Hıdırellez nedir? Önemi nedir? Hıdırellez neden kutlanır?

Hıdırellez ya da Hıdrellez, Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Bu çerçevede, Hıdırellez'in ne olduğu, önemi ve neden kutlandığı büyük bir merakla araştırılıyor. Peki, Hıdırellez nedir? Önemi nedir? Hıdırellez neden kutlanır? Ayrıntılar haberimizde...

Her yıl 5-6 Mayıs'ta kutlanan Hıdırellez heyecanı başladı... 5 Mayıs 2023'ün gelmesiyle birlikte, Hıdırellez'e yönetilik detaylar merak ediliyor. Hıdırellez'in amacı ve önemi en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki, Hıdırellez duası nasıl yapılır? Ayrıntılar haberimizde...

Hıdırellez nedir? Önemi nedir? Hıdırellez neden kutlanır?

HIDIRELLEZ NEDİR?

bu gün (5-6 Mayıs), Hızır Aleyhisselam ile denizlerin hâkimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak kabul edilir.

HIDIRELLEZ NE ZAMAN?

Hıdırellez 5 Mayıs 2023 Cuma günü başlayacak, 6 Mayıs Cumartesi günü bitecek.

HIDIRELLEZ NEDEN KUTLANIR? ÖNEMİ NEDİR? 

Balkanlarda 'Aya Yorgi Günü', 'Herdeljez', 'Ederles/Ederlezi' adları ile de bilinen Hıdırellez, Ortadoğu, Orta Asya ve Anadolu’da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Hıdırellez gününde dünyada sıkıntıya düşenlerin yardımcısı olan Hızır (AS) ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas’ın (AS) dünyada bir araya geldikleri gün olduğuna inanılır.

Adı farklı toplumlarda farklı olarak anılsa, ritüelleri her coğrafyada ayrı olsa bile Hıdırellez, bolluk, bereket ve umudun simgesi olarak her yerde aynı niyetle kutlanır. Hıdrellez günü yoğurt çalınır ama maya konulmaz. Maya konulmadan yoğurt tutarsa eve Hızır gelmiş demektir. Hıdrellez sabahı bir akarsu kenarına çamurdan ev yapılır ve içine buğday konulur. Bunun nedeni buğdayın o yıl eve bolluk ve bereket getireceği inancıdır.

Hıdırellez nedir? Önemi nedir? Hıdırellez neden kutlanır? ile ilgili etiketler Hıdırellez 5 Mayıs
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.