Hesaplaşma ‘Ded Hasan’ cinayetiyle başladı

Rusya merkezli eski doğu bloğu ülkelerinde ortaya çıkan mafya yapılanmalarında hesaplaşmalar sürüyor. 2010 yılında ‘Ded Hasan’ ile başlayan cinayetler zinciri, son olarak Nadir Salifov Antalya’da öldürülmesiyle devam etti. Rusya’da dünyaca tanınan mafya baronları birer birer ortadan kaldırılıyor. Uluslararası terör ve suç örgütleri uzmanları, Rus mafya babalarının birbirlerini öldürtmelerin de, devletin parmağının olduğuna dikkat çekiyorlar.

Mevlüt Yüksel
Mevlüt Yüksel

Uzmanlar, Rusya’da kanun dışı yollarla kamu düzenini bozan ve ticareti engelleyen bu mafya gruplarının, gizli servis eli ile birbiri ile çatıştırıldığını belirtiyor.

Antalya Serik’de bir otelde 15 yıllık yakın koruması tarafından, başından vurularak öldürülen Nadir Salifov suikasti, cinayetler zincirini ortaya çıkardı.  

Hesaplaşma ‘Ded Hasan’ cinayetiyle  başladı
Nadir Salifov (Üstte)

 

İLK ÖNCE EZİDİ ASILLI MAFYA BABASI “DED HASAN” ÖLDÜRÜLDÜ

 SuperHaber muhabiri Mevlüt Yüksel’in yaptığı analiz haberine göre, Hollywood filmlerine taş çıkaracak cinayetler serisi 2010 yılının Eylül ayında başladı. Rus yeraltı dünyasının en önemli isimlerinden “Ded Hasan” lakaplı Ezidi kökenli Rus mafya babası Aslan Usoyan öldürüldü. Rusya’nın “son gerçek mafya babası” olarak nitelendirilen Usoyan’ın öldürülmesinin ardından ülkedeki yeraltı dünyası karışmıştı. Cinayetin ardından “Ded Hasan”ın Rusya tarafından bölücü terör örgütü PKK’ya silah aktardığı iddiaları ortaya atılmıştı. Rusya’da tam bir şok yaratan bu cinayetin sorumlusu olarak Azerbaycan’ın Lenkaran kenti doğumlu olduğu için lakabı “Lenkaranski” yani “Hayalet” olan bir başka Azeri asıllı Rus mafya babası Rovshan Caniyev sorumlu tutulmuştu. 

Hesaplaşma ‘Ded Hasan’ cinayetiyle  başladı - Resim : 2
Rovshan Caniyev (Üstte) 

 

KATİL CANİYEV’İN BAŞINA 5 MİLYON DOLAR ÖDÜL KONMUŞ

 İddialara göre “Dede Hasan cinayetinden sonra toplanan Rus mafyası katilin rakip gruptan Azerbaycan kökenli “Ravşan Lenkaranski” lakaplı Rovshan Caniyev olduğunu tespit etti. Aynı mafya çevreleri bu suikastten sonra Caniyev’in başına 5 milyon dolar ödül koydu. Caniyev’in “Ded Hasan”ı öldürdükten sonra Türkiye’ye “Rövşen Aliyev” sahte kimliği ile gelerek saklandığını tespit eden Rus mafyası, 1 Şubat’ta İstanbul’a 5-6 kişiden oluşan infaz timi gönderdi. İstanbul’da Rus ve Azeri mafya üyeleri ile görüşmeler yaptığı belirlenen Rovshan Caniyev’e kendisine bağlı çete üyeleri, 17 Ağustos 2018 tarihinde, “Tsipa” lakaplı Timur Nemtsitsevirde, Dato Çuradze ve daha bir kaç kişiyle görüştü. İstanbul’da koruma ordusu eşliğinde dolaşan 41 yaşındaki mafya lideri Caniyev, 18 Ağustos 2016 günü gece yarısında, cipe binerek otelden ayrıldı.

