Hayatını kaybeden sanatçı Selma Gürbüz adına vakıf kuruldu

Uluslararası alanda adını duyurmuş ressam ve heykeltraş Selma Gürbüz adına sanat ve eğitim vakfı kuruldu. Gürbüz, İstanbul Modern'de sergisi devam ettiği sırada 61 yaşındayken 22 Nisan'da aramızdan ayrılmıştı.

"Benim için her sergi bir hesaplaşmadır." diyen çağdaş sanatın önemli isimlerinden ressam ve heykeltraş Selma Gürbüz adına sanat ve eğitim vakfı kuruldu. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Resmi Gazete'de yer alan duyurusuna göre; ''Selma Gürbüz Sanat ve Eğitim Vakfı'' İstanbul merkezli olarak faaliyet gösterecek.

Hayatını kaybeden sanatçı Selma Gürbüz adına vakıf kuruldu

Vakfın kurucuları ve yönetim kurulunda sanatçının kardeşi Sema Güldez ile Ufuk Güldez ve Mahmut Öztürkler yer alıyor. Vakfın mal varlığı Selma Gürbüz'ün 80 çalışması ve 80 bin liradan oluşuyor.

Vakfın amacı, ''Vakfa tahsis edilmiş olan ressam ve heykeltraş Selma Gürbüz’ün eserlerinin tanıtımını yapmak, eserlerin sanat dünyasında hakettiği üstün yere ulaştırmak eserlerin fikri haklarını takip etmek'' olarak özetleniyor.

Hayatını kaybeden sanatçı Selma Gürbüz adına vakıf kuruldu

SELMA GÜRBÜZ HAKKINDA

İstanbul'da 1960 yılında İstanbul’da doğan Selma Gürbüz, İngiltere’deki Exeter College'da resim, fotoğraf ve tiyatro dallarında sanat öğrenimine başladı. Exeter College of Art Design'da 1980-1982 yıllarında resim ve heykel öğrenimi gördü. Gürbüz, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nü 1984 yılında bitirdi.

İlk kişisel sergisini 1986 yılında İstanbul'da açan Selma Gürbüz, Paris, Roma, Buenos Aires, Barselona ve Japonya’nın farklı şehirlerinde çok sayıda sergiye katıldı. Çalışmalarını İstanbul'daki atölyesinde sürdürdü.

Sanatçıyı ve eserlerini daha iyi anlamak için Ferit Edgü tarafından kaleme alınan ''Selma Gürbüz İçin Üç Yazı'' adlı bir rehber kitap 2013 yılında yayımlandı.

Resimlerinde çoğunlukla doğayı, hayvanları ve yaratıkları kullanan Selma Gürbüz, çalışmalarını, "Okuduğum mitlerin, masalların, hayal gücümün ve yaşadıklarımın etkisiyle doğaya farklı gözlerle bakma ihtiyacı hissediyorum. Bu hayvanlar ve mahluklar da bilinçaltımda hep vardı. Son zamanlarda daha çok ortaya çıktılar belki de. Bunlar biraz daha hayalet figürleri gibi. Doğanın içinde hayaletler gibi bu yaratıklar. Onları doğadaki canlılardan ayrı tutmuyorum. Doğanın bir parçası gibiler" ifadesiyle yorumlar.

Selma Gürbüz, 2016 yılında, Artprice'ın hazırladığı ''dünyada en çok satılan ilk 500 çağdaş sanatçı'' listesinde 425. sırada yer aldı.

Bir süre kanser tedavisi gören sanatçı, İstanbul'da, 22 Nisan 2021 tarihinde, yaşama gözlerini yumduğunda 61 yaşındaydı.

Hayatını kaybeden sanatçı Selma Gürbüz adına vakıf kuruldu ile ilgili etiketler Selma Gürbüz Sanat ve Eğitim Vakfı Selma Gürbüz
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da kızına şiddet uygulayan anneye vatandaşlardan tepki! Annenin cevabı pes dedirtti...

Küçükçekmece'de yolun ortasında kızına şiddet uygulayan anneye çevredekiler tepki gösterdi. Çevredekilere "Alın sizin olsun" diyen anne arkasını dönüp uzaklaştı. O anlar saniye saniye kameralara kaydedildi.