Herkes memleketinde olsa en kalabalık il hangisi olurdu?

Anadolu kentleri özellikle son 60 yıldır Batı kentlerine çok fazla göç veriyor. Böylece metropoller çoğunlukla insanların doğduğu şehirler olmuyor. Peki herkes memleketinde yaşasaydı en kalabalık kentler hangileri olurdu? İşte Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt sistemine göre o veriler...

Türkiye'de özellikle Batı kentlerinde olan iş imkanları, doğudan olan göçü artırıyor.

TÜİK'in Adrese Dayalı Nüfus Kayıt sistemine göre, herkes doğduğu kentte yaşasaydı ülkenin demografisi bugünkünden çok daha farklı olacaktı.

EN KALABALIK KENT ŞANLIURFA OLACAKTI

Bu durumda Türkiye'nin en kalabalık kenti İstanbul değil, 2 milyon 839 bin 823 nüfusu ile Şanlıurfa olacaktı. Şanlıurfa'yı, 2 milyon 603 bin 448 kişi ile Konya ve 2 milyon 558 bin 75 nüfusu ile İstanbul takip edecekti.

ANKARA BEŞİNCİ, İZMİR İSE ALTINCI SIRADA 

Dördüncü sırada 2 milyon 294 bin 58 kişi ile diyarbakır olurken, beşinci sıraya 2 milyon 16 bin 454 kişi ile Başkent Ankara, altıncı sıraya ise 1 milyon 976 bin 581 nüfusla İzmir yerleşecekti.

Herkes memleketinde olsa en kalabalık il hangisi olurdu?

O KENTLERİ SAMSUN, SİVAS VE ERZURUM İZLEYECEKTİ

Bu kentleri 1 milyon 976 bin 178 kişi ile Samsun izleyecekken, 1 milyon 950 bin 281 kişiyle sekizinci sırada Sivas bulunacaktı. Dokuzuncu sırada 1 milyon 893 bin 946 nüfusla Erzurum, onuncu sırada ise 1 milyon 826 bin 285 kişi ile Bursa olacaktı.

GÖÇLER GELİŞMİŞ KENTLERE DOĞRU YOĞUN

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan İstanbul Aydın Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hacı Duran, bu göçlerin daha çok Türkiye’nin sanayileşmiş, turizm bakımından gelişmiş ve eğitim kalitesinin yüksek olduğu bölgelere doğru gerçekleştiğini söyledi.

Prof. Dr. Hacı Duran, sözlerinin devamında günümüzde İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyükşehirlerin yaşanan yoğunluğu daha fazla kaldıracak durumda olmadığını vurguladı.

 

Herkes memleketinde olsa en kalabalık il hangisi olurdu? ile ilgili etiketler TÜİK nüfus araştırma memleket
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.