Hesaplaşma ‘Ded Hasan’ cinayetiyle  başladı - Resim : 3
“Ded Hasan” lakaplı Ezidi kökenli Rus mafya babası Aslan Usoyan (Üstte)

 

 

CANİYEV OTOMATİK VE SUSTURUCU SİLAHLA 65 MERMİ İLE ÖLDÜRÜLDÜ

Ancak 30 metre gittikten sonra ilk kavşakta, uzun namlulu ve susturuculu otomatik  silahlı üç kişi, lüks cipe tam 65 mermi ile yaylım ateşi açarak “Hayalet” Rovshan Caniyev’i öldürdü. Olayda, Caniyev'in yanında oturan arkadaşı  Moris A. ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili olarak polis, ilk anda 4 kişiyi gözaltına aldı. Aynı olayda, taranan cipin direksiyonunda bulunan, nakliyat işleri ile uğraşan, Konyalı olan ve Azerbaycan'da oteli bulunan işadamı Tahir C. vardı. Saldırıda yara almadan kaçan  Tahir C. adlı kişi ise,  saldırı sırasında araçtan atlayarak kaçtıktan sonra yakalanmıştı. Bu olay sonrası Rusya’da suikastın arkasında Laşi Şuşanaşvili, Yuriy Piçugin, Vasiliy Hristoforov ve Nadir Salifov adlı mafya üyeleri vardı ve bu kişiler, Canıyev suikasti için Türkiye’de bulunan “silahlı bir Kürt oluşumu”na para ödediler. İddialara göre, Ezidi kökenli mafya babası ‘Dede Hasan’ın intikamı da bu şekilde alındı.

Hesaplaşma ‘Ded Hasan’ cinayetiyle  başladı - Resim : 4
Ravshan Caniyev (Soldaki) ile “Ded Hasan” lakaplı Ezidi kökenli Rus mafya babası Aslan Usoyan (Sağda)

 

ÖLDÜRÜLMESİNİN BAŞKA NEDENİ DE SALİFOV’UN ADAMININ İNTİKAMI

Polisin yaptığı araştırmada, “Hayalet” lakaplı Ravshan Caniyev’in öldürülmesinin bir başka nedeni daha belirlenmişti. İddialara göre, 5 yıl önce İstanbul Başakşehir’de öldürülen Azeri iş adamı Ali Gamidov cinayeti ile başlayan kanlı hesaplaşmada, “Loto Guli” lakaplı Nadir Salifov’un adamı olarak bilinen Ali Gamidov, yine Rovshan Caniyev tarafından öldürüldü.  Bunun üzerine o dönem Bakü'nün Yedinci Mikro Rayon bölgesindeki bir hapishanede tutuklu olan Salifov'un Gamidov’un intikamını almak için Rovshan Caniyev’i öldürttüğü ileri sürüldü.

Hesaplaşma ‘Ded Hasan’ cinayetiyle  başladı - Resim : 5

“Ded Hasan” lakaplı Ezidi kökenli Rus mafya babası Aslan Usoyan

 

 

 

ÖLDÜRÜLEN CANİYEV’İN BELGESELİ YAPILMIŞTI

Adı bir çok cinayet olayına karışan Caniyev, Azerbaycan'da bir suç örgütü elebaşısı olarak tanınıyordu. Mahkeme salonunda babasının tutuklatan hakimi öldürmekle de tanınıyor. Caniyev, 2001 yılında serbest bırakılmıştı. Adı suç örgütleriyle anılan Caniyev için Ukrayna'da belgesel yapıldığı ifade edilmişti.

GÜRCÜ ASILLI MAFYA ÜYESİ TUTUKLANMIŞTI

“Ded Hasan”ın baş düşmanı olarak bilinen ve şüpheliler listesinde ilk sırada yer alan Cemil Mikeladze isimli bir mafya üyesi geçtiğimiz günlerde Moskova'da gözaltına alınmıştı. “Cemo” lakaplı Gürcü asıllı Mikeladze'nin “Ded Hasan” suikastıyla bağlantısı olup olmadığı hakkında bilgi verilmemişti.

Hesaplaşma ‘Ded Hasan’ cinayetiyle  başladı - Resim : 6

Katil zanlısı yakın koruması Khayn Zeyralov (Solda'Lotu Quli' lakaplı Nadir Salifov (Sağda)

 

KANLI ESAPLAŞMANIN SON KURBANI NADİR SALİFOV OLDU

Antalya’da Rus mafyasının hesaplaşmasında, 'Lotu Quli' lakaplı Nadir Salifov önceki gün başından vurularak öldürülmüştü. Salifov’un Beşiktaş’ta 65 el ateş edilerek öldürülen 'Hayalet' lakaplı Rovşan Caniyev’in azmettiricisi olduğu iddia ediliyordu. Caniyev (Lenkeranski) 18 Ağustos’ta öldürülürken Nadir Solifov’un 19 Ağustos gecesi öldürülmesi dikkat çekti. Caniyev’in kardeşi ve adamları Nadir Salifov’u öldürmek için 3 kez girişimde bulunmuş ancak emniyet ekipleri operasyonlarla saldırılara engel olmuştu.

