Hayatın soruları : Ortak velayette nafaka inecek mi?

Avukat Yasin Girgin SuperHaber'e yazdı

Hayatın sorularını ele aldığımız köşemizde sizlerden gelen soruları cevaplamaya çalışacağız. Bu hafta ağırlıklı olarak boşanma ve velayete ilişkin sorulara yer verdik:

S: Ortak velayet kanunun sorunda ülkemizde de çıktığını öğrendik. Oğlum yaklaşık 2 yıl kadar önce boşanmıştı. Çocukların velayeti anneye verilmişti. Anneye her ay 1200 TL nafaka ödüyoruz, ama anne bu parayı çocuklar için kullanmıyor. Ortak velayet çıktığı için nafakanın yarısını onun karşılaması gerekmiyor mu? Ortak velayet için dava açsak çocuklar için ödediğimiz nafaka yarıya düşmez mi? Serap G. / İstanbul

C: Serap hanım, ortak velayet esasında Türkiye’nin taraf olduğu 1985 tarihli bir uluslararası anlaşmanın TBMM’ce 2016 yılında uygun bulunarak onaylanması ile iç hukukumuzda da yorum yoluyla uygulanmaya başlandı.

Bugün için henüz Yargıtay’ın ortak velayetin uygulanmasına ışık tutacak bir kararı bulunmuyor; bu konuda yasal bir düzenleme de yapılmadı. Sadece, bir davada ebeveynlerden birinin çocuğun velayeti konusunda verilen kararı temyiz etmesi üzerine Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, mahkemelerin artık ortak velayete de karar verme yetkisi olduğuna dair bir karar verdi.

Çekişmeli boşanma davalarında, ortak velayete ilişkin verilen bir karara henüz rastlamadım, ancak anlaşmalı boşanma davalarında tarafların bu konudaki anlaşmalı boşanma protokollerinin onaylandığına dair bir kaç karar elimde bulunuyor.

Bunun yanında, çekişmeli boşanma davasında ortak velayete karar verilmiş olsa bile, bu karar çocukların nafakasının azaltılmasına yol açmayacaktır. Çünkü çocukların bakımı için mahkemece belirlenen iştirak nafakası, her iki ebeveynin gelir durumları ile çocukların tüm masrafları gözönünde bulundurularak verilmektedir. Yani ortak velayet olmasa da çocukların tüm masraflarını velayet verilmeyen ebeveyn üstlenmez. Mahkeme, çocukların masraflarını ebeveynlerin gelirlerini gözönünde tutarak bölüştürmektedir.

Bu nedenle nafakanın azaltılması için dava açsanız da bir sonuç elde etmeniz mümkün görünmüyor. Ancak, oğlunun gelirinin azalması, çocukların masraflarının azalması gibi durumlarda bu davadan sonuç alabilirsiniz.

www.yasingirgin.av.tr

Hayatın soruları : Ortak velayette nafaka inecek mi? ile ilgili etiketler boşanma nafaka
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.