Hükümet harekete geçti! Başıboş köpek sorununa Avrupa çözümü

Başıboş köpek sorununa yönelik harekete geçildi. İlgili bakanlıkların sorunun çözümüne yönelik Avrupa ülkelerini örnek alacağı belirtiliyor.

Türkiye'de artık çığırından çıkan ve sayıları başıboş köpek sorununa yönelik AK Parti hükümetinin yeni bir çalışma başlattığı öğrenildi. Mevzuat değişikliği için harekete geçildiği öğrenilirken Tarım ve Orman Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'nın Avrupa ülkelerindeki uygulamaları incelediği ve benzer adımlar atacağı belirtildi. 

Peki Avrupa ülkeleri başıboş köpek sorununu nasıl çözdü? İşte cevabı...

HOLLANDA’DA BAŞIBOŞ KÖPEK SORUNU BÖYLE ORTADAN KALDIRILDI 

Köpek sahibi olmanın bir statü sembolü olduğu Hollanda’da 1875 yılında başlayan kuduz salgını büyük korkuya neden oldu. Hollandalıların köpeklerini terk etmesiyle birlikte sokaklarda başıboş köpek yoğunluğu yaşandı. İnsan hayatını tehdit eden başıboş köpeklerin artışının ardından Hollanda devleti, o dönem çok sıkı tedbirler aldı.

ÖNCE İTLAF, SONRA KISIRLAŞTIRMA

Bazı çevrelerce örnek gösterilen Hollanda örnek gösteriliyor. Ancak kısırlaştırma sonucu Hollanda sokaklarında başıboş köpek kalmadığı iddiasını öne sürüyor. Ancak bu iddia gerçeği yansıtmıyor. Günümüzde uyguladığı aşılat-kısırlaştır yönteminden önce Hollanda'nın bütün başıboş köpekleri itlaf ettiği belirtiliyor.

1875’te sık görülen kuduz vakaları nedeniyle Hollanda devleti, önce sokaklardaki başıboş ve sahipsiz bırakılan köpekleri itlaf etti. Ardından başıboşluğu bitirmeyi amaçlayan bir köpek vergisi getirdi. Sahipli köpekler ise kısırlaştırılarak hayvan nüfusu kontrol altına alındı. Sahibi ölen veya çeşitli nedenlerle sahipsiz kalan köpekler de barınaklara alındı.

SIFIR BAŞIBOŞ KÖPEK POLİTİKASI

Sıfır başıboş köpek politikasını katı bir şekilde uygulayan Hollanda’da her yıl 5 bin köpek barınaklara giriyor. Ülkede toplanan köpekler öncelikle sahiplendirilmeye çalışılıyor. Sahiplendirilemeyenler ise veterinerlerin verdiği onayla uyutuluyor.

Hollanda'da barınaklardan sahiplendirme teşvik ediliyor. Bu kapsamda sahiplendirme, satın almadan daha az maliyetli ve avantajlı olarak sunuluyor.

KİST HİDATİK HASTALIĞINA ÖNLEM: KÖPEK DIŞKISINA 140 EURO CEZA 

Hollanda’da köpek sahiplerinde yıllık 120 euro vergi alınıyor. Köpeğinin dışkısını yerden almayana 140 euro ceza uygulanıyor.

İNGİLTERE'DE SAHİPLENİLMEZSE KÖPEKLER UYUTULUYOR
 

İngiltere'de başıboş ve sahipsiz köpeklerin sokaklarda dolaşmasına izin verilmiyor. Özel ekipler aracılığıyla toplanan başıboş köpekler, öncelikle 7-8 gün bir barınakta tutularak sahibinin bulunması sağlanıyor. Sahiplendirilmeyen köpekler, veteriner kararıyla da uyutulabiliyor. 

AĞIZLIKSIZ VE TASMASIZ DOLAŞTIRILAMIYOR! 

Ayrıca İngiltere'deki sahipli köpekler bile, sahipleri tarafında ağızlıksız ve tasmasız toplum içerisine çıkarılamıyor. Çıkarıldığı takdirde ağır cezalara mahkum ediliyor.

Hükümet harekete geçti! Başıboş köpek sorununa Avrupa çözümü

KÖPEK DIŞKISINI ALMAYAN 1000 STERLİNE KADAR PARA CEZASI
 

Kist hidatik gibi sağlık sorunlarına önlem almayı hedefleyen İngiltere, sokaklarda veya parklarda köpeğinin dışkısını toplamayan köpek sahibine ise 1000 sterlin para ceza veriyor. Köpeklerin trafik kazaları da dahil başka İngiliz vatandaşlarına zarar vermesi durumunda devlet tarafından ağır tazminat cezaları uygulanıyor. Köpeklerin terk edilmesine yönelik de ağır cezalarla köpek sahipleri cezalandırılıyor.

Hükümet harekete geçti! Başıboş köpek sorununa Avrupa çözümü - Resim : 2



Hükümet harekete geçti! Başıboş köpek sorununa Avrupa çözümü ile ilgili etiketler köpek
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.