“Her tiyatro biter perde kapanır” ÖZEL

Kerkük Vakfı Başkanı Erşat Hürmüzlü, SuperHaber’den Arzu Erdoğral’ın sorularını yanıtladı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu pek çok ülkenin karşı olduğu "bağımsızlık referandumu"nu bugün gerçekleştiriyor. Tartışmalı referandumda oy verme işlemi devam ederken Kerkük Vakfı Başkanı Erşat Hürmüzlü ile referandum sonrası olasılıkları konuştuk. “Türkiye üzerine düşen görevleri yapacaktır” diyen Hürmüzlü’ye İsrail’in tutumunu da sorduk. Hürmüzlü, “İsrail’in çıkarları zayıf ve bölünmüş bir Irak’tan yanadır” ifadelerini kullandı.

cropped_content_ersat-hurmuzlu-turkiyenin-mudahale-hakki-var_vO9006mKlX5aAcL

TÜRKİYE ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YAPACAKTIR!

-Kuzey Irak tüm uyarılara referanduma gitti. 1926 ve 1946 anlaşmaları da tabi ki bu koşulda devreye giriyor. Bu konuda sizin değerlendirmeniz ne olur?

Sayın Başbakanımız bugün canlı yayındaydı. Söyledikleri çok açıktır. İkili ve uluslararası anlaşmalardan doğan haklar vardır. Bunu Milli Güvenlik Kurulumuzda bildirisinde açıkladı. O bakımdan Türkiye’nin çıkarları ve Türkiye’deki dostlarımızın çıkarları, kardeşlerimizin çıkarları bir zarara uğrarsa gayet tabi Türkiye üzerine düşen görevleri yapacaktır diye düşünüyorum.

KUZEY IRAK YÖNETİMİ TARAFINDAN BİLİNMESİ GEREKİR

-Özellikle Türkmenlere yönelik bir girişim olduğunda bu daha da hızlanacaktır değil mi?

O çok açık bir şekilde söylendi ve Türkiye’nin resmi tutumudur bu gördüğümüz kadarıyla. Çünkü Sayın Başbakanın lisanından bu söylendi ve açıkça bu bildirildi. Bunun herkesçe ve özel olarak bu tiyatroyu yapmakta olan Kuzey Irak yönetimi tarafından bilinmesi gerekir herhalde.

HER TİYATRO BİTER PERDE KAPANIR

Bu referandum ile birlikte Kuzey Irak yönetimi birçok şeyi kaybetmiş oldu. Bunun ne zaman farkına varır sizce?

Zannedersem farkındadır. Fakat bazı taraflardan kışkırtılıyor veya bunu bir pazarlık kozu olarak kullanmak istiyor. Bu insanlar akılları sıra zekice hareket ediyorlar fakat çok büyük ve küçük kazanımlarını da kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını görmeleri gerekir. Bunu arkasındaki konu nedir? Yine siyasi koltuk kavgasıdır gördüğüm kadarıyla. Kendi dönemleri bitmiş olan Kürt halkı tarafından dahi itirazla karşılaşmış olan bir ailenin mensupları kendi vatandaşları kendi soydaşlarının çıkarlarını tehlikeye atacak şekilde bir oyun oynuyorlar ki kendilerini korusunlar, kendi sultalarını korusunlar, kendi maddi çıkarlarını korusunlar konu budur gördüğüm kadarıyla. Bunun dışında hiçbir olay değildir. Bu bir tiyatrodur. Her tiyatro biter perde kapanır bu perde de kapanacaktır muhakkak.

İSRAİL HER ZAMAN GÜÇSÜZ BİR IRAK İSTER

-Özelikle İsrail’in açık bir desteği var. ABD ve İngiltere’nin ise referandumu erteleyin gibi bazı uyarıları olmuştu. Bu da çok inandırıcı değildi açıkçası. Barzani bu desteğe mi güveniyor bu destek devam eder mi? Bölgesel ülkeler bazı yaptırımlara karar vermişken dışarıdan destekle ayakta ne kadar duralabilir?

İsrail zayıf bir Irak ister her zaman güçsüz bir Irak ister. Çünkü bütün Arap-İsrail savaşlarında Irak her zaman destek oldu ordu gönderdi destek verdi. Dolayısıyla İsrail’in aleyhine olur güçlü bir Irak. Onun için zayıf bir Irak ve parçalama meselesi Irak hükümetini başka konular ile meşgul etme İsrail’in lehine olur. Tutumları bundan kaynaklanıyor. Açık bir şekilde bu konuyla ilgili olduklarını söylüyorlar saklamıyorlar. Barzani ailesinin İsrail ile olan ilişkileri yeni değil. Mesut Barzani’nin babası Mustafa Barzani zamanından başlamış. Bütün o kesimin mevcut olan figürleri liderleri tarafından devam ettirilmiş. Sadece İsrail bunu destekliyor. Bütün dünya BM güvenlik konseyi dahi bu kararı vermesine rağmen İsrail bu tutumda oluyor. Zaten bellidir çıkarlarını bu şekilde korumak istiyorlar. Çıkarları zayıf ve bölünmüş bir Irak’tan yanadır.

YANLIŞ ATA OYNUYORLAR

-Bu durumda bölgesel güçlerin yaptırımı olduğu için İsrail’in desteği pek işe yaramayacak herhalde ne dersiniz?

Bakın Kuzey Irak’taki siyasi Kürt hareketleri her zaman yanlış ata oynamıştır. Zaman zaman bunu görmüşsünüzdür. Şimdi de yanlış ata oynadığı çok açık bir şekilde ortadadır.

“Her tiyatro biter perde kapanır” ÖZEL ile ilgili etiketler Kuzey Irak Türkiye referandum erşat hürmüzlü
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.