 

RUSYA, MAFYAYI BİRBİRİNE Mİ KIRDIRIYOR?

Rusya merkezli eski doğu bloğu ülkelerinde ortaya çıkan mafyada hesaplaşma sürüyor. 2010 yılında “Ded Hasan” ile başlayan cinayetler zincirinde son olarak Nadir Salifov Antalya’da öldürüldü. Rusya’da dünyaca tanınan mafya barınları ortadan birer birer kaldırılıyor.

Uluslararası terör ve suç örgütleri uzmanları, Rus mafya babalarının birbirlerini öldürtmelerinin de, devlet parmağı olduğuna dikkat çekiyorlar Uzmanlar, Rusya’da kanun dışı yollarla kamu düzenini bozan ve ticareti engelleyen bu mafya gruplarının, gizli servis eli ile birbiri ile çatıştırIldığını belirtiyor.

Bu arada Nadir Salifov'u, Antalya'da bir otelde yemek yerken öldürdüğü iddiasıyla gözaltına alınan yakın koruması Khayn Zeyralov (25) ile şoförü Amır Hamidli (26), emniyetteki işlemlerinin ardından Serik Adliyesi'ne sevk edildi. Yoğun güvenlik önlemleri eşliğinde emniyetten çıkarılan şüphelilere çelik yelek giydirildi.

Hesaplaşma ‘Ded Hasan’ cinayetiyle  başladı - Resim : 7
Khayn Zeyralov ile şoförü Amır Hamidli adliyeye sevk edildi (Üstte)

 

ANTALYA KEMER’DE BAŞKA MAFYA BABASI ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Öte yandan yine Rusya'da tanınan bir mafya lideri Gürcistan uyruklu Gaioz Giorkhelidze (60) ile oğlu Giga Giorkhelidze'yi (27) Antalya Kemer’de 2018 yılında infaz edilmişti. Rus basını ise silahlı saldırı olayına geniş yer vermişti. Rus internet siteleri, Gaioz Giorkhelidze'nin Rusya'da "Giya Kutaisskiy" lakabıyla tanındığını, Rostov bölgesinin en ünlü mafya liderlerinden biri olduğunu ve olayın da mafya hesaplaşması olduğunu bildirmişti. Giorkhelidze'nin, yıl sonunda Rusya'da mafya liderleri arasında yapılacak "babaların " oylamasının güçlü adaylarından biri olduğu belirtilmişti. Öldürülen mafya babasının, Rusya'nın Yaroslavl eyaletinde Don Nehri kıyısında bulunan Rostov bölgesinin hakimiyeti konusunda anlaşmazlığa düştüğü mafya lideri Nadar Rustavi karşısında güç toplamak ve Rus makamlarının baskısından kurtulmak için Türkiye'de gizlendiği iddia edilmişti.

HAVALİMANI MERCEK ALTINA ALINMIŞTI

Giorkhelidze'nin İsrail gizli servisi MOSSAD ajanlarının suikastlarda kullandığı özel tapalı mermi ile öldürüldüğü tespit edildi. Cinayetin ardından çalışmalarını sürdüren güvenlik güçleri, olayla ilgili bazı şüphelileri gözaltına alırken, yabancı uyruklu olduğu tahmin edilen saldırganların yurt dışına kaçma ihtimali üzerine Antalya Dış Hatlar Havalimanı'ndan Moskova'ya giden yolcuların mercek altına aldığı kaydedilmişti.

21,5 YILI CEZAEVİNDE GEÇMİŞ


Öldürülen Gaioz Giorkhelidz'nin Rusya ve Türkiye'deki rakiplerinin hedefi olduğu iddia edildi. Gürcistan'da dünyaya gelen mafya babasının hayatının 21.5 yılını hapishanede geçirdiği öğrenildi. Öldürülen mafya babasının üzerinden çıkan pasaportun sahte olduğu ortaya çıktı. Olay sırasında yaralanan ve oğlu olduğu bildirilen 27 yaşındaki gencin de Gaioz Giorkhelidze'nin yardımcısı olduğu iddia edildi.

Hesaplaşma ‘Ded Hasan’ cinayetiyle başladı ile ilgili etiketler Antalyaspor cinayet Antalya Rusya Azeri mafya Nadir Salifov Ded Hasan Rovshan Caniyev Mafya hesaplaşması
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.