Hiç bu kadar yakın uçulmamıştı! Jüpiter'in dibinden geçti...

Uzay aracı Juno, yüzyıllardır durmayan Büyük Kırmızı Leke fırtınasının sırrını çözmek için Jüpiter'e şu ana kadar ki en yakın mesafede uçtu...

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) uzay aracı Juno, Jüpiter'e çok yakın bir uçuş gerçekleştirdi.

Voyager ve Galileo uzay araçlarına göre çok daha fazla Jüpiter'e yaklaşan Juno, gezegende yüzyıllardır süren Büyük Kırmızı Leke fırtınasının sırrını çözebilir. Söz konusu fırtına, 16 bin kilometer genişliğinde.

HEDEF KIRMIZI LEKENİN SIRRI

Juno, dışındaki sekiz veri toplama aracı açık şekilde Büyük Kırmızı Leke'nin bulutlarının yaklaşık 9 bin kilometre üstünden geçti. Juno'nun tüm veri araçlarının yanı sıra kamerası JunoCam'ın uçuş sırasında açık olduğu belirtildi.

San Antonio'daki Southwest Araştırma Enstitüsü Juno Başaraştırmacısı Scott Bolton, daha önce yaptığı basın açıklamasında, "Bu devasa fırtına yüzyıllar boyu güneş sisteminin en büyük gezegeninde şiddetle esti. Şimdi Juno ve onun bilim araçları bu devasa fırtınanın nasıl oluştuğunu anlamak, köklerinin derinliğini görmek ve bunu özel yapanın ne olduğunu öğrenmek için dalış yapacak" ifadesini kullanmıştı.

JUNA HİPOTEZLERİ ÇÜRÜTEBİLİR

Büyük Kırmızı Leke, Jüpiter'in en bilinen özelliklerinden biri. Bolton, bugüne kadar üst tabakanın altını görebilecek araçlara sahip olunamadığı için Juno'nun yeni gözlemlerinin bilim insanlarının önceki hipotezlerini çürütebileceğini aktarmıştı.

NASA'ya göre yaklaşık 350 yıldır şiddetle esen gazlı Büyük Kırmızı Leke, 1830'dan bu yana insanlar tarafından izleniyor.

Florida'daki Cape Canaveral Uzay Üssü'nden 2011'de fırlatılan Juno, 4 Temmuz 2016'da Jüpiter'in yörüngesine girmişti. O tarihten bu yana 7'nci kez Jüpiter'in yörüngesine giren Juno'nun yörüngeyi tamamlaması 53 gün sürüyor.

Hiç bu kadar yakın uçulmamıştı! Jüpiter'in dibinden geçti... ile ilgili etiketler NASA juno Jüpiter
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.