Hilal Kaplan: Hem başkanlık hem anayasa oylanabilir

Türkiye'nin iç ve dış tehditleri bertaraf edebilmek için devlet yapısını güçlendirmesi gerektiğini, bunun için de başkanlık sistemi ve yeni anayasanın şart olduğunu vurgulayan Hilal Kaplan, bugünkü köşesinde MHP'nin de tarihi bir rol üstlendiğini belirterek, bu hamlenin sonunun AK Parti ile birlikte getirilmesi gerektiğini yazdı.

Sabah yazarı Hilal Kaplan, "Sadece başkanlık mı yoksa yeni anayasa mı?" başlıklı yazısında, Nisan ayında sandığın halk önüne konabileceğini belirterek, "Oylanacak olan sadece başkanlık sistemi mi olacak, yoksa aynı zamanda yeni anayasa mı? Konuyla ilgili konuştuğum kaynaklar iki seçeneğin de masada olduğunu, hem yeni anayasa hem de başkanlık sistemi özelinde gerekli çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu söylüyorlar" ifadelerini kullandı.

15 Temmuz girişimini püskürten halkın darbe anayasasını değiştirmeyi hakettiğinin altını çizen Hilal Kaplan, "Ancak MHP buna sıcak bakacak mı? Ak Parti ve MHP arasında gerilim kaynağı olan maddeler ne olacak? Ak Parti'ye yakın kaynaklar, bu hususta da MHP ile istişare etmeye hazır olduklarını söylediler. MHP yeşil ışık yaktığı takdirde, milleti darbe anayasasından kurtaran iki parti olarak tarihe geçebilirler. Bu arada CHP de kendi varlığını inatçı bir olumsuzluk ve topyekûn bir ret tavrıyla anlamsızlaştırmaya devam edebilir" diye yazdı.

Öte yandan 'sadece revizyon olmalı' fikrini savunanların da bulunduğunu belirten Kaplan, "Ancak yönetim sistemi ve kurumlarını tamamen dönüştürecek bu adım, yaklaşık 110 maddenin değiştirilmesini gerektiriyor. Yıllardır 82 Anayasası için 'yamalı bohça' denirdi ya, işte bu sefer nerdeyse 'yama tutmaz bir bohçamız' olması da söz konusu" şeklinde yazdı.

Türkiye'nin Irak ve Suriye'deki mücadelesinin FETÖ, PKK, DAEŞ, DHKP-C'ye karşı verilen mücadeleyle benzer olduğunu belirten Hilal Kaplan, "Tüm bunlar Türkiye için sadece birer 'güvenlik tehdidi' değil, aynı zamanda varlık tehdidi. Dolayısıyla her birini varlığımıza kast eden unsurlar olarak görmek en doğrusu. Bu minvalde bir tür seferberlik döneminden geçiyoruz. Devlet yapısını güçlendirmek ve siyasetin krize açık işleyişini ortadan kaldırmak, bekâ mücadelemizin bir parçası. Bir buçuk yıl önce sistem reformuna kayıtsız şartsız karşı çıkan MHP'nin halka gitme çağrısını da bu bağlamdan ayrı okumamak lazım. O yüzden seçilmişler, ideolojik farklılıkları olabildiğince kenara koyup, milleti merkeze alan yeni bir anayasayı bu millete sunmalılar..." görüşünü ifade etti.

Hilal Kaplan: Hem başkanlık hem anayasa oylanabilir ile ilgili etiketler Anayasa başkanlık referandum
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.