Hürjet ne zaman uçacak? Hürjet son durum 2020!

Hürjet ne zaman uçacak? Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Hürjet Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı'nın test ve değerlendirme faaliyetlerinde kullanmak üzere mühendislik simülatörü geliştirdi. Peki, Hürjet ne zaman uçacak? İşte detaylar...

Hürjet ne zaman uçacak? TUSAŞ, tasarımından üretime tüm süreçleri kendi öz kaynakları ve milli imkanlarıyla yürüttüğü Hürjet Projesi'ni yoğun şekilde sürdürüyor. Detaylar haberimizde...

HÜRJET NE ZAMAN UÇACAK?

HÜRJET'in 2021 yılında hangardan çıkış yapmasının (Roll-Out), Haziran 2022'de ilk uçuşunu gerçekleştirmesinin ve 2025 yılında envantere alınmasının planlandığını belirtti.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) ana yükleniciliğinde geliştirme faaliyetleri devam eden Milli Muharip Uçak’ın (MMU) ve Milli Jet Eğitim / Yakın Hava Desteği Uçağı HÜRJET’in hangardan çıkış, ilk uçuş ve envantere giriş tarihileri belli oldu.

Milli Muharip Uçak (MMU) ile ilgili açıklamalarda bulunan TUSAŞ Milli Muharip Uçak’tan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa CAVCAR, 2016 yılında sözleşmesi imzalanan MMU’nun Aralık 2018 ve Şubat/Mart 2019 tarihilerinde rüzgar testlerinin gerçekleştirildiğini hatırlattı. CAVCAR tarafından yapılan açıklamalara göre, Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan F-16 savaş uçaklarının yerini alacak olan MMU’nun, 50 yıla yakın hizmette kalacağı tahmin edilmekte. Halihazırda tasarım faaliyetleri devam eden uçağın; 2023 yılında hangardan çıkış yapması (Roll-Out) ve 2026 yılı sonu itibariyle ilk uçuşunu gerçekleştirmesi planlanıyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığına ilk teslimatının yapılacağı 2029 yılına kadar MMU’nun 6 adet prototipinin üretilmesi ve 2031 yılı itibariyle uçağın tam operasyonel hale getirilmesi hedefleniyor.

Milli Jet Tekamül Uçağı HÜRJET hakkında açıklamalarda bulunan HÜRJET Başmühendisi Uğur ZENGİN, 2017 yılında TUSAŞ’ın öz kaynakları ile başlatılan proje kapsamında kritik tasarımın 1 yıl içerisinde tamamlanacağını açıkladı. ZENGİN, HÜRJET’in 2021 yılında hangardan çıkış yapmasının (Roll-Out), Haziran 2022’de ilk uçuşunu gerçekleştirmesinin ve 2025 yılında envantere alınmasının planlandığını belirtti. Eğitim, akrobasi (Türk Yıldızları) ve yakın hava desteği de dahil olmak üzere 4 ayrı konfigürasyonda üretilecek olan HÜRJET’in, uluslararası pazarda oldukça aktif olması hedeflenmekte.

HÜRJET'İN GELİŞİMİNE TEKNOLOJİK DESTEK

"İnsan gözü çözünürlüğü" sunan en güncel artırılmış gerçeklik ve "karma gerçeklik" teknolojileri kullanılan simülatörle, gözlük takılı olduğunda dışarıda görülen gerçek görüntünün üzerine sanal bir görüntü bindirilmesine imkan tanınıyor. Bu teknolojiler sayesinde tüm geliştirme konseptleri detaylı ve güvenli şekilde test edilebilecek.

Hürjet 270 simülatörünün gerçek zamanlı senaryolarla Hürjet'in geliştirilmesine katkı sağlaması öngörülüyor.

TUSAŞ Prototip Başkanlığı tarafından üretilen simülatörün aviyonik ve uçuş kontrol yazılımları, ekranları, kokpit bileşenleri ile haberleşen ekipmanlarının tüm entegrasyonu da milli olarak yine TUSAŞ bünyesinde tamamlandı.

PİLOT DENEYİMİ TASARIMA YÖN VERECEK

TUSAŞ Uçak Projelerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hürjet'in, Türkiye'nin sesten hızlı ilk jet uçağı olacağını söyledi.

Hürjet mühendislik simülatörünün projeye yapacağı katkılara ilişkin bilgi veren Doğan, şunları kaydetti:

"Hürjet'i sıfırdan tasarlayacağız, 2 prototip üreteceğiz ve 2022 sonunda ilk prototiple uçmayı planlıyoruz. Uçak henüz üretilmeden, montajı başlamadan uçuş kontrol algoritması ve yazılımını, aviyonik yazılımlarını geliştirmiş olmamız gerekiyor. Hürjet için geliştirdiğimiz 270 derece mühendislik simülatörü bizlere uçuş kontrol algoritması ve yazılımı ve aviyonik yazılımlarını test pilotlarının girdileriyle yapmak için büyük kabiliyet sağlıyor ve bu kabiliyeti ülkemize kazandırmış olduk. Bu simülasyon ortamının bir diğer önemli katkısı da uçak henüz ortada yokken 'hesaplamalı akışkanlar dinamiği' destekli, rüzgar tüneli testleriyle doğrulanmış uçuş mekaniği modelini içeriyor ve uçağın gerçeğe yakın uçuş hissiyatını test pilotlarımıza ve tasarım mühendislerimize sağlıyor olmasıdır. Mühendislerimizin tasarımı yaparken pilotlardan edinecekleri girdileri harmanlayarak tasarımı olgunlaştırmaları ve çalışmalarını zamanında yetiştirmeleri için üretilen mühendislik geliştirme simülatörü altyapısı ülkemiz için bir ilk oluyor."

Bu altyapıyı TUSAŞ mühendislerinin koordinesinde kısıtlı bir bütçe ve kısa süre içinde gerçekleştirdiklerine işaret eden Doğan, "Bu anlamda TUSAŞ mühendislerimiz sadece hava aracı geliştirme değil, bu türden altyapıları geliştirme anlamında çok güzel bir performans ortaya koydular. Bu türden altyapılar oluşturma konusunda da önemli kabiliyetler kazanıldı." dedi.

 

Hürjet ne zaman uçacak? Hürjet son durum 2020! ile ilgili etiketler Savunma Sanayi Başkanlığı hürjet
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.