Hazine ve Maliye Bakanı Nebati: Kur korumalı TL mevduatı 38 milyar lira oldu

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, A Haber - A Para ortak yayınına katılarak, ekonomi gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Kur korumalı TL mevduat hesabının açıklanmasıyla dolarda rekor düşüş yaşandığı 20 Aralık'ı tarihi bir gün olarak tanımlayan Bakan nebati, bir haftada sisteme 38 milyar lira giriş yapıldığını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gündeme ilişkin açıklamalar yapmak üzere A Haber - A Para ortak yayınına konuk oldu.

Bakan Nureddin Nebati'nin A Haber - A Para canlı yayınındaki açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

TARİHİ GÜN

20 Aralık tarihi bir gündür. Bazıları 20 Aralık'ta çok büyük bir şok yaşadı. O gece dolar satılmadı. Kamu Bankaları devreye girmedi. Hiç kimse devreye girmedi. Bireysel satıcılar devreye girdi. O gece dövizini bozdurmak için insanlar yarışa girdi.

22 TL'DEN SWAP ANLAŞMASI İDDİASI

Bu iddiaların hepsi sahte, yalan bilgiler. Ve toplum psikolojisine yöneldiler. 128 milyar dolardaki gibi yaptılar. Kuru bu hale getirdiler.

40 MİLYAR DOLAR İDDİASI

40 milyar dolar geldi diyorlar o gece. Ya nasıl gelir? Bunu kanıtlamak zorundasın aksi taktirde yalan söylüyorsun. Sahte söylemler varsa anında dava açılması lazım.

 CARİ AÇIKTA TARİHİ TABLO

Cari açık 12 milyar dolar civarında geliyor. Bu Türkiye cari fazlaya doğru gidiyor demek. Önümüzdeki yıl cari fazlaya gidiyoruz. Nasıl gidiyoruz? Turizmle mesela. Türkiye turizmde ilk defa İspanya'dan fazla rezervasyon aldı. Bu tarihi bir durumdur.

BAKANDAN VATANDAŞLARA 'SPEKÜLATÖRLERE DAVA AÇIN" ÇAĞRISI

Dava açsınlar. BDDK dava açtı diyorlar. Vatandaş gitsin şahsi dava açsınlar. Yazık değil mi ya 18 TL'den döviz aldırdılar. Siyasal iktidarı nasıl suçlarsınız? Siyasal iktidar sürekli bizim ayağımız sağlam yere basıyor diye açıklama yaptı.

KUR KORUMALI TL MEVDUATI NE KADAR OLDU?

Kur korumalı TL mevduat sistemine 38 milyar lira yatırıldı. Dolarını, Eurosunu bozduruyor TL'ye geçiyor. Bireysel dövizlerini patır patır bozduruyorlar. Türk Lirası'na olan güven tesis edildi.

MEMUR VE EMEKLİ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Hazine sabit gelirliler konusunda sıkıntı çıkarmayacak.

SWAP ANLAŞMASI

Merkez Bankası görüşmelerini sürdürüyor. Yeni anlaşmalar geliyor. Görüşmelerde sona yaklaşıldı. Onların açıklamasını da Merkez Bankası Başkanına bırakalım. Yakın zamanda açıklanacaktır. Ama çok çok yakın bir zamanda açıklanacaktır.

KATMA DEĞER VERGİSİ

KDV'de devrim geliyor. Piyasa yaptığımızı görünce şok olacak.

 

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati: Kur korumalı TL mevduatı 38 milyar lira oldu ile ilgili etiketler Hazine ve Maliye Bakanı nureddin nebati
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.