketine 25 milyon 787 bin liralık, 2019 yılında yapılan yerel seçimlerden sonra kurulan Subaşı çiftinin çocukları olan Onur Buğra Subaşı'nın şirketi Panoffect Medya'ya ise 402 milyon 774 bin liralık "reklam alanları" işletme ihalesi verildi.

Bununla da kalmayan İBB'nin Gülşah Subaşı'nın sahibi olduğu Genç Popülist şirketiyle 2 milyon lira bedelle "Üstgeçitlere ve Elektrik Direklerine Vinil Afiş Baskı Montaj ve Demontaj Hizmet Alım İşi" sözleşmesi imzalardı.

Piyasa rayici metrekaresi 55 lira olan vinil bayrak yapılması işlerinin metrekaresi 85 lira bedelle yaptırılarak 167 bin 853 lira piyasa rayici üzerinde şirkete ödeme yapıldı. İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı raporda, ihaleye katılma yeterliği ve şartlarına sahip olmayan, ihale tarihinden sadece 3 ay önce kurulan Onur Buğra Subaşı'na ait 200 bin lira sermayeli "Panoffect Medya A.Ş." unvanlı özel şirkete "muvazaalı olarak sözleşmenin fiilen" devredildiği tespiti yapıldı.

İBB'deki ihale skandalında dikkat çeken gelişme: 3 ay önce kurulan şirkete davetle ihale! - Resim : 2

(Ali Ayçiçek)

İMAMOĞLU'NUN SEÇİM SPONSORUNA İHALE KIYAĞI

İstanbul Büyükşehir Belediye seçimlerinde iş adamı Hüseyin Köksal'ın Ekrem İmamoğlu'na sponsor olduğu, bunun karşılığında amcasının oğlu Ahmet Köksal ve Murat Kapki tarafından seçimlerden sonra kurulan BVA Reklam A.Ş.'ye, yine seçimlerden sonra Hüseyin Seçkin tarafından kurulan Urban Media A.Ş.'ye, mevzuata aykırı şekilde ihale verildiği tespit edildi.

İMAMOĞLU'NA 5 İHALEDEN SORUŞTURMA İZNİ

İncelenen 5 ayrı ihaleden Ekrem İmamoğlu'na soruşturma izni veren İçişleri Bakanlığı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı suç duyurusunda İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ihale verilen kendisine yakın isimlerle irtibat ve yardımlaşma içerisinde olup olmadığının, adı geçenlere mevzuata aykırı şekilde ihaleler verildiğinin ortaya konulmasının, ancak Türk Ceza Kanunu'nun adli makamlara sağladığı yetki ve imkânlar yardımıyla yapılabildiği belirtilerek, bunlarında HTS kayıtlarının takibi, internet iletişiminin takibi, banka hesap hareketlerinin takibi, kriminal laboratuvar incelemeleri, konut ve işyeri aramasıyla tespit edilebileceği kaydedildi.

SORUŞTURMA İZNİ VERİLEN İSİMLER DİKKAT ÇEKTİ

İmamoğlu'nun yanında ihalelerle ilgili piyasa rayici altında "Muhammen Bedel Takdir Raporu" ve İşletme bedeli ve reklam uygulamalarının adetlerinde mücbir sebep olmaksızın indirim onayı veren Reklam Yönetimi Müdürü Kağan Sürmegöz, Reklam Yönetimi Müdür Yardımcısı Adem Tuncay, Reklam Yönetimi Müdür Yardımcısı Oya Özinan, Şef Hakan Karaköse, Memur Ahmet Günaydın. işin 3. kişilere ihale edilebilmesi için Kültür A.Ş.'ye "muvafakat belgesi" veren Emlak Yönetimi Dairesi Başkanı Ali Ayçiçek, Eski Genel Sekreter Yardımcısı Turgut Tuncay Önbilgin'de soruşturma izni verilen isimler arasında yer aldı.

Kaynak: Sabah

İBB'deki ihale skandalında dikkat çeken gelişme: 3 ay önce kurulan şirkete davetle ihale! ile ilgili etiketler İmamoğlu İBB İstanbul ihale
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.