HUKUK REFORMU TASLAĞININ AYRINTILARI!

Avukat Devrim Nur Kayabalı ile 'Gündem Hukuk’ yeni bölümüyle SuperHaber YouTube kanalında yayında...

Y.Gizem Er
Y.Gizem Er

Uzun süredir merakla beklenen ekonomi ve hukuk alanındaki reform taslağı için yapılan çalışmalarda artık sona gelindi. Devletin bireylerin hak ve hürriyetlerini koruma altına alacağı yasal düzenlemeleri içeren taslakta kadın cinayetlerinin önlenmesi, hayvan haklarına ilişkin yasa çalışmaları, adil yargılanma hakkının güçlendirilmesi, çocukların psikolojisi için çocuk dostu adliye konsepti, fahiş fiyat artışları sebebiyle gıda arzı konusundaki eylem planı ve çarşı ve mahalle bekçileri ile zabıtalara verilecek insan hakları eğitimi gibi başlıklar dikkat çekiyor. Avukat Devrim Nur Kayabalı, hukuk reformu kapsamında düzenlemeler ve yenilikleri ve düzenlemeleri içeren başlıkların detaylarını tek tek inceledi.

HUKUK REFORMU TASLAĞININ AYRINTILARI!

"BOŞANAN ESKİ EŞLERİN UYGULADIKLARI ŞİDDETLERİN TÜMÜ AKTİF EŞİNİZE YAPTIĞINIZ ŞEKİLDE AYNI CEZAYA TABİ TUTULACAK" 

Kadına yönelik şiddeti önlemek için atılacak yeni adımları açıklayan Avukat Kayabalı, eşe karşı işlenmiş suçlardaki ağırlaştırıcı sebeplerin boşanan eş için de geçerli olacağının atını çizerek "Her gün bir yürek burkan kadın cinayeti vahşetiyle karşılaşıyoruz. Bu cinayetlerin faillerine baktığınızda genellikle eski eş ya da boşanma arifesinde olan bir eş çıkıyor. Öncelikle kadınların maruz kaldıkları şiddetin temeline indiğinizde genelde aile içi bir şiddet söz konusu oluyor. Tasarıyla birlikte artık eski eş statüsünde olan kişilerin yani boşanan eski eşlerin uyguladıkları darpların tümü şu anki aktif eşinize yaptığınız şekilde değerlendirilecek. Eski eşiniz de o an hayatınızda olan eşinizle birlikte aynı cezaya tabi tutulacak. Kasten yaralama şiddetin herhangi bir türünde eşin alt soy veya üst soya karşı bir şiddet uygulandığında bu kasten yaralama suçunu nitelikli halini oluştururdu ama kanun maddesi şunu söylerdi eş alt soy veya üst soy dolayısıyla bu maddenin içerisinde eski eş yer almıyordu. Medyadaki kadın cinayetleri haberlerine  baktığımızda eski koca karısını kıskançlıktan darp etti gibi söylentilerin artmasıyla kanun maddesinin içerisine eski eşi de dahil edeceklerini söylüyorlar." ifadelerini kullandı.

HUKUK REFORMU TASLAĞININ AYRINTILARI! - Resim : 2

"HAYVANLARIN BİR CANLI OLDUĞUNU ARTIK KABUL EDİLECEK VE FAİLLER BUNA GÖRE CEZALANDIRILACAK"

Hayvan haklarıyla ilgili yasa çalışmalarından bahseden Kayabalı, hayvanların artık canlı statüsünde kabul edileceğine önemle vurgu yaparak, “Hayvanlara işkence ve eziyet edildiğini, kötü muamele yapıldığını ve istismar edildiğini, vahşice öldürüldüklerine sıklıkla şahit olduk… Hayvan haklarıyla alakalı dernekler, STK’lar, kişiler, kurumlar meslektaşlarım çok mücadele verildi. Tasarıda bunu görmek öncelikle güzel. Bizim mevcut düzenlemelerimizde hayvanlara herhangi bir şekilde işkence, eziyet, kötü muamele, istismar vb. durumlarda o da hayvan sahipli hayvan ise yani sokak hayvanlarını kapsamıyor. Hayvanlara yapılan bir muamelenin veya öldürmenin cezası mala zarar vermeyle eş olarak tutuluyordu. Arabanızın camı çizilmesiyle sokaktaki bir hayvana tecavüz edilmesinin arasında hiçbir fark kanunen yoktu. Kabahatler Kanunun'da idari para cezası ve Türk Ceza Kanunu kapsamında birtakım idari yaptırımları vardı. Ancak hayvanlar canlı statüsünde değerlendirilmiyordu. Yeni gelen tasarı ile birlikte hayvanlara işkence, eziyet, kötü muamele veyahut istismar gibi durumlarda hayvanlarında artık bir canlı olduğunun kabul edileceği ve faillerin buna göre cezalandıracağını yer alacağı belirtildi." dedi.

HUKUK REFORMU TASLAĞININ AYRINTILARI! - Resim : 3

BOŞANMA DAVALARINDA YENİ SÜREÇ

Boşanma davalarında başlayacak yeni dönemden bahseden Devrim Nur Kayabalı, dava süreçlerine dikkat çekerek, “Boşanma Komisyonu adıyla mecliste bir komisyon kurulmuştu. Boşanma ve beraberinde gelen nafaka, tazminat,  velayet hakkı gibi konular uzun zamandır tartışılıyordu. Süreli ve süresiz nafaka konusu oldukça gündemdeydi. Tasarıda hedef süre bakımından bir yargılamanın uzunluğuyla alakalı yenilik ve değişiklik öngörülüyor. Boşanma davalarının uzun olması, her davanın uzun sürüyor olması taraflar bakımından yıpratıcı ve üzücü oluyor. Haklı da olsanız haksız da olsanız, davacı da olsanız davalı da olsanız artık böyle bir mahkeme prosedürü ile uğraşmak herkes için zaten üzücü. Hedef süre konması tabi yargılamaların belli bir sürede daha kısa sürede bitiriliyor olması dosyalarda çok daha avantajlı bir durum yaratacaktır." sözleriyle belirtti.

HUKUK REFORMU TASLAĞININ AYRINTILARI! - Resim : 4

FİYATLARI YERSİZ ARTIRAN İŞLETMELERE SON!

Pandemi sürecindeki fahiş fiyat artışları sebebiyle gıda arzı konusundaki eylem planını değerlendiren Avukat Kayabalı, "Perakende gıda yani restaurant, kafe gibi sektörler salgın sürecinde çok yara aldı. Şu anda faaliyetlerine genelge ve yasa kapsamında ara verilmiş olsa da ne yazık ki bazı tacirler el altından dükkân açmak veya perakende gıda satışlarında fiyatları 1 iken 3’e çıkartıp Rekabet Kurulu ihlali yapmak gibi kötü niyetli uygulamalarda bulunuyor. Bu madde tamamen bununla alakalı bir düzenlemeyi içeriyor. Vatandaşın bu tarz koşullarda bir takım üreticiler ve satışçılar tarafından kötüye kullanılmaması öngörülüyor." ifadelerini söyledi.

Avukat Devrim Nur Kayabalı ile ‘Gündem Hukuk’un tamamını YouTube kanalımızda izleyebilirsiniz...

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN

HUKUK REFORMU TASLAĞININ AYRINTILARI! ile ilgili etiketler kadına şiddet Devrim Nur Kayabalı hukuk reformu hayvan hakları yasası

